Kaynaştırma kapsamında olup, eğitim kurumlarımızda eğitim ve öğretimlerini sürdüren öğrenciler için eğitim kurumlarının yapmaları gereken çeşitli yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler bu çocukların en iyi şekilde ve durumlarına uygun olarak eğitim görebilmeleri için çeşitli yasal düzenlemeler ortaya konulmuştur. Bu yasal mevzuatları ele almaya çalışırsak, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ‘nin ilgili hükümleri karşımıza çıkmaktadır.
Adı geçen yönetmeliğin 23. maddesi; “Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler, yetersizliği olmayan akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görmeleri hâlinde kayıtlı bulundukları okulda uygulanan eğitim programını; özel eğitim sınıflarında ise sınıfın türüne göre bu Yönetmeliğin 26 ncı ve 27 nci maddelerinde belirtilen eğitim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak eğitim performansı ve ihtiyaçları doğrultusunda BEP hazırlanır.
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulaması yapılan okul ve kurumlarda, bu Yönetmeliğin 73 üncü maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda BEP geliştirme birimi oluşturulur.
Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları yapılan okul ve kurumlarda öğrencinin yetersizliğine uygun fiziksel, sosyal, psikolojik ortam düzenlemeleri yapılır. Bu okul ve kurumlarda öğrenciye verilen eğitim hizmetlerinin etkin bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla özel araç-gereç ile eğitim materyalleri sağlanır ve destek eğitim odası açılır.
Kaynaştırma uygulamaları yapılan okul ve kurumlardaki personel, diğer öğrenciler ve onların aileleri özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin özellikleri hakkında okul idaresince yapılan planlama doğrultusunda RAM, BEP geliştirme birimindeki ilgili kişilerce bilgilendirilir. ”hükümlerine yer vermektedir. Yine yönetmeliğin 24. maddesi öğrenci başarılarının nasıl ve ne şekilde yapılacağı, 28. madde, okulda destek eğitim odasının açılması gerektiği, 29. madde okul öncesi dönemde, 30. madde ilköğretimde, 31. madde ortaöğretimde özel eğitim hizmetlerinin nasıl yürütüleceği hüküm altına alınmıştır. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 71. maddesi Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının hazırlanması, 72. madde BEP biriminin nasıl oluşturulacağı hususuma yer verilmiştir.
Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin bağlayıcı bu yasal sorumluluk içerisinde çalışmalarına yön vermeleri gerekmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 10.04.2017 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle