Her türden ve düzeydeki eğitim kurumlarında eğitimlerini sürdüren, zihinsel yeterliliği ve gelişimi istenen düzeyde olmayan öğrenciler için eğitim kurumlarında bu öğrencilerimizin eğitimsel gelişimlerini sağlıklı olarak tamamlayabilmeleri için BEP(bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının) çıkartılıp uygulanması gerekmektedir. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bu öğrenciler, yetersizliği olmayan akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görmeleri hâlinde kayıtlı bulundukları okulda uygulanan eğitim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak eğitim performansı ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır.
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulaması yapılan okul ve kurumlarda, Milli Eğitm Bakanlığı, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 73 üncü maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda BEP geliştirme birimi oluşturulması gerekmektedir.
Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde ilgili mevzuatın yanında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) Bulunduğu okulun eğitim programını veya denkliği olan bir programı izleyen öğrencilerin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP’leri dikkate alınır.
b) Öğrencilerin başarılarının değerlendirmesinde kullanılacak yöntem, teknik, ölçme araçları ve değerlendirme süresi, değerlendirme zamanı, değerlendirme aralıkları, değerlendirmeden sorumlu kişiler ve değerlendirmenin yapılacağı ortam, BEP geliştirme biriminin görüş ve önerileri doğrultusunda belirlenir.
c) Yazma güçlüğü olan öğrenciler ve özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin değerlendirilmesi sözlü, sözlü ifadede güçlük yaşayan öğrencilerin değerlendirilmesi ise yazılı olarak yapılır. Yazılı ve sözlü ifade etme becerilerinde yetersizliği olan bireyler ise davranışlarının gözlemlenmesi yoluyla değerlendirilir.
ç) Yazılı sınavlar öğrencilerin yetersizlik türüne, eğitim performanslarına ve gelişim özelliklerine göre çeşitlendirilir. Sınavlar kısa cevaplı ve az sorulu olarak düzenlenir.
Bu sayılan çalışmaların İlköğretimde 1-3. sınıflarda sınıf öğretmeni, 4, 5. sınıflarda sınıf öğretmeni ve sınıfa derse giren diğer öğretmenler, 6, 7, 8. sınıflarda sınıfa derse geren öğretmenler, ortaöğretim kurumlarında öğrencinin sınıfında derslere giren öğretmenlerin dersler düzeyinde çocuğun durumuna göre çıkaracakları ve hazırlayacakları Bireyselleştirilmiş Eğitim Programına göre eğitim etkinliklerinin çocuğa göre yürütülmesi ve bu çalışmalara paralel olarak ölçme ve değerlendirme çalışmalarına yer verilmesi gerekmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 06.04.2017 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle