“Yaşam uzun bir yolculuk, bu yolculukta ayakta durabilmek için güçlü bir şeye ihtiyacım var. Kişiliğime…. !”
Çocuğun motor, duyusal, bilişsel ve dil gelişimi onun kişiliğini çok büyük ölçüde yönlendiren gelişim aşamalarıdır. Bu gelişim şamaları, çocuğun kendi beceri ve yeteneklerini tanımasına ve geliştirmesine olanak sağlayan süreçlerdir. Çocuk kişiliğini geliştirmek için “özgür” bir ortam ister. Çocuk birtakım özelliklerini genleriyle doğuştan getirir. Bu özelliklere yenilerinin eklenmesi, yönlendirilmesi ve geliştirilmesi gerekir. Babası tarafından aşırı disipline maruz kalan çocukların kişiliklerinde “dengesizlikler” görülmektedir. Anne-baba arasında kişilik çatışması varsa bu durum çocuğa da yansımaktadır. Uyku saati geldiği halde uyumayan bir çocuğa anne-babanın yaklaşımı, onu tahdit etme değil, ona zaman ayırarak, masal kitabı okuma, masal anlatma gibi uykuya hazırlayıcı bir zemin hazırlamak olmalıdır. Anne-baba kendi dedikleri yapılmadığı ve kuralları çiğnediği için, daha fazla kurallar geliştirerek, çocuğu baskı altına alırlar. Çocuk bu duruma daha fazla direnç gösterir, sonuçta ne iki tarafın dediği olur, ne de anne-baba ve çocuk arasında doğru bir iletişim kurulur.
Çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için;
Bebeklik döneminden başlayarak ilgi ve sevgi çocuğa bolca hissettirilmelidir. Çocuğa güven belli edilmelidir. Güvenin hissettirilmesi çocuğun öz güven duygusunun gelişmesine yol açacaktır. Çocuğa destek olunmalı, sorunlarına yardımcı olunmalıdır. Ona değer verilmeli, bu durum söz ve davranışlarla gösterilmelidir. iyi model oluşturabilmek için anne-baba kendini geliştirmelidir. Çocuk farklı düşünüyorsa asla cezalandırılmamalıdır. Çocuğa aşırı koruyucu yaklaşıp, bağımlı bir kişilik geliştirmesine neden olunmamalıdır. . Onunla etkin iletişim kurulmalı, ilgilerini tanımalı ve ilgilerinin zenginleştirebilmesi için destek olunmalıdır. Yanlışlarında ona bağırıp, cezalandırma yoluna gidilmemelidir. Çocuğa sorunları kavga ile değil konuşarak çözümleneceği öğretilmelidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 26.12.2016 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle