Değerli okurlar, sizlerle birkaç sayı devam edecek olan yeni bir eğitim dosyası ile düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Ülkemizde henüz emeklemekte olan özel eğitim hizmetleri çalışmaları, Kaynaştırma kapsamındaki çocuklara uygulanan eğitim programları, Bireyselleştirilmiş eğitim programları, kaynaştırma eğitim çalışmaları v. b hususları içeren eğitim dosyamız, bu alanda yasal düzenlemeler, oluşturulacak program ve birimler ve uygulanacak yöntemler konularına açıklık getirmeye çalışmakta ve bu hususlarla ilgili bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bu dosyayı hazırlamakta temel amaç herhangi bir kurumu veya kişiyi eleştirmek değil, aksine özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımızın en rasyonel bir şekilde eğitimi için okul ve kurum yöneticileri, öğretmenler ve de ailelere düşen görev ve sorumlulukların neler olduğu ve bu sorumlulukların nasıl yerine getirileceği hususlarının paylaşılması hedeflenmektedir. Bu temelde bakıldığında örgün eğitim kurumlarımızda özel eğitim hizmetleri açısından en temel basamak kaynaştırma eğitim uygulaması öne çıkmaktadır. Bilindiği üzere kaynaştırma yoluyla eğitimin amacı; özel eğitime ihtiyacı olan bireylere destek eğitim hizmetleri de verilerek yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı ortamda eğitimlerini sürdürmelerini sağlamaktır. Bu uygulamalar kapsamında özel eğitime ihtiyacı olan bireyler, kaynaştırma yoluyla eğitimlerini, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı sınıfta tam zamanlı sürdürebilecekleri gibi özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı olarak da sürdürebilirler. Yarı zamanlı kaynaştırma uygulamaları, öğrencilerin bazı derslere yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta ya da ders dışı etkinliklere birlikte katılmaları yoluyla yapılmaktadır.
Sonuç olarak özel eğitim gereksinimi duyan çocuklarımızın ötelenmemesi, toplumdan dışlanmaması ve bu çocuklarımızın eğitimi için anne ve babalara, öğretmenlere, okul ve kurum yöneticilerine büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu bağlamda özel eğitim hizmetlerinin amacına ulaşabilmesi için en temel yaklaşım yukarıda sayılan tarafların ortak paylaşım içerisinde bulunabilmesidir. Sağlıklı bir toplum yapılanmasının temel unsurlarından biri de sosyal devlet anlayışının tüm kişi ve kurumlarca yerine getirilmesidir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz köşe yazısı sitemize 25.03.2017 tarihinde Hasan Azaklı tarafından girilmiştir. Metnin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, köşe yazısı metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu yazarın iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle