Farklı topografik yapıya sahip Artvin'de, özellikle yağışlardan meydana gelen heyelan, toprak ve taş düşmesi nedeniyle sık sık kapanan karayollarında sürekli ulaşımın sağlanması için yürütülen mücadelede karayolları teşkilatının yetersiz kalması, Artvin Valiliğini harekete geçirdi.
Bölge yapısı dikkate alındığında Artvin Karayolları teşkilatının makine parkı ile personelinin son derece yetersiz kaldığına dikkat çeken Vali Orhan Kırlı, Karayolları Genel Müdürlüğünden acilen takviye istedi. Artvin'in topoğrafik yapısı itibariyle dağlık bir arazi yapısına sahip olduğunu belirten Vali Orhan Kırlı, bu nedenle karayolları yapısına farklı bir şekilde yaklaşılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu; "Bu yapı, karayolları güzergahlarının genellikle vadilerden veya yamaçlardan geçmesi zorunluluğunu getirmiştir. Mevcut karayolları güzergahlarının büyük bir bölümü bu yapı dolayısıyla, yağışlarla birlikte heyelan, kaya ve taş düşmesi gibi olaylara yoğun olarak maruz kalmakta ve sonucunda da yollar sıklıkla ulaşıma kapanmaktadır. Bu olgu aynı zamanda, ilimizi her an can ve mal kaybı riski ile de karşı karşıya bırakmaktadır. Sıklıkla meydana gelen heyelan olayları sonrasındaki yol açma ve temizleme çalışmalarında, Karayolları 102. Şube Şefliğimizin makine parkı ve personeli son derece yetersiz kalmaktadır. Oluşan sorunlar, ricayla istenilen yardımlarla baraj yapım firmaları ve diğer özel sektör müteahhitlerinin iş makineleriyle aşılmaya çalışılmaktadır. Bu gerçek, karayolları teşkilatının ilimizdeki varlığı ve etkinliğini sorgulanır duruma getirmiştir. Onun için Karayolları 102. Şube Şefliğimizin yetersiz olan iş makinesi, araç gereç ve personelinin mutlaka ve acilen takviye edilmesi zorunlu görülmektedir. Halen mevcut olan makine parkındaki iş makineleri son derece eski ve çoğu işlevsiv durumda. Artvin şartlarında, bölge şartlarında gerçekten karayolları hizmetlerinde çok yetersiz. Mutlaka etkin ve faal bir yapıya, güce kavuşturulması gerekiyor. " dedi.
Halen Trabzon Karayolları 10. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Artvin'de hizmet vermeye çalışan karayolları 102. Şube Şefliğinde 45 personel görev yapıyor. Mevcut makine parkındaki 15 iş makinesinden; 2 greyder, 4 kepçe, 3 kamyon faal durumda. En eskisi 1975 en yenisi 1986 model 2 dozer de arızalı, 3 greyder de faal değil. Şu anda faal ve çalışır durumda gözüken iş makinelerinin de son derece eski olması nedeniyle Artvin arazi şartlarında uzun süreli hizmet vermesi mümkün gözükmüyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.12.2003 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle