Yeni Eğitim-Öğretim yılı başlarken öğrenciler açısından yeni bir heyecan, yeni bir başlangıç yeni bir hareketlilik kendini göstermektedir. Uzun bir tatil döneminin getirmiş olduğu ataletlilik, durağanlık yerini hızlı bir hareketliliğe, koşuşturmaya ve yarışa bırakacaktır.
Okul yöneticileri, okullarını gerek fiziki yapılanma yönünden, gerek eğitim işgörenlerinin yeni eğitim öğretim yılına üst düzeyde motivasyonunu sağlamak yönünden toparlayıcı, birleştirici, motive edici eğitimsel liderlik rolünü oynayıp göstermelidirler. Okul yöneticileri eğitim kurumlarını gereği gibi eğitim öğretime hazırlamalı, derslikler, kantin, laboratuar, işlikler, bilgi teknolojisi derslikleri, kütüphane, spor odası, çok amaçlı salon v. b her türlü birim ve mekanları en rantıbel şekilde eğitim hizmetine sunulmasının gerçekleştirilmesi için gerekli organizasyonları yapılandırmalıdırlar. Eğitim sistemimizin önemli dişlilerinden biri olan öğretmenler, yeni öğretim yılına gerek değişen programlar açısından, gerek okutacakları sınıf, ders veya dersler açısından yeni gelişmeleri sıkı bir şekilde takip etmeli, gelişen ve değişen müfredatların detaylı analizleri yapılmalı, yeni öğretim yılına üst düzeyde bir bilgi donanımı temelinde aktif öğretim metodlarına odaklanarak, interaktif eğitim amaçlanarak girmelidirler. Yaşamın durağan olmadığı unutulmamalı, dünyamızda ve evrende sürekli değişmelerin olduğu gerçeğinden hareket edererek, eğitim işgörenleri kendilerini skolastik bir eğitim yaklaşımı çemberi içerisine hapsetmemelidirler.
Gerek okul yöneticileri gerekse öğretmenler ve diğer eğitim işgörenleri değişen değişen mevzuatları dikkatle takip etmeli, değişen mevzuatlardaki yeni düzenlemeler ile programlardaki değişimler eleştirel düşünce süzgecinden geçirilerek yorumlanmalı ve işe dönük olarak uygulaması yapılmalıdır. Eğitim süreci okul-çevre-aile-öğretmen-öğrenci etkileşimleri ve döngüleri ile bir sarmal olarak düşünülmeli, işe dönük uygulamalar bu sarmal dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir. Tüm yönetici ve öğretmenlerimiz okullar açılırken okulda var olan eğitim teknolojilerini, araç-gereçleri ve diğer eğitim materyallerinin genel bir envanter taramasını yapmalı, eğitim bilimindeki bilimsel yayınlar, gelişmeler titizlikle takip edilmeli, bu alanda gerek ulusal gerekse uluslar arası düzeyde bilimsel yayınlar, hakemli dergilerdeki makaleler, yazılar sürekli olarak okunmalı, yaz tatili süresince yönetici ve öğretmenlerimizin yapmış oldukları alan araştırmaları ve takip edilen bilimsel araştırmalar okul içerisinde ve çevre okullardaki meslektaşları ile paylaşım içerisine sokulmalıdır. Eğitimcilerimizin yaz tatili boyunca yapmış oldukları bu eğitimsel etkinlikleri eğitim örgütlerinde, sendikalarda, mesleki çalışmalarda, zümre ve şube toplantılarında ayrıca öğretmenler kurulu toplantılarında paylaşmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, bilgi paylaştıkça artmaktadır. Paylaşılmayan bir bilgi sır olup zamanla kaybolmaktadır.
Yeni Eğitim-Öğretim yılı başlarken, yeni eğitim ve öğretim yılının öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve insanlarımız için başarılı geçmesini temenni ediyorum.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 05.02.2018 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle