Başbakanlık, baraj suları altında kalacak olan Artvin'in Yusufeli ilçesi için belirlenen yeni yerleşim yeriyle ilgili hazırlanan yasa tasarısını, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın olumsuz raporuna ve halen devam eden yargı sürecine rağmen TBMM'ye sundu. Taşınma gerçekleşirse 16 bin 100 kişi, evlerini, arazilerini bırakıp yapılacak yeni ilçe merkezine taşınmak zorunda kalacak.
Yusufeli ilçe merkezinin yanı sıra, 17 köy ve 52 mahalleyi sular altında bırakacak olan baraj inşaatı nedeniyle TBMM'ye sunulan yasa tasarısı, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlandı. Tasarı, Yusufeli Belediyesi'nin yeni yerleşim yerinde de yetkilerinin devam etmesi ve nakil süreciyle ilgili konuları kapsıyor.
Arızalı bir yapı
Bakanlar Kurulu'nun 3 Nisan 2006 tarihinde yeni yerleşim yeri belirlemesinden sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Etüt ve Hasar Tespit Dairesi Başkanlığı uzmanları, 45 Mayıs 2006 tarihlerinde bölgede incelemede bulundu. Dört mühendis 23 Mayıs'ta da raporlarını tamamladı. Yeni yerleşim yerinin büyük bölümünün Hazine adına kayıtlı olduğunun belirtildiği raporda, "Bu alan morfolojik olarak oldukça arızalı bir yapı sunar. Dik ve engebeli bir topografyaya sahip olan alanımız birçok dere, kuru dere ve dereciklerle parçalanmış bir haldedir. Dereler, yamaçlar ve sırtlar tarafından oluşturulan alanımız, yerleşim ve planlama anlamında olumlu bir özellik göstermemektedir" denildi.
Ekonomik değil
"Yansıtıcı bölgesi Sakut Deresi mevkiinin yeni yerleşim alanı olarak kullanılmasının ekonomik olmayacağı kanısına varılmıştır" denilen rapor şöyle devam etti: "Bu alanda jeolojik yapıyı volkanikler ve volkano sedimanter birimler oluşturmaktadır. Birimlerin yüzeylenmesi nedeniyle yer yer mevzii nitelikli kaya düşmesi olayının meydana gelmesi olasıdır. . . Yüksek eğim, rantabl bir planlamayı engelleyeceğinden planlama anlamında önemli bir sorun oluşturmaktadır. Ayrıca alanımızın tamamında, kayaların yüzeylenmesi (dağın tepesinin düzleştirilmesi) bir altyapı zorunluluğunu beraberinde getirecektir. "
Yusufeli Güzelleştirme, Yaşatma ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Avukat Recep Akyürek, halkın sıkıntılarını şöyle anlattı: "Yeni Yusufeli'nin, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilip vatandaşa satılacağı söylendi. Tarlaları ve evlerinin kamulaştırma bedeli, yeni bir ev almaya bile yetmeyecek. Tarlası olmayan bu insanlar nereden para bulup TOKİ'nin yaptığı eve fark ödeyecek?"
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.12.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle