Uzun ve yorucu bir eğitim maratonu sonunda, okullarımız yaz tatiline girmektedir. Okullarımızda tatil yaklaşırken öğrencilerimizde bıkkınlık, bezginlik ve rehavet üst düzeyde bir tutum ve davranış biçimi halini almaktadır. Tatil sürecinin eğitimsel olarak en iyi şekilde değerlendirmek için gerek anne ve babalar, gerekse öğretmenler çocuğa görelilik ilkesinden hareketle iyi bir tatil programı çalışmalarını organize etmelidirler. Öğretmenler eğitim-öğretim süreci boyunca çocuklarda gözlemledikleri olumlu hobi ve ilgileri çok iyi saptamalı, bu saptanan hobi ve ilgiler çocuğun anne ve babası ile paylaşılmalıdır. Anne ve babalar gerek kendilerinin aile ortamında çocuk üzerinde gözlemledikleri olumlu fobi ve ilgiler ile gerekse öğretmenin kendileri ile paylaştığı çocuk hakkındaki gözlemleri bir araya getirerek iyi ve eğitimsel bir tatil programı çıkarmalıdırlar.
Çocuklarımızı bir üst sınıflara hazırlayacak ve taşıyacak iyi bir tatil programında, öncelikle eğitsel oyunlar, spor, müzik, kitap okuma, çevre gezileri, tiyatro v. b etkinlikler yer almalıdır. öğretmenler, anne ve babalar çocuğun ilgi ve hobilerini de dikkate alarak çocuğu isteklendirecek, çocuk hem oynarken hem eğitilecek bir programlama yapılmalıdır. Rasyonel bir tatil programında çocuğu bıktıracak, onun ilgilerini törpüleyecek etkinlikler ön plana çıkarılmamalıdır. Tatil programı oyun ağırlıklı, çocuğu dinlendirici ancak onu eğitici bir organizasyon şeklinde olmalıdır. Bu programda çocuğun duyuşsal, bilişsel ve psiko¬-motor becerilerini geliştiren etkinlikler ağırlıklı olarak yer almalıdır. Tatil programı klasik okul kültürü ve ders etkinliği şeklinde olmamalı, oyun, hobi ve ilgiler baskın olmalıdır. Ayrıca tatil süresince çocuklar ve gençler arasında grup organizasyonları isteklendirilmeli, arkadaş grupları ile yakın çevreye gezi, piknik özendirilmeli, yapılacak bu gezi ve grup organizasyonunda kitap okuma, çevre incelemesi, çevredeki fauna, florya ve canlıların incelenmesi yaptırılmalı, yapılan gezi organizasyonları sonunda gezi izlenimleri ve gezi sürecinde yaşanan olaylar anılaştırılarak yazıya geçirilmelidir. Yaptırılacak bu tür çalışmalar çocukta sadece gezi yapma duygusu yerleşmez, gezi sonucu gözlemlerin ve yaşantıların kaleme alınması sağlanarak, çocukta yazma kültürünün oluşması sağlanmalıdır. Tatil sürecinde yapılacak gezi organizasyonları salt gezi yapma mantığı ile ele alınmamalı, gezi boyunca çocuğun çevresindeki canlıları fark etmesi sağlanmalı, çocuk canlılar dünyasının içine sokulmalı, bu süreçte gözledikleri doğa ve canlı olayları not ettirilmeli, yapılan gözlemlerin grupça tartışılması sağlanmalıdır.
Tatil sürecinin sağlıklı yapılandırılması için okul yöneticileri, öğretmenler ve rehber öğretmenler velileri aydınlatıcı ve yol gösterici çalışmaları şimdiden organize etmelidirler. Sağlam bir okul kültürünün amacına uygun olarak oluşturulma düzeyi öğrencinin okulda iken çocuğu etkileme derecesinden ziyade, öğrencinin okulda olmadığı süreçte çocuğa etki derecesi ile ölçülmelidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 08.06.2017 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle