Arhavi önemli tarihi kalıntılarından olan, şehre hâkim bir konumda ve yıllar boyunca turizme kazandırılması için en ufak bir çalışma dahi yapılmamış Ciha (Kale) tepesinin arkeolojik çalışmaları ve tescili konusunda çalışmalar Başkan Coşkun Hekimoğlu'nun girişimleri sonucunda ivme kazandı.
Ciha (Kale) Tepesini yerinde görmek ve gerekli araştırmaları yapmak için Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu ile birlikte, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Rize Müzesinden Arkeolog Elmas Kaya, Müze araştırmacısı Süleyman Navdar, Arhavi Turizm Derneği Başkanı Refik Lakerta, dernek yönetim kurulu üyesi ve Görsel Sanatlar Eğitimcisi M. Remzi Öncel tarihi kaleyi yerinde görmek için Ciha tepesine çıktılar.
Arhavi sınırları içerisinde yer alan ve yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen fakat tarihte Cenevizliler döneminde kullanıldığı bilinen kale, Osmanlılar döneminde hem mühimmat hem de gözetlemede kullanıldığı bilinmektedir. Arkeolog Elmas Kaya ve araştırmacı Süleyman Navdar tarafından yapılan ön araştırma ve çalışmaya göre kale, mevcut durumuyla dış kale, iç kale ve çekirdek kale denen kule şeklinde olmak üzere üç bölümden oluştuğu, iç kale ve kalenin çekirdeği dış kaleye oranla daha yüksekte ve ulaşımı zor olan bir kayalık üzerinde inşa edildiği belirtildi. Bunun yanında mevcut haliyle Bizans ve Osmanlı döneminde iskân görmüş olduğu anlaşıldığını belirten arkeolog Kaya; " Kalenin tarihinin daha eskiye gidip gitmediğini anlamak için bilimsel kazı çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Kazı çalışmaları yapıldığında kalenin yapılış ve evreleri ile ilgili gerçek tarihinin ortaya çıkacağı kesindir" dedi.
Konu ile ilgili gerekli araştırmalar ve çalışmaların en kısa zamanda yapılacağını belirten başkan Hekimoğlu; " Bu güne kadar bu tarihi kıymetin değeri bilinmemiş ve en ufak çalışmada dahi bulunulmamış. Yapılış tarihini dahi ortaya çıkarmak için hiçbir gayret gösterilmeden yıllarca övündüğümüz Ciha Kalesini artık gün yüzüne çıkarıyoruz. Gerek arkeolojik çalışmalarla gerekse kalenin siluetini ortaya çıkararak yapılacak çalışmalar neticesinde tescilini de yapıp, kaleyi turizme kazandırma gayretindeyiz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.05.2010 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle