Ana sayfa » Yaşam Haberleri » İl Genel Meclisi Üyesi Kemal Zaim, İl Genel Meclisi Görev Ve Sorumluluklarını Anlattı
İl Genel Meclisi Üyesi Kemal Zaim, İl Genel Meclisi Görev Ve Sorumluluklarını Anlattı
26/03/2009 13:21
"Asfalt Yol Yapımı Ve Şebekeli İçme Suyu Tesisi Gibi Yüksek Yatırım Standartlarını Sağlamaya Yönelik Projelerde, Nüfusu 100'ün Altında Olan Köy Ve Bağlıları İle Yakın Gelecekte Nüfusu 100'ün Altına Düşmesi Muhtemel Köy Ve Bağlıları Öncelikli Olarak Değerlendirilmez."
29 Mart yerel seçimlerde sandık başına giden seçmen il genel meclisi üyelikleri İçin oy kullanacak. Ancak seçmenlerin çoğu bu meclisin ne işe yaradığı hakkında bilgileri yok. 30 Mart'a partiler aldıkları oy oranlarına göre kazanıp kazanamayacakları belli olacak.
Bu tartışmalar esnasında özellikle belediye başkanlığı seçimini kaybeden partilerin 'Ama İl Genel Meclisi seçimlerinde şu kadar oy aldık'' şeklindeki savunmalar yapacaklar.
Peki, partilerin çok önem verdiklerini söyledikleri il genel meclisi nedir. Ne iş yapar. Önemli veya gerekli bir kurumudur?
Arhavi postası: İl genel meclisi üyeliği için adaylar yarışıyor. Peki, bu adaylar il genel meclisinin ne olduğunu ne iş yaptığını biliyorlar mı? Yoksa seçildikten sonra mı öğreniyorlar. ?
Kemal ZAİM: İl genel meclisi, il özel idaresi içerisinde yer alan karar organıdır. Meclisin üye sayısı illerin nüfusuna göre değişir. İlimizde 2004 seçimlerinde 21 olan üye sayısı, son nüfus sayımında 18 kişiye düşmüştür. Meclis üyeleri siyasi partilerin gösterdiği adaylardan oluşuyor. İl genel meclisi seçimlerinde o bölgeden en az yüzde 10 oy alan parti, meclis üyeliği kazanıyor. Bu sayı alınan oy oranına göre artıyor. Sorunuzun ikinci kısmına gelince, adaylarımızın bir kısmı daha önce İl Genel Meclis üyeliği yapmış kişiler. Bunlar tabii ki il Genel Meclisinin görevlerini iyi biliyorlardır. Yeni seçilecek olan adaylarımızda zannediyorum ki konuyu araştırmışlardır. Ben 2004 seçimlerinde aday olmadan önce İlçemiz kaymakamına gidip, İl Özel İdare Müdürüne gidip, konu ile ilgili bilgi almıştım. Seçim çalışmalarımda bu bilgiler çok yarar sağlamıştı bana.
Arhavi postası: İl, ilçe ve belde belediyeleri kendi sınırları içinde hizmet üretirler. Bu hizmetler su, kanalizasyon, park, bahçe ve çöp gibi hizmetlerdir. Başta eğitim ve sağlık alanlarda yetkileri yok. İşte belediyelerin dışında kalan hizmetlerin üretilmesi il genel meclisince yapılır. Bu hizmetler ilköğretim okulları, sağlık ocakları, köylerin alt yapısını bu kurum yapar. Kurum bu işleri yaparken parasal ve insan kaynağını nereden buluyor?
Kemal ZAİM: Bugün il, ilçe ve pek çok beldede belediye teşkilatı kurulduğu için buralarda il genel meclisinin pek önemi bulunmuyor. Ancak belediyelerin sınırları dışında yer alan belde, köy ya da diğer yerleşim yerlerinde her türlü altyapı hizmeti il genel meclisleri tarafından üretiliyor. İl genel meclisleri ayrıca belediye sınırları içinde de merkezi hükümetin uhdesinde olan eğitim, sağlık, kültür gibi hizmetleri de yürütüyor. İl Özel idaresinin bütçesinin %15 i yasa gereği Eğitim harcamalarına ayrılıyor. Bunun dışında Özel İdare Müdürlüğünün kendi birim müdürlükleri vardır. Bunlar Mali Hizmetler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, Sağlık Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü, Etüt Plan ve Proje Müdürlüğü, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü gibi. Bu birimler vasıtası ile hizmetlerini yürütür.
Arhavi postası: Döneminizde yıllar itibariyle Artvin il genel meclisinin bütçesi nedir?
Kemal ZAİM: Dönemimde İl Özel İdaresinin bütçesi yıllık 10. 000. 000, -TL civarında olmuştur. Bu bütçeden Köylere ayrılan pay 700, 000, -TL-800, 000, -TL civarındadır.
Arhavi postası: Bu bütçe içinde Arhavi'ye ayrılan pay nedir?
Kemal ZAİM: Bu bütçe içerisinde İlçemize ayrılan pay 70, 000, -TL ile 140, 000, -TL arasında değişmiştir.
Arhavi postası: Diğer ilçelerle ilgili mukayeseli bir tablo verebilirmisiniz?
Kemal ZAİM: Aldığımız payı diğer İlçelerle mukayese edersek, Murgul ilçesi en az yatırımı alan ilçedir. Murgul'dan sonra ilçemiz gelmektedir.
Arhavi postası: İlçe özel idareye il genel meclisinin bütçesinden ayırdığı kaynakların tamamı mı Yatırıma mı harcanıyor?
Kemal ZAİM: Bütçede ilçelere ayrılan yatırımın payı ne ise tamamı yatırıma harcanıyor. Bunun aksi düşünülemez.
Arhavi postası: İl genel meclisinin ilçelere ayırdığı bu paylar neye göre dağıtılıyor?
Kemal ZAİM: Bütçeden ilçelere pay ayrılırken, köylerin nüfusu, kalkınmışlık düzeyi, yol ağının uzunluğu gibi faktörler dikkate alınır.
Arhavi postası: İlçelere ayrılan bu paylar sizce adaletli mi dağıtılıyor?
Kemal ZAİM: Her İl Genel Meclis üyesi, Her İlçe kaymakamı kendi ilçesine ayrılacak olan payın daha fazla olması için çalışıyor. Ancak bir takım siyasi faktörlerin devreye girmesi ile zaman zaman haksızlıklar olabiliyor.
Arhavi postası: Bu dönemde ilçemizde planlanan işlerin ne kadarı gerçekleşti. Şu anda köylerimizde acil yapılması gerekli, şunu şöyle sorayım. Yapılamayan işler varmıdır?
Kemal ZAİM: Köylerimizde yapılan yatırımların nerede ise tamamı KÖY-DES bütçesinden yapılmaktadır. Köylerin altyapısının desteklenmesi (köydes) projesi ödeneğinin iller bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin esas ve usullere dair kararın 22. maddesi şöyledir.
Asfalt yol yapımı ve şebekeli içme suyu tesisi gibi yüksek yatırım standartlarını sağlamaya yönelik projelerde, nüfusu 100'ün altında olan köy ve bağlıları ile yakın gelecekte nüfusu 100'ün altına düşmesi muhtemel köy ve bağlıları öncelikli olarak değerlendirilmez.
Bu karar gereği bazı köylerimizde nüfusun eksik olmasından kaynaklanan bazı köylerimizde hizmet ulaştırmakta sıkıntı çektiğimiz doğrudur. Ancak köylülerimizin köyde kalmadıkları, köylerimizin boş olduğu bir gerçektir. Burada sorumluluk köylümüzde değil, köyümüzdeki okulları, sağlık ocaklarını kapatan zihniyettedir.
Arhavi postası: Bu çalışmalarda muhalefet meclis üyesi olarak etkin çalışabildiniz mi?
Kemal ZAİM: Bu çalışmalarda Muhalefet Partisi İl Genel Meclis üyesi olmam beni hiç rahatsız etmedi. Çünkü hevesle çalıştım ve etkin olduğuma inanıyorum. Boyuncuk Köyü hariç bütün köylerimize kendi aracımla çıkıp sorunları tespit ettim ve yatırım programına alınmasına katkı sağladım.
Arhavi postası: İktidardaki partinin il genel meclisi üyesiyle Arhavi köylerinin çıkarları için beraber hareket edebildiniz mi?
Kemal ZAİM: Konu Arhavi Köylerine ya da İlimize katkı sağlamak olunca İktidarda ya da muhalefette olmak önemli değildir diye düşünüyorum. Tabii ki birlikte birçok karara imza atmışızdır.
Arhavi postası: Köylerimizin ihtiyacı olan su, kanalizasyon yol v. s. yapılması için açılan İhalelerde il genel meclisi üyelerinin ihale alma bağlamında bir etkisi oluyor mu?
Kemal ZAİM: İlçemizde Köy-Des kapsamında yapılan ihalelerde, beş kişilik bir komisyon kurulur, bu komisyon ihaleyi yapar. Benim bulunduğum komisyonlarda arkadaşlarımız öz veri ile çalışmışlardır.
Arhavi postası: Sn Zaim çok istediğiniz halde yapamadığınız veya yaptıramadığınız bir Projeniz var mı?
Kemal ZAİM: Benim İl Genel Meclis üyeliğim dönemimde, Çifte Köprünün düzenlenmesi ve Mençuna şelalesinin yol sorunun çözülmesi çok istediğim halde yapılmasını göremediğim ve katkı sağlayamadığım projeler arasındadır. Ancak burada bir müjde vermek istiyorum sevgili Arhavililere. Sayın Kaymakamım bu konuda son derece duyarlı olup her iki projeyi 2009 yılı yatırım programına almıştır.
Arhavi postası: Muhalefet bir partiden il genel meclisi adayı olmanıza rağmen gerek dürüstlük bağlamında, gerek araştırmanızla, sorgulamalarınızla, yapılan işlerle ilgili raporlar hazırlamalarınızla başarılı olduğunuz Artvin genelinde yaygın. Üyesi olduğunuz bir partinizde başka bir görev üstlenmediğinize göre neden tekrar il genel meclisi üyeliğine aday olmadınız. Yoksa partinizin yönetim kurulu sizi il genel meclisi görevinizde başarısız bularak tekrar aday mı göstermedi? Yoksa teklif ettiler demi siz kabul etmediniz?
Kemal ZAİM: - İl Genel Meclisi çalışmalarımda başarılı olduğuma inanıyorum. 5 yıllık çalışmam boyunca geriye dönüp baktığım zaman yüzümü kızartacak, partimi utandıracak hiçbir eyleme imza atmadım. Aksine benim çalışmalarımın partimin oylarının köylerde %19'luk bir oranda artmasına vesile olduğunu memnuniyetle gördüm. Bunun için 2004 yerel seçimlerini ve 2007 genel seçimlerini köyler bazında mukayese etmemiz yeterlidir.
2009 seçimlerinde aday olmayacağımı seçimlerden 6-7 ay öncesinde İl Danışma Kurulu toplantısında açıklamıştım. CHP Arhavi İlçe örgütü tarafından aday olmam konusunda bir talep gelmedi.
Arhavi postası: partinizin üyeleri ve sempatizanları sizi il genel meclisi üyeliğine aday olmanızı istiyor. Partinizin yönetim kurulu resmi yoldan aday olmanız gerekli deseydi. Adaylığı kabul edermiydiniz?
Kemal ZAİM: Ben kendimi ne kadar zorlasam da seçim çalışması bir ekip çalışması işidir. CHP Arhavi İlçe örgütünün son bir buçuk yıllık faaliyetine bakınca benimle çalışmak istemediği sonucuna vardım. Bu sebeple aday olmadım, olmazdım.
Arhavi postası: İl genel meclisi il özel idarenin karar organıdır. İlin ve il sınırları içindeki halkın mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişidir. Yukarıdaki açıklamalar göstermiştir ki, il özel idaresi il sınırları içinde faaliyet gösteren yerel yönetim kuruluşudur. Belediyenin yetki alanı belediye sınırları iken, il özel idarenin yetki alanı il sınırlarıdır. Şurada şöyle bir sorun ortaya çıkmıyor mu? Belediyeler il sınırları içerisinde yer aldığına göre, her Belediye il özel idaresinin yetki alanına girmekte değilmidir? Bu durumda belediye İle il özel idaresi arasında yetki çatışması yaşanmazmı? Sn. Zaim bu soruyu İl genel meclisi üyelerimize ışık tutması açısından soruyorum.
Kemal ZAİM: Belediyeler ile İl özel idaresi arasında yetki çatışması olmaz çünkü İl özel idaresi mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;
a) Sağlık, tarım, sanayi ve ticaret; ilin çevre düzeni plânı, bayındırlık ve iskân, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, sosyal hizmet ve yardımlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları; ilk ve orta öğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde,
b) İmar, yol, su, kanalizasyon, katı atık, çevre, acil yardım ve kurtarma, kültür, turizm, gençlik ve spor; orman köylerinin desteklenmesi, ağaçlandırma, park ve bahçe tesisine ilişkin hizmetleri belediye sınırları dışında,
Yapmakla görevli ve yetkilidir.
İl çevre düzeni plânı; valinin koordinasyonunda, Büyükşehirlerde Büyükşehir belediyeleri, diğer illerde il belediyesi ve il özel idaresi ile birlikte yapılır. İl çevre düzeni plânı belediye meclisi ile il genel meclisi tarafından onaylanır.
Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, il özel idaresinin malî durumu, hizmetin ivediliği ve verildiği yerin gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak belirlenir.
İl özel idaresi hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi, hizmetlerin diğer mahallî idareler ve kamu kuruluşları arasında bütünlük ve uyum içinde yürütülmesine yönelik koordinasyon o ilin valisi tarafından sağlanır.
Arhavi postası: İl genel meclisi sistemi nasıl çalışıyor, kısaca anlatırmısınız?
Kemal ZAİM: İl genel meclisi çalışması şöyle oluyor. Gündem, meclis başkanı tarafından belirlenir ve üyelere en az üç gün önceden bildirilir. Valinin önerdiği hususlar gündeme alınır. Gündem, çeşitli yollarla da halka duyurulur. İl genel meclisi üyeleri de il özel idaresine ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kabul edildiği takdirde gündeme alınır.
Arhavi postası: Bu güne kadar köy muhtarlarından vatandaşlardan gelen talep ve istekleri yeterince karşılayabildiniz mi?
Kemal ZAİM: Köy muhtarlarından, vatandaşlardan gelen taleplerin tamamını karşılamak tabii ki mümkün değildir. Çünkü neticede bütçenizle doğru orantılı olarak çalışmak zorundasınız. Bizlerde bütçemiz kadar ihtiyaç ve talepleri karşılamaya çalıştık.
Arhavi postası: 5302 sayılı il özel idaresi kanunu sizce yeterli mi?
Kemal ZAİM: 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunun tabii ki eksiklikleri vardır. Bunların zaman içerisinde çözüleceği umuyorum. Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu şudur. İl özel idarelerinin organları il genel meclisi, il encümeni ve validir. Ancak, 5302 sayılı Kanun valiyi il genel meclisi doğal başkanı olmaktan çıkarmış, bununla birlikte, ayrı olarak öngördüğü il genel meclis başkanını da bir organ olarak görmemiştir bu durumu çok önemli bir eksiklik olarak görmekteyim.
Arhavi postası: Siz ayni zamanda siyası kimliği olan kişisiniz. Çalışmalarınızda siyasetin etkisi oluyormu? Baskı var mı? Çünkü siz muhalefet partinin il genel meclisi üyesiniz?
Kemal ZAİM: İl Genel Meclis üyeleri tabii ki siyasi kimliği olan kişilerdir. Siyasi konularda olan çalışmalarım benim en keyif alarak yaptığım çalışmalar olmuştur. Çalışmalarımda asla bir baskı yaşamadım.
Arhavi postası: Sn. Zaim son bir sorum olacak. Döneminizde çalışmalarınızla başarılı bir İl genel meclisi üyeliği yaptım diyebilimisiniz?
Kemal ZAİM: Bu konuda mütevazı olmak istemiyorum. Bu nedenle İl Genel Meclis Üyesi olarak başarılı oldum diyebilirim.
Arhavi postası: Tekrar aday olmayacağınıza göre halkımıza ve il genel meclisi adaylarımıza bir mesajınız olacak mı?
Kemal ZAİM: Bütün İl Genel Meclisi aday arkadaşlarım, Arhavi'ye, Artvin' e hizmet etmek için yola çıkmışlardır. Tabii ki hepsine başarılar diliyorum. Ancak gönlümde CHP'nin iki adayını da Artvin' e göndermesi yatıyor.
Arhavi Postası: Sn. Zaim verdiğiniz bilgiler için Arhavi Postası olarak teşekkür ediyoruz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.03.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle