Türkiye’nin En Yüksek, Dünya’nın 3’üncü En Yüksek Barajı Olacak Olan Yusufeli Barajı ve HES’in Temeli 26 Şubat 2013 Salı günü atıldı ve şimdi inşaat hızlı bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye’nin en yüksek barajının 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.
Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde Çoruh Nehri üzerinde tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı ve HES projesinin temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’dan canlı bağlantı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve alanda Çin ve Gürcistan’dan sonra 6’ıncı sıradan 3’üncü sıraya yükselecek.
Yusufeli Karakucak güreş alanında düzenlenen temel atma töreni Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dönemin Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, Ak Parti Milletvekili İsrafil Kışla ile vatandaşlar katılımı ile gerçekleştirilmişti.
Kim ne söylemişti
Ak Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ”Gerçekten Yusufeli’nde ve Artvin’de tarihi bir gün yaşıyoruz. Artvin ülkenin kalkınmasında en çok katkı veren illerin başında geliyor ve bu Çoruh havzasında yapılan yatırımlarla Türkiye’deki üretilen HES’in belki yüzde 30’u Artvin’den üretiliyor. Bu anlamda Artvin ili Türkiye için çok anlam ifade ediyor. Şu anda belki bir ilçe tarih oluyor ve böyle bir asil duruşu hiçbir yerde görmek mümkün değil bu nedenle sizleri tebrik ediyorum.
Kadir Topbaş, “Tarihe tanıklık ediyoruz. Gelecek kuşakların yeni yaşam kalitesini oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yusufeli Baraj ile birlikte buraya bir sosyal değişim gelecek. Plansız yaşam alanından doğru bir yaşam alanına geçilecek. Türkiye’ye model olacak yeni bir Yusufeli kurulacak. Burada baraj gölleri ile tabii ekolojide değişecek. Bu güzel coğrafyadaki baraj gölleri yeni bir atmosfer oluşturacak. Yeniden oluşacak bu coğrafyanın dünyada farklı yankılar bulmasını arzu ediyorum. Ve biliyorum ki Yusufeli Barajı ve HES projesi ülkemizin gurur kaynağı olacaktır”.
Faruk Çelik: Su Aksın Türk Baksın Anlayışı Doğru Değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: “Çoruh nehrine bir gerdanlık daha takılıyor. Türkiye cılız bir ülke değil, gürbüz ve güçlü bir ülke. Sanayisi gelişiyor enerjiye ihtiyacı var. Sular aksın Türk baksın anlayışı doğru değil. Su akar Türk bakar anlayışı geride kaldı. Onun için bu gerdanlar yapılmalı bu açıdan sevinçliyiz. Ama hüzünlüyüz, bu topraklarda hatıralarımız var. Çocukluğumuz bu topraklarda geçti. Bu topraklarda onlarca yüzlerce değerli kardeşimiz yetişti. Bu güzel şehirde hatıralar anılar çok. Şehrimizin su altında kalması hüzün oluşturuyor. Ama Yusufeli halkının farkı şudur. Ülke menfaatleri benim menfaatlerim yan yana konunca ay yıldızın menfaatini öne tutan bir halkız biz. Onun için hüznümüz sevince dönüşüyor. Burada modern bir Yusufeli’nin tekrar gündeme gelmesi ve yeniden yapılanması ile ne gerekiyorsa takipçisi olacağız. ”
Veysel Eroğlu: Türkiye’de Baraj ve HES’ler Zaruri İhtiyaçtan Kaynaklanıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “Yusufeli’nde en güzel binaları yapacağız. Türkiye’de değil dünyaya örnek olacak yeni bir Yusufeli’ni inşa etmek bizim boynumuzun borcu olacak. Size göl manzaralı evler yapacağız. Geçmişte su akmış biz bakmışız. Çoruh da daha önce baraj ve HES yoktu ve çılgınca akıyordu. Türkiye’nin en çılgın akan nehri. İlk defa biz Çoruh nehri üzerine Muratlı barajı ve HES projesini yaptık. Yusufeli Barajı Türkiye’de ilk sırada dünyada ise 3’üncü sırada. Yılda 2 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek.
Başbakan Erdoğan: “Yusufeli artık barajın altında kalacak. Ancak biz orada en uygun yerde üniversitelerle de çalışma yaparak en uygun yer neresidir diye belirlendi ve orada şu andaki Yusufeli ile mukayese edilmeyecek deniz manzaralı bir Yusufeli inşa edeceğiz. Tamamlandığında ülkemizin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı’nın 2018 yılında sona ereceğini düşünüyoruz. Yusufeli barajının ülkemize çok ciddi katkıları olacaktır.
Yusufeli Barajı ve HES
Artvin'in 90 kilometre güneyinde, Çoruh Nehri üzerinde temeli atılan ve Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3'üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı'ndan yılda 1, 827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak baraj, bütün binalar içinde Türkiye'nin en yükseği olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2. 9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. 2. 2 milyar metreküp su depolanacak olan barajda 540 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle yılda 1, 827 milyar kilowatt saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen baraj inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek olan baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek. Proje 5 yıl 3 ay sonra bitirilecek.
Türkiye, Dünya Sıralamasında 6'dan 3'e Yükselecek
Deriner Barajı ile Avrupa'nın 4, dünyanın 6'ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajına sahip Türkiye, Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasıyla bu alanda dünya üçüncülüğüne yükselecek. Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajları şöyle: Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre, Inguri Barajı (Gürcistan) : 271, 5 metre, Vajont Barajı (İtalya) : 261, 6 metre, Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre, Laxiwa Barajı (Çin) : 250 metre, Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre.
Yusufeli Barajı Artvin ili sınırları içerisinde yer alıyor
Yusufeli Barajı ve HES inşaatı Doğu Karadeniz Bölgesi’nde DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Artvin sınırları içerisinde bulunuyor. Artvin ilinin 106 kilometre güneybatısında yer alan Yusufeli ilçesi sınırları içerisinde. Baraj aks yerinin Çoruh Nehri ile Oltu Çayı’nın birleşim yerine uzaklığı yaklaşık 800 metredir.
Projenin amacı ise elektrik üretimi
Yusufeli Barajı Projesi enerji maksatlı olarak planlandı. 270 metre yüksekliğindeki ince beton kemer baraj, toplam depolama kapasitesi 2, 1 milyar metre küp olacak. Santral binası 3 adet üniteye sahip olup toplam kurulu gücü 540 MW ve yıllık enerji üretimi 1. 827 GWh’dir.
Yusufeli Barajı'nda Yüzde 25 Fiziki Gerçekleşme Sağlandı
Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı Vali Cirit: "Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli.
Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı.
Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES'in, tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacağını söyledi.
Yusufeli Barajı ve HES inşaatında bugüne kadar 168 milyon lira harcanarak yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, "Barajda günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve baraj 7 yılda kendisini amorti edecek. Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nüfuslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" dedi.
Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın, 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 3'ünü karşılayacağına işaret ederek, "Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2, 2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli Barajı ve Hes, 540 megavat kurulu Güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor" diye konuştu.
Çoruh'un Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olduğunu belirten Vali Cirit, Yusufeli Barajı tamamlandığında nehir üzerindeki Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının ekonomik ömrünü de uzatacağını bildirdi.
Barajda gövde çalışmalarına başlanabilmesi amacıyla yapılan yaklaşık 901 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin Nisan 2014'te açıldığını anımsatan Vali Cirit, "Çoruh Nehri'ni derivasyona alarak gövde kısmında inşa çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalar aralıksız sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.
Kamulaştırma ve yeni yerleşim yeri çalışmaları
Vali Cirit, Yusufeli Barajı ve HES yapımından etkilenecek bölgelerde kamulaştırma işlemlerine başlandığını kaydederek, şöyle devam etti: "Baraj inşaatı kapsamında kullanılacak sahalardaki Hazine ve orman arazilerinin tahsisleri alınmıştır. Kamu yararı projesindeki malzeme ocak sahalarının kullanım izinleri alınmıştır. Aks yeri, dinamit ve malzeme ocağı depo sahaları, şantiye yerleri ve memba batardosu için Sebzeciler, İşhan, Yeniköy, Kınalıçam ve Irmakyanı köylerindeki ihtiyaç duyulan kısımlarda kamulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. 2014 yılı ödeneği olan 70 milyon lira ile Irmakyanı, Yeniköy, İşhan ve Kınalıçam köylerinin kamulaştırılması planlanmıştır. Böylece baraj inşaatı için gerekli olabilecek tüm sahaların kamulaştırma işlemleri tamamlanmış olacak. 2014 yılında kamulaştırılması planlanan köylerin kamulaştırma planları taslak olarak hazırlanmış olup, kadastro onay aşamasındadır. Diğer alanlardaki kamulaştırma planı çalışmaları devam etmektedir. "
Yusufeli Barajı ve HES projesinden Yusufeli ilçe merkezi ile 19 köyün etkilendiğini belirten Vali Cirit, şunları söyledi:
"Yeni yerleşim yeri çalışmaları kapsamında projeden etkilenen yerleşim yerlerinde ilçe merkezi hariç Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce devlet eliyle iskan duyuruları yapılmış ve askı ilan süreci tamamlanmıştır. Devlet eliyle iskân talebi olmamıştır. Fiziksel iskâna ilişkin yerleşim yerleri tamamen etkilenen 7 köyde duyuru ve askı ilan süreci tamamlanmış olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce hak sahipliliği ve iskân etütleri çalışmaları yürütülmektedir. 2014 yılında yerleşim yerleri tamamen etkilenen 2 köyde daha fiziksel iskan çalışmaları yürütülecektir. Yeniden yerleşim ve kamulaştırma faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Yusufeli Yeniden Yerleşim ve İzleme Proje Müdürlüğü Koordinasyon Merkezi çalışmalarına başlamıştır. "
Feridun Ünsal: Türkiye’nin en yüksek barajını inşa ediyoruz
Yusufeli Barajı’nın 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor
Türkiye’nin en yüksek barajı Artvin Yusufeli’nde yükseliyor. Ve Yusufeli Barajı’nı inşa eden LİMAK, Cengiz İnşaat ve Kolin firmalarından oluşan LCK Yusufeli Adi Ortaklığı’nın Yusufeli Barajı ve HES Projesi Müdürü Feridun Ünsal, Yusufeli Barajı inşaatının nasıl gittiğini anlattı. Dünya ve Türkiye’den yoğun ilgi gördüklerini anlatan Feridun Ünsal, çoğunluğu Yusufelili olan çalışanları ile birlikte Türkiye’nin gururu olacak bir projeye imza attıklarını söyledi.
Kısaca bize Yusufeli Barajı’nı anlatır mısınız?
Yusufeli Barajı, çift eğrilikli, beton kemer bir baraj tipi. 2013 yılı Mayıs ayında işe başladık. Şu anda yaklaşık yüzde 29'luk bir bölümündeyiz. Hızlı bir çalışma yapıyoruz. 2015 yılı haziran ayında da beton imalatlarına da başlayacağız. Yusufeli Barajı Kurulu güç olarak 540 megavat güce sahip. Yeraltı gömülü santralimiz var. 270 metre yükseklikte olacak. Yaklaşık 3 milyon metreküp gövde, dolgu alanına sahip bir barajımız olacak. Barajımız tamamlandığında Yusufeli ilçesini su altında bırakıyor. Yusufeli ilçemizin sular altında kalması dolayısıyla da yeni yerleşim ve yol çalışmaları yapılıyor. Karayolları tarafından yol çalışmaları, TOKİ tarafından yeni yerleşim yeri çalışmaları yapılıyor.
Dünya’nın 3. en yüksek barajı. 270 metre yüksekliğinde olacak
İnşaat nasıl gidiyor? Hangi aşamadasınız?
Şu anda çalışmalarımız kret ulaşım tünellerimizi tamamladık. Kret üstü ulaşım yapılmakta. Önümüzdeki aydan itibaren de bölüm bölüm kret üstü kazılarına başlıyoruz. Yaklaşık ve kret üstü kazılarının ve sıyırma kazılarının tamamlanması 2015 Haziran ayını bulacak. Ondan sonra da gövde beton imalatına başlayacağız.
Siz firma olarak barajın hangi bölümlerini inşa ediyorsunuz?
LİMAK-CENGİZ İNŞAAT ve KOLİN tarafından oluşturulmuş olan LCK Yusufeli Adi ortaklığı tarafından proje yürütülüyor. Barajın inşaat ve hidromekanik kısmını biz yapıyoruz. Uhdemizde, sözleşmemizde. Elektromekanik ihalesini DSİ ayrıca yapacak.
Başbakanımıza verdiğimiz söz gereği projeyi erken tamamlayacağız
Sizin projenize göre inşaat ne zaman tamamlanacak?
Bizim inşaatı tamamlama süremiz 2018 Mayıs ayında. Biliyorsunuz temel atma günü Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, projenin belirlenen hedeften daha erken bitirilmesini istemişti. Başbakanımıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz, Mayıs 2018'de bitireceğiz. Su tutma olayı yeni yerleşim ve karayollarının bitmesine bağlı. Bunlar da biterse, o tarihte su tutulabilir. Ama şu anda gözüken, onların biraz geç kalacağı gibi.
Yusufeli’nin yeni yerleşim yerine yerleşmesinin gecikmesi sizi olumsuz etkiler mi?
Yusufeli ilçesinde tabi ilçenin yer değiştirmesinden kaynaklanan bir sıkıntı var. Onlar da bu süreç uzadıkça elbette bu bize de yansıyor. Belli burada bir iş potansiyeli var. Bizim çalıştırabileceğimiz işçi potansiyeli belli. Daha fazla beklentiler var şu anda Yusufeli'nde. Bu da bize olumsuz yansıyor tabii ki. Şu anda 900 kişi civarında personelimiz var.
Çalışanlarımızın yüzde 58’i bölge halkından
Çalışanlarınızın dağılımı nasıl? Bölge halkından yararlanıyor musunuz?
Yüzde 58 civarında bölgenin insanı çalışıyor. Diğer personel de yüzde 42 civarında. Dışarıdan gelen, bizim eski personelimiz. Ağırlık Artvin'den tabi ki de.
Türk firmaları artık tarih yazıyor
Türk firmalarının bu tür büyük yatırımları inşa ediyor olmaları nasıl bir duygu?
Şu anda tabii Türk müteahhit sektörünün yapamayacağı iş yok. İnşaat anlamında bütün işleri yapabilecek bilgi ve kapasiteye sahipler. Eskiden yabancı ortak alarak belki bazı işler yapılabiliyordu. Ancak şu anda gelinen noktada Türk müteahhitleri her türlü işe girebiliyorlar. Bir birikimimiz var yani.
Elbette ki, Yusufeli Barajı, Türkiye'nin en yüksek barajı olmakla beraber dünyanın da sayılı barajlarından. Dışarıdan da takip ediliyor. Barajla ilgili bilgi almak isteyenler, imalatını görmek isteyenler. Biz de onlara söylüyoruz. O barajın ilerleme durumuna göre ziyaret edebileceklerini, yardımcı olabileceğimizi söylüyoruz.
Çoruh Nehri yıllarca unutulmuş ancak şimdi ülkemizin en önemli enerji kaynağı olacak
Çoruh Nehri, Dünya’nın en hızlı akan ikinci nehri. Bu nehirde inşaat yapmanın zorlukları var mı?
Çoruh Nehri bu zamana kadar biraz hasıraltı edilmiş ve arka plana bırakılmış bir nehir. Bu zamana kadar bakıldığında bu barajlar, yeni 3-4 senelik. Bu nehir üzerinde çalışmalar biraz sıklaşmış durumda. Ondan evvel biliyorsunuz 15-20 senelik maziye baktığımızda bir Deriner başlamış, Borçka başlamış. Ondan geriye doğru toplam 10 baraj Çoruh Nehri üzerinde. Bunlar son 3 senelik bölümde imalata başlamış ve yapılmış barajlar. Güllübağ, Artvin Barajı ve Yusufeli barajı. . . Bunlar bayağı büyük işler ve Çoruh Nehri değerlendirilmemiş aslında.
Fezayanlar elbette ki etkiliyor ama Artvin Barajı'nın tamamlanmış olması, Güllü bağ Barajı'nın tamamlanmış olması bunlar bundan sonraki süreçte bizi rahatlatacak. O kontrolsüz debilerin gelmesi önlenecek. Daha kontrollü debiler gelecek. Kontrolsüz debiler geldiğinde sizin çalışma programınızı etkileyebiliyor. Şu anda biz derivasyonu yaptık. Batardo imalatlarını yapıyoruz. Batardoları yaptıktan sonra daha da rahatlayacağız. Su derivasyondan geçiyor şu anda. Şu anda yatakta çalışabiliyoruz.
Baraj inşaa ederken bölge halkının ulaşımını kesmemeye özen gösteriyoruz
Birçok baraj inşaatında yol çalışmaları ile birlikte inşaat çalışmaları yürütülüyor. Siz yolları ve tünelleri yaparak ulaşımı aksatmamaya gayret gösterdiniz. Bu güzel bir olay oldu aslında. Bölge halkı memnun mu durumdan?
Şimdi tabii bu bölgede yaşamak zor. Bu zamana kadar hep yollarda aç kapayla yaşamış insanlar. Tabii bu üst geçici servis yollarının yapılmasıyla baraj imalatından etkilenmeyecek Yusufeli halkı. Artvin - Erzurum karayolunu kullanan diğer insanlar da. Bu yol aç kapalardan etkilenmeden hayatlarına devam edebilecekler, baraj imalatı bitene kadar. Aslına baktığınız zaman normal çağdaşlığın getirisidir bu. Çağdaş bir devlet, çağdaş bir millet bu şekilde davranmak zorunda. Önceden bazı yollarını yaparak inşaat sırasında hem inşaat firmasının çalışmasının etkilenmemesinin hem de orada yaşayan halkın bu inşaatlardan zarar görmemesi açısından bu imalatların yapılması bir zorunluluk. Onlar yapılmış durumda. Şimdi hem müteahhit olarak biz inşaat çalışmalarımızda daha güvenli çalışıyoruz. hem de bu yolu kullanan insanlar bizim çalışmalarımızdan etkilenmeden yolları kullanabiliyorlar, hayatlarına devam edebiliyorlar.
Çalışanlarımızın güvenliği bizim en öncelikli konumuzdur
Soma’daki kazadan sonra iş güvenliği daha önemli hale geldi. Siz burada iş güvenliği için neler yapıyorsunuz?
Burada bizim iş güvenliği uzmanlarımız var. İş güvenliği uzmanlarımızla beraber alınması gereken tedbirler ne ise alıyoruz. Bu iş bir bütün. . . Yöneticisinden işçisine kadar herkesin aynı hassasiyette davranması gerekiyor. İş kazalarının önlenmesiyle ilgili. Sadece yöneticiler bu işe eğildiği zaman, işçiler önem vermediği zaman bu işi yapamıyorsunuz. Ya da işçiler önem vermek istediğinde yöneticiler ilgilenmediğinde yine sıkıntı oluyor. Yani bu iş bir bütün. Tüm birimlerce bu işin beraber yürütülmesi gerekiyor. Bizim için çalışanlarımızın güvenliği en öncelikli konudur. Biz bu işi nasıl yapıyoruz? Birim amirlerimizle iş güvenliği mühendislerimizle herkesle bu işe eğilerek, gerekli eğitimleri vererek çalışan personele, çalıştığı dalla ilgili. . . Her dalın ayrı ayrı alması gereken güvenlik önlemleri vardır. Bu konularda eğitimler vererek insanları uyarıyoruz ve bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Daha sonra da bu güvenlik tedbirlerinin uygulanmasının zorunluğu olduğunu kendilerine bildiriyoruz.
Ailemle Artvin’de yaşamaktan mutluyum
Aileniz ile birlikte Artvin’de yaşıyorsunuz. Nasıl bir duygu büyük şehirlerden küçük şehirlere gelip yerleşmek? Zorlanıyor musunuz?
Ben yaklaşık 19 senedir bu sektörün içindeyim. Elbette insanların bulunduğu ortamlarda mutlu olması lazım. O mutluluğu yaşamak, oluşturmak kendi ellerinde. Siz bulunduğunuz ortamdan mutsuzluk çıkarırsanız mutsuz olursunuz. Ama güzel yanlarını görürseniz mutlu olursunuz. Önemli olan kendi açımdan baktığımda aile bütünlüğünü sağlamak. Ailemizi buraya getirirkenki amacımız. Ama bunu yaparken de ailemizin mutlu olacağı ortamları yaratmaya çalışıyoruz. Elbette ki büyük şehirlerin avantajları daha fazla ama Artvin'in de kendine göre avantajları ve güzellikleri var. Bunları ön plana çıkararak yaşıyorsunuz.
Bölgeye sosyal sorumluluk kapsamında katkılarınız oluyor mu?
İhtiyacı olanlara yardımda bulunduğumuz bölümler var. Belli bir sayıda öğrenciye burs veriyoruz. Yusufelili öğrenciye. Onun haricinde belediye ve kaymakamlıkla da istişarelerimiz oluyor. Belli yardımlarımız oluyor yani. Yusufeli'ne o konuda daha dikkat ediyoruz. Kaymakamlıkla ve belediyeyle görüşerek ihtiyacı olan bir ilköğretim inşaatı yapılıyor şuan. Satın alıp verdik. Bu şekilde yardımlarımız oluyor. Bulunduğumuz bölgede sosyal anlamda diyalogları koparmamak, düzgün diyaloglar kurmak, anlaşılmak için bu türlü çalışmalar da yapıyoruz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.07.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle