12. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı”na Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesinden Doç. Dr. Temel Göktürk’tekatıldı.
12. Bölge Müdürlüğü tarafından biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık kavramlarıyla ilgili farkındalık oluşturmak ve ileride bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğini güçlendirmek amacıyla Rize’de “Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştayın açılışına; Rize Vali Vekili Emre Nebioğlu, Rize Belediye Başkan Vekili İsmet Sivrikaya, Rize Emniyet Müdürü AdemÇakıcı, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin Döngez, Rize Orman İşletme Müdürü Abdi Ekşi, Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Muhammet Mazlum, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, Emniyet, Gümrük, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlükleri ve Bölge Müdürlüğümüze bağlı İl Şube Müdürlükleri gibi çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katılım sağladı. Bölge Müdürü Mustafa Bulut’un açılış konuşmaları ile başlayan Çalıştay’da Rize Vali Vekili Emre Nebioğlu da konuşma yaptı.
Açılış konuşmalarının ardından Bölge Müdürlüğümüz DKSA Şube Müdürü Rahime Ustabaş tarafından “Biyokaçakçılık Mevzuatı ve Türkiye’de Biyokaçakçılık” konusunda katılımcılara bir sunum yaptı. Çalıştaya; KTÜ Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. SalihTerzioğlu moderatörlüğünde, KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesinden Doç. Dr. Temel Göktürk, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serkan Gül, Giresun Üniversitesi Espiye Meslek Yüksekokulundan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karaköse’nin sunumlarıyla devam edildi.
Akademik sunumlarda; Günümüzde silah ve uyuşturucu kaçakçılığından sonra en sık karşılaşılan kaçakçılık türü olan biyokaçakçılığın temel tarifleri yapılarak, yabani bitki ve hayvan bireylerinin, tohumlarının, kan veya doku parçalarının, yetkili kurumların izni alınmadan yabancılar tarafından doğadan toplanarak yurt dışına götürüldüğü Türkiye ve dünyadan çeşitli örneklerle anlatılarak bu konuda özellikle ilgili kurumların dikkat etmesi gereken hususlar ve alınması gereken ilave önlemler katılımcıların bilgisine sunuldu. Özellikle biyokaçakçılığın hâlihazırdaki mevzuatta “kabahat” olarak yer alması sebebiyle idari yaptırımların / cezai müeyyidelerin uygulanmasında problemler yaşandığı vurgulanarak biyokaçakçılığın suç sayılması yönünde yasal değişikliklerin yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca 2007-2015 yılları arasında ülkemizde 58, Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanlarında ise daha çok böcek, bitki ve yılan türlerini içeren 16 biyokaçakçılık vakası tespit edilmiş ve idari yaptırım cezası uygulandığı ancak tespit edilemeyen vaka sayısının daha fazla olabileceği ifade edildi.
Çalıştayın, değerlendirme ve sonuç bölümünde katılımcıların soruları cevaplanarak, görüş ve önerileri alınmış olup, konuyla ilgili alınabilecek tüm idari ve hukuki tedbirlerin alınması, biyokaçakçılığın ve biyokaçakçıların önüne geçilmesi için eğitimler verilmesi özellikle yöre halkının bu konudaki farkındalığın arttırılması gerekliliği vurgulandı.
Çalıştay sonunda katkılarından dolayı, sunum yapan öğretim üyelerine Teşekkür Belgesi takdim edildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.01.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle