Artvin'e kaleler diyarı denilse yeridir. Antik dönemde, iletişim unsuru olarak kullanılmakta olan kaleler, ilimizde yüksek tepelerden başlayarak, Çoruh Vadisi boyunca birbirleriyle irtibatlanmış bir şekilde dizilidir.
Artvin’in simgesi durumunda olan ve şehir girişinde yer alan Artvin Kalesi, Çoruh Nehri’nin tabanından 70 metre yükselen ana kaya üzerine kurulmuştur.
Kitabesi bulunmayan Artvin Kalesi, il merkezinde Artvin Köprübaşı mevkiinde bulunmaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemesine rağmen, X. yy'da inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalede küçük bir Şapel’in varlığı, Ortaçağ’da yörede yaşayan Hıristiyan medeniyetince yani Bagratlılar tarafından X. yy’da kurulmuş olduğu savını güçlendirmektedir.
Osmanlılar döneminde de kullanılan kale günümüze sağlam olarak ulaşmış olup, içinde 1 adet su deposu (sarnıç) ve küçük bir kilise (şapel) bulunmaktadır.
2000 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca basit onarımı yaptırılan kalemiz ışıklandırılarak, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na onaylatılmıştır.
Kale, Artvin şehir merkezine en yakın, Ortaçağ’dan günümüze ulaşan ünik bir eser olarak önemini korumaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmeleri Müdürlüğü (DÖSİM) tarafından 2002 yılında onarıma tabii tutuldu.
Artvin Valisinin talimatları doğrultusunda; şehrimizin siluetini güzelleştirmek amacıyla, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Artvin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde hazırlanan aydınlatma projesi, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylandı (2012).
Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair yönetmelik gereği Emlak Vergisi’nden kesilen ve İl Özel İdaresi hesaplarına aktarılan ödenek kullanılarak Artvin Kalesi’nin ışıklandırılması projesi gerçekleştirildi.
Kale’nin Artvin Valiliği İl Özel İdaresine tahsis işlemleri devam etmektedir. Tahsis sağlandıktan sonra kaleye patika bir yol bağlantısı kurularak ziyaretçilere açılması da planlanmaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.09.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle