Artvin'de ilk kez gerçekleşen kazı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Aytekin Başkanlığında 10 kişilik bir ekip tarafından Artvin'in Şavşat İlçesinde bulunan Şavşat Kalesinde başladı. Şavşat'a 3 kilometre mesafedeki Kale üstünde ve civarında temizlik çalışmaları yapan ekip Arkeolojik kazı çalışmalarına bugün başladı. Yapılan yüzey araştırmalarında Orta Çağ dönemine ait olduğu belirtilen Şavşat Kalesinde yapılacak olan çalışmalarda bu kalenin daha eski dönemlere Bizans ve Roma dönemlerine ait zamanlarda da kullanılıp kullanılmadığı da araştırılacak. Sadece yöre beyleri tarafından mı kullanıldığı yoksa başka medeniyetler tarafından da kullanılmış olabileceği konusunda net bir bilgi olmayan Kalede ne zaman terk edildiği konusu da şu ana kadar kesinlik kazanmadığı düşünülürse yapılan bu çalışma bütün bu sorulara cevap verebilecek durumda olacağı şeklinde açıklama yapıldı.
Ekip başkanı Arkeolog ve Sanat Tarihçi Osman Aytekin 1650 li yıllarda 17 yüz yılda Evliya Çelebi Erzurum bölgesinde bulunurken Batum'a giderken bu kaleden de Şavşatistan içerisinde sarp kayalıklar üzerine kurulmuş bir kaledir' şeklinde söz ettiğini ve Askeri tanımlaması ile ilgili sözlerinin olduğuna dikkat çekti. Öğretim Üyesi Osman Aytekin çalışmalar ve beklentileri ile ilgili olarak ta çok önemli açıklamalarda bulundu. Bu Kalenin tarihinin aydınlatılması demek Sadece Şavşat'ın değil hemen hemen bütün Artvin yöresi ve civarı ile ilgili olarak birçok bilgilere ulaşmak anlamına gelebileceğini ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Bakanlar Kurulu kararı ile başlatmış olduğu bu kazı Artvin'de ilk olması ve Arkeolojik kazı ve Restorasyon çalışması içerisinde olması da çok büyük bir önem taşımaktadır. Kale ve civarı bu çalışmalar sonucunda korumaya alınarak Kültürel duyarsızlıkla define avcıları tarafından daha fazla tahrip edilemeyecek.
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Osman Aytekin; "Bu gibi kazılarda beklenmedik gelişmelerde olabilir. Burada yapmış olduğumuz yüzey araştırmasında çok önemli ipuçları elde ettik. Moloz taşların olması ve çok kaliteli bir harç kullanılması, çeşitli nedenlerden dolayı bloklar halinde kopmuş olmasına rağmen taşların ayrılmaması dikkat çekiyor. Hangi medeniyetler tarafından ne amaçla kullanıldığı veya Orta Çağ döneminde bazı yönetici kadroların mı kullanıldığı konusunda uzun süreli yapacağımız çalışmalar neticesinde sonuca varabiliriz. " dedi. Osman Aytekin Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ve Şavşat Kaymakamının da bu konuda duyarlılıklarını vurgularken; "Bizim yaptığımız çalışmalar toplumun her kesimi tarafından izlenmeli ve halkın merakı da giderilmelidir. " derken ekip arkadaşlarının yapmış oldukları öz verili çalışmalara da teşekkür etti.
Kazı çalışmaları Başkanlığını Yardımcı Doçent Doktor Osman Aytekin yaparken çalışmalara Bakanlık Temsilcisi İ. Hakkı Bolkan, Mastır öğrencisi Tahsin Kotkut, Kadır Atıcı Yeliz Demiröz, Hülya Durmuş, Taha Çohal, Orhan Sevim, Fatih Gültekin ve Emre Aytekin katıldılar. Kazılarla ilgili olarak ta öğrenciler yapmış oldukları çalışmalardan büyük bir zevk aldıklarını belirtirlerken; Bizim için taşlara ve toprağa dokunduğumuz her hareket büyük bir heyecandır. Her toprağa vurduğumuz kazmanın bizi bin yıllar öncesine götürdüğünü biliyoruz. Her an değişik bir tarihi içinizde hissetmekten daha önemli bir iş olamaz. " dediler. Devletin kendilerine iş imkânı sunmalarını ve bu konuda çok mağdur olduklarına da dikkat çeken öğrenciler bizler çok ağır şartlarda çalışıyoruz. Bunun toplumun her kesimi tarafından bilinmesi ve hak ettiğimiz değerimizin verilmesini istiyoruz demeleri ilgi çekiciydi.
Şavşat Kalesinde yapılacak olan kazı çalışmaları 2007 yılı içerisinde 1 ay sürecek. Bu çalışma önümüzdeki yıllarda da daha geniş kadrolarla devam edeceği belirtildi.
Kazı çalışmaları ayrıca yöre halkı tarlından da meraklı gözlerle izleniyor. Kazı çalışmalarını izleyen 85 yaşındaki Cemal Gültekin ve eşi Pakize Gültekin de kazı sonuçlarını çok merak ettiklerini belirtirken "Bizden önce şu an bizim yaşadığımız bu yerlerde kimlerin ve hangi şartlarda yaşadığını çok merak ediyoruz. "dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.09.2007 tarihinde Nurbay Usta tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle