Karadeniz'de son yıllarda yapılan bilinçsiz ve uygunsuz yapılan avlanma sonucu balık neslinde azalma ve bazı balık türlerinin yok olması tehlikesi ile karşı karşıya kalınmış bulunmaktadır. Esasen Karadeniz'de balık neslinin azalması veya bazı balık türlerinin yok olması ile karşı karşıya kalınmasının nedenleri sadece bilinçsiz avlanma değil, Karadeniz'in sanayi atıkları ile kirletilmesi de bu olumsuzluğun en belirleyici etkenlerinden biridir.
Günümüzden yaklaşık 40-50 yıl öncesinde Karadeniz'de lüfer kofana kaynarken, o yıllarda istarvitin bir adetinin ağırlığı 1 kg, torik 5 kg, palamut 1, 5 kg, mezgit 1 kg gelirken son yıllarda zamansız yapılan avlanma, büyük balıkçı teknelerinin uygun olmayan şekilde torlarla ve ince gözlü ağlarla yaptıkları avlanma sonucunda balıklar yumurta yapma aşamasına gelmeden (örnek: çinakop, hamsi) avlanması neticesinde balık neslinin azalması ve yok olması durumu ile karşı karşıya gelinmektedir. Karadeniz'de varlığı devam eden hamsi, palamut, mezgit, istarvit, izmarit, lüfer, kötek v. b gibi balıkların ve de bu balık türlerinin yok olmaması için özellikle büyük balıkçı tekne sahipleri tarafından yapılan hoyratça ve de açgözlüce balık tutma uygulamasına karşı hemen yetkililerce gerekli müdahale yaptırılmalı, amatör kıyı balıkçılığı öldürülmemeli, büyük balıkçı teknelerinin balık nesline verdiği bu zarara karşı derhal yaptırımlar uygulanmalı gerekirse balık neslini yok etmeyi amaçlayan, hoyratça balık tutma ve bir anlık büyük kazanç uğruna Karadeniz'de balıkları yok etmeye yol açan bu tekne sahipleri balık yakalama uğraşılarından men edilmesi cezalandırılmasına gidilmelidir. Hiç kimsenin bir anlık yüksek kazanç uğruna balıkları yok etme hakkı yoktur. Bu duruma acilen yetkililerce önlem alınmalıdır. Seçici bir örnek verecek olursak, bir çinakop balığının gelişimi; defne yaprağı-çinakop-sarıkanat-lüfer-kofana şeklinde olmaktadır. Çinakop balığı lüfer pozisyonuna gelince yumurta bırakmaktadır. Bu balık lüfer pozisyonuna gelemeden ve balık bırakmadan yakalanırsa Karadeniz'de ne lüfer kalır nede kofana. Zamansız ve bilinçsiz avlanma hızla balık türlerinin yok olmasına yol açmaktadır. O halde balık neslinin yok olmaması ve balık türlerinin çoğaltılması için neler yapılmalıdır. Bunun için öncelikle balıkların değişik türlerinin değişik zamanlarda yumurta bırakma durumları göz önüne alınarak av yasağının 1 nisan - 1 eylül tarihleri arasından, 1 mart - 1 ekim arasına çekilmelidir. Karadeniz'e atılan sanayi atıkları uygulamasına derhal müdahale edilmeli bu uygulamanın içinde olan kurum ve firmalara derhal yaptırımlar uygulanmalıdır. Büyük balıkçı tekne sahiplerinin bilinçsiz (veya bilinçli) şekilde bir anlık yüksek kazanç uğruna (aç gözlülükleri ve doymazklıları) yaptıkları avlanma biçimlerine müdahale edilmeli, ince gözlü (tor) ağlarla balık neslini yok eden avlanma biçimine karşı gerekli yaptırımlar derhal uygulanmalı bu tutumlarını sürdüren balıkçılar ve tekneleri avlanmadan men edilmelidir. Yetkililerin bu tutumu sürdüren büyük tekne sahipleri yerine küçük kıyı balıkçı tekneleri vede amatör balıkçılarla uğraşma davranışlarından vazgeçmeli, kıyı ve amatör balıkçılık teşvik edilmelidir. Uzun yıllar balıkçılıkla uğraşan Hopa'daki balıkçıların barınak sorunu derhal çözüme kavuşturulmalı, Bucak mahallesi sahilinde geniş ve her şekilde balıkçılara cevap verebilecek barınak yapılmalı, sugören ve çamlıköydeki barınaklar rehabilite edilmelidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 08.08.2014 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle