“Çocuklara nereye gidecekleri değil, nasıl yürüyecekleri anlatılmalıdır. Doğduysam;sizin yardımınızı almak ve gelişmek zorundayım. ”
Motor gelişim, çocuğun kendisinin yapabildiği fiziksel gelişimler olarak tanımlanmaktadır. Bebek ulaşabildiği her şeyi tutmaya çalışır ve bunu başardığında büyük bir keyif alır, zamanla eliyle tuttuğu bir şeye dudaklarıyla dokunmak ister. Çocuğun bebeklik döneminde eline aldığı her şeyi ağzına götürmesi, onun “motor gelişiminin” bir parçasıdır. Çocuk bir yaş dolaylarında iken, motor gelişimine bacaklar ve ayaklar da eklenir. Çocuğun motor gelişimi, tamamen fiziksel gücünün artışı ile aynı paralellik göstermektedir. Çocuğun motor gelişiminde üç önemli evre görülür.
a-Çocuğun el becerileri.
b-Çocuğun Lakomotor dönem becerileri.
c-Çocuğun Neon lakomotor dönem becerileri.
Lakomotor dönem beceriler:Çocuğun el-kol, ayak ve bacaklarıyla kazandığı becerilerdir.
Neon lakomotor beceriler:Çocuğun kendi bedenini oynatabilmesi, istediği gibi hareket edebilmesi ile ilgili kazanmış olduğu becerilerdir. Çocuğun emeklemesi ve yürümesi lakomotor becerilerdir.
Çocuk, biz yetişkinlerin “yaramazlık” diye algıladığı hareketlerin bir çoğunu, içinde bulunduğu dolayı yapmaktadır. Bu durumda çocuğu yaptırımlara ve baskılara maruz bırakmak, ona ceza vermek, onun gelişimini engellemek demektir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 12.12.2016 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle