Artvin İli Hopa İlçesi Paluri Otelde Kaçkar Dağları Projesi kapsamında Ekosistem ve Biyolojik Çeşitlilik Hususlarına Dayalı Bölgesel Çok Sektörlü Plan Çalıştayı yapıldı. Yapılan çalıştaya, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, A. Ç. Ü. Orman Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. M. Fehmi Türker, Artvin Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun, İl Tarım Müdürü Mustafa Duman, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Artvin Kültür Dayanışma Derneğinden Tekin Üstündağ ve dernek temsilcileri, üniversitelerden öğretim üyeleri, kamu kurum temsilcileri, köy muhtarları ve kooperatif başkanları katıldı.
Çalıştayın açılışında ev sahibi olarak bir konuşma yapan Artvin Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun "Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi Orman Bölge Müdürlüğü olarak bize de heyecan vermiştir. Yeni ufuklar, yeni bakış açıları kazandırmıştır. Bu proje kapsamında çalışanlarımıza Biyoçeşitlilik, ekosistemlerin izlenmesi ve çatışma yönetimi konularında eğitim seminerleri verilmiştir. Ayrıca Yusufeli İlçemizde iki Orman İşletme Şefliğimizin Orman Amenajman Planları yapılmıştır. Bu planlar yapılırken Türkiye' de bir ilk gerçekleştirilmiş ve Biyoçeşitlilik envanteri de planlara dâhil edilmiştir. Orman İdaresi olarak biz, ormanları sadece bir kereste deposu olarak görmüyoruz. Ormanların içindeki yaşayan yaban hayvanlarıyla, bitkileri ile hatta gözle görülmeyen bakterileri ile bir bütün olarak görüyoruz. Artvin ormanları sadece Artvin insanına hizmet etmekle kalmıyor tüm dünya insanlarına, tüm canlılara hizmet ediyor, faydalar sağlıyor. Hatta gelecek nesillere de hizmet edecektir. Bu sebeple biz ormanlarımızı projenin isminde de ifade edildiği gibi sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak kullanmak ve korumak için çalışıyoruz. Bu proje ile verilen eğitimler meslektaşlarımıza çok faydalı olmuştur" dedi.
Proje Müdürü Hatice Dinç Sarısoy proje hakkında şimdiye kadar yapılan çalışmalarıyla ilgili bir sunum yaptı. Sunumdan sonra Doğa Koruma, Ormancılık, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Turizm, Enerji ve Doğal Kaynakların kullanımı ile ilgili beş ayrı çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalıştayın birinci günü çalışma gruplarının yaptığı çalışmalara göre ikinci günde dört ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Bu grupların öğlene kadar yaptığı çalışmalar öğleden sonra birlikte değerlendirildi. Yapılan çalışmalar bir rapor haline getirilerek ilgili kurumlara ve katılımcılara sunulacak.
Çalıştayın kapanışında Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun yaptığı konuşmada "İki gündür burada memleket meselelerini konuştuk. Çok güzel bir çalıştay oldu. Burada üniversitelerden kıymetli hocalarımız, köy muhtarlarımız, kooperatif başkanlarımız, işletmeciler ve kamu kurum temsilcileri var. Yani toplumun tüm kesiminden temsilciler var. Medenice birbirimizi anlayarak fikirlerimizi söyledik. Bu tablo örnek ve arzulanan bir tablodur. Bundan dolayı tüm katılımcılara, emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum" dedi.
Ana konu olarak öncelikle hes ve barajların çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkiler tarım ve mera alanlarının fiziksel olara yok olması konuları üzerine de konuşularak ortak çözümler üretildi.
Kapanış konuşmasının ardından çalıştay sona ermiştir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.02.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle