Geleneksel eğitim yaklaşımı; antik, skolastik, dini, esoterik, sihirsel vb. içerikle şekillenen bir eğitim yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır. Geleneksel eğitim düşüncesinde hiyerarşik ve despotik bir otorite baskın durumdadır. Bu nedenle geleneksel eğitim yaklaşımında, despotik, baskıcı ve hiyerarşik bir yapılanma söz konusudur. Bu eğitim yaklaşımında gelenek her şeyin ölçüsü, gelenek dışı olan her şey ise kuşkunun konusudur. Geleneksel eğitimde öğretim yöntemi bilinenden bilinmeyene ve tek yönlü aktarmaya dayanmaktadır. Bu aktarmanın biçimi, sözlü anlatım, yöntemi ezberciliktir. Ezber, verili olanı belleğe sorgusuz sualsiz aynı şekilde yerleştirip istenildiğinde otoriteye aktarmaktadır. Bu öğretim yaklaşımında ezberciliğin gereği itaat ve dayak, uygun bir teknik olarak kullanılmaktadır. Bilgi, geleneğin, (antik kültür, din, skolastik v. b) bilgisidir. Bilinç, geçmişin tarihinin ve ürünlerinin özümlenmesidir. Yeni bilgi gelenek ile çelişmediği sürece kabul edilebilir. Geleneğin bilgisi değiştirilemez ama sadece tefsir edilebilir. Yeni bilgi, sırf bilimsel özelliğe sahip olduğu için otorite olamaz. Geleneksel eğitimde mekan, otoritenin(belletici)fiziki ve entelektüel üstünlüğünü gösteren bir özellik taşır. Örneğin kürsü, mekana(sınıf, öğretim ortamı vb)hakim bir noktada yer alır. Geleneksel eğitim ortamında belletici(öğretmen), belleyicinin(öğrenci)öğretim sürecinde nasıl duracağını, okuyacağını, hareket edeceğini, oturup kalkacağını, giyineceğini gelenekle atıfla belirler ve denetler. Esas olan, öğretim(bilgi, bilim, formasyon vb, )değil, terbiyedir. Geleneksel eğitimde eleştirel yaklaşımlar yoktur. Sorgulama, epistemolojik(bilgi kuramı) düzeyde, o da kısıtlı düzeyde ve meşrutiyet kalıplarını güçlendirmek için yapılır. Geleneksel eğitim düşüncesinde, hem epistemolojik, hem ontolojik(varlık bilimi ile ilgili)düzeyde analiz(analitik düşünce)yoktur. Modern eğitim düşünürleri(Rosseau, Locke, Erasmus, pestalozzi, Frobel, Montessori, Dewey vb. ), geleneksel eğitim düşüncesi ve pratiğini, şimdiyi vermeyip geçmişe takılıp kalmakla;bilgileri de eleştirilebilir, sorgulanabilir ve değiştirilebilir değil de kalıplaşmış biçimde vermekle suçlarlar. Geleneksel eğitim özerk birey yaratamamış, otoriteye bağlı bir terbiye ve tedrisat gerçekleşmiştir. Geleneksel eğitimin merkezinde, öğrenci/çocuk ve onun ilgileri değil, geleneği temsil eden ustanın dogmaları vardır. Hiç bir şey bilmeyen, hakkında düşünülen, kendisine öğretilen, uslu uslu dinleyen, disipline edilen vb. öğrenci, geleneksel eğitimin öğrencisidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 02.01.2017 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle