“Düşünce ve duygularımı anlatabilmem için konuşmam gerek;Eğer beni dinler ve sözümü kesmezseniz……”
Çocuk duygu ve düşüncelerini henüz cümlelere dökülmeden önce, sizinle “ses iletişimi” kurar. Çocuğa seslenirseniz size karşılık “agu”larla cevap verir. Bebek sadece sizin ona seslenmenizi değil, sizin ruh halini de “ses tonumuzdan” anlar. Sinirli olup olmadığınızı, o sabah çok neşeli olduğunuzu veya mutsuz ve gergin olduğunuzu konuşma tarzınızdan ve sesinizin tınılarından algılar.
Bebek ikinci ayda size gülücükler ve sevinç çığlıkları ile cevap verir. İlk beş ay içerisinde bebeğin yaptığı iş, sadece çeşitli seslerle size ulaşmaya çalışmaktadır. Bebek altıncı ayından itibaren heceleme denemelerine başlar. Bab-bab, at-ta gibi hecelemelerle “agu” anlamında çıkardığı sesleri zenginleştirmeye başlar. Yapılan araştırmalar, bebeklerin, 13. aylarına girdiklerinde “algı dili”denilen, söylenenleri anlama becerisine yavaş yavaş ulaşmaya başlar. 13 aylık bebek yaklaşık olarak 50 civarında kelimeleri algılar. Bebek 2 yaş civarında iken evet, hayır cevaplarını verir. Bebeklerin %95’nin ilk kelimeleri 7. nci ve 16. ncı aylar arasında ortaya çıkar.
Çocuğun dil gelişimini desteklemek için;
Bebeğin altını değiştirirken yada gezdirirken onunla bol bol konuşulmalı, Çocukla konuşurken çok uzun cümleler kurmamalı, ses tonunun yumuşak olmasına ve yüksek sesle konuşmamaya özen gösterilmeli, çocukla konuşurken sözcükleri doğru kullanmaya dikkat edilmeli, çocuk bir şey anlatırken sabırsızlanıp onun cümlelerini asla tamamlamamalı, çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek için, onunla bol bol konuşmalı, masallar anlatılmalı, resimli öykü kitapları okunmalı, özellikle uyku saatlerinde uyumadan önce çocuğa kitap okunmalıdır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 22.12.2016 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle