Piaget’e göre bebek, doğumundan, 18 aylık olana kadar geçen dönemlerde, reflekslerinden başlayarak, algılamalarıyla, kendi dünyasını zenginleştirir ve geliştirir. İlk zamanlarda, bir çok şeye refleksleriyle tepki verirken daha sonraları bilişsel algılamalarının deneyimleriyle karşılık verir.
Çocuğun bilişsel gelişimi, daha önce edindiği bilgileri ana babaya ve çevresine sormasıyla başlar. Çocuk 3 yaşına geldiğinde, çevresi ve öğrendikleri ile ilgili, sizi soru yağmuruna tutmaya başlar. Aklının erdiğince ve dili döndüğünce, bilincindeki soru işaretlerini doğru ifade etmeye ve bu sorulara yanıt bulmaya çalışır. 3 yaş dolaylarında göze çarpan başka bir bilişsel gelişme de çocuğun bildiklerini anne-babaya onaylatmasıdır. Örneğin çocuk “Anneciğim buna dokunursam elim yanar değil mi?”diye soru sorarak annesinden bu sorusu karşılığı bildiğini onaylatması, çocuğun bilişsel gelişim döneminde en çok başvurduğu yöntemlerden biridir.
Çocuğun bilişsel gelişimini desteklemek için anne ve babalar;
1-Çocuğun öğrenme alanındaki girişimlerini küçümsememeli, aşağılamamalı ve bu girişimlerine gülerek alay etmemelidir.
2-Çocuğu disiplinli eğiteceğim diye onu pasifleştirmemelidir.
3-Çocuk kaygılardan korumak adına korkutulmamalıdır.
4-Çocuğun sorduğu sorulara yanıt vermek için zaman ayrılmalı, kaçamak yanıtlar değil, onun anlayabileceği şekilde yanıtlar verebilmek için çaba sarf edilmelidir.
5-Zaman zaman çocuğun yaşına inilmeli, onunla empati kurulmalı, onun keşif ve buluşları önemsenmeli ve bu önemseme çocuğa hissettirilmelidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 20.12.2016 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle