Artvin'in Ardanuç İlçesi'nin Ardahan ile bağlantısını sağlayacak olan Ardanuç-Ardahan (Ğeba) Yolu DPT'nin kayıtlarında ve tüm haritalarda çift şerit asfalt olarak hizmete açık gözükürken yol stabilize olarak dahi kapalı. Haritaya bakıp yolu asfalt bilerek gelen turistler gerçeği ancak Güleş Köyüne gelince anlıyorlar.
Yapımına 1957 yılında başlanan ve 1968 tamamlanarak hizmete açıldığı gözüken Ardanuç ilçesinin gelişimi açısından tarihi öneme sahip Ardanuç-Ardahan yolunun halen tamamlanmamış olması hem Ardanuçluları hem de yol güzergâhında ki köylüleri çileden çıkardı. Geçitli Köy Muhtarı Orhan Altunkaya, Karayolları tarafından Özyurt İnşaattan kiralanan iş makinesinin çalıştığı alanda basın mensuplarına bilgi vererek yol hakkında tüm gerçekleri ortaya koydu. Bu yolun yaklaşık 40 yıl önce tamamlanmış olarak gösterildiğini ifade ederek; "Köyümüzde gerçekleştirilen yol inşaatı devletimizin kayıtlarına göre 40 yıldır asfalt olarak tamamlanmış ve hizmete açık gözükmektedir. Halen Karayolları Haritasında kırmızı şekilde uluslar arası yol olarak görülen yolun aslında inşaatı halen devam ediyor. Buraya karayolları tarafından iş makineleri gönderiliyor. Ancak gelen makinelerin birçoğu eski model olduğu için gelir gelmez bozularak boşa yer işgal ediyor. Sadece özel sektörden kiralanan iş makinesi çalışırken bu iş makinesinin çalışması da yolun tamamlanmasına yeterli gelmiyor. 10 yıldır ikinci kez yeniden yol inşaatına başlanırken 4 yıldır Geçitli Köyünün merkezinden ancak 5 kilometrelik bir güzergâh yapıldı. Geçitli köyünden Bilbilan Yaylasına 10 kilometrelik bir bölüm yapılması gerekiyor. Fakat bu hızla yol bitecek gibi gözükmüyor. Her yıla bir kilometre düşüyor. " diye konuştu. Yol inşaatı ile ilgili bir anısına değinen Muhtar Altunkaya, "İlçe Kaymakamımız dönemin Valisine giderek yolun inşaatının biran önce tamamlanmasını istemiştir. Ancak vali bey Karayolları haritasına bakarak çift şerit asfalt yolun daha nesini yapalım, diye yanıt vermiş. Maalesef devletimizin kayıtlarında yolumuz bu şekilde gözüküyor. Bu güzergâh Ardanuç'tan Geçitli Köyüne kadar 20 kilometre, Geçitliden Ardahan'a 40 kilometre olmak üzere toplam 60 kilometre. Yani mevcut Şavşat güzergâhından 50 kilometre daha kısadır. Bu yolun tamamlanması ilçemizdeki hayvancılığın gelişmesi ve göçün önlenmesi için çok önemlidir. " diyerek dert yandı.
Ayrıca köy halkından Ali Turan Aksakal yöreye gelen turistlerin bu yolu sürekli olarak asfalt bilmelerinden yakınarak; "Köyümüze sürekli turist kafilesi gelmekte. Bu kafileler köye gelince asfalt yolu soruyorlar. Ancak yolun asfalt olmadığını görünce hüsrana uğrayarak geriye dönüyorlar. İlçenin ekonomik anlamda gelişmesi için son derece önemli olan bu yolun devlet kayıtlarında olduğu gibi asfalt olarak biran önce tamamlanıp hizmete açılmasını istiyoruz. " dedi.
Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir'de yol hakkında açıklama yaparak inşaatın biran önce hizmete açılmasını istedi. Başkan Demir, "Bu yolun Güleş Köyüne kadar olan 18 kilometrelik bölümü ulaşıma açılmıştır. Bu güzergâhın dahi 8 kilometrelik bölümü asfalt iken 10 kilometrelik bölümü ise stabilizedir. Asfalt olan bölüm bu yıl meydana gelen selden zarar gördü. Biran önce bu bölüm tamamlanmalı. 2004 yılında Ardanuç tarafında bulunan 3 km. kısım Artvin Valisi Orhan Kırlı'nın devletin imkânlarını seferber etmesi ile tamamlanmıştı. Şuanda Geçitli yol güzergâhından öteye 10 kilometrelik bölüm daha yapılmaya çalışılıyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün ise bu yola bütçeden çok az pay ayırıyor. Yolun bitmesi için gerekli ödeneğin de bir an önce çıkartılmasını bekliyoruz. Böyle giderse yolun 10 yılda tamamlanamayacak. Yerel imkânlarla bir yere kadar gidilebiliyor. Mevcut iktidardan ve Karayolları Genel Müdürlüğünden beklentimiz her geçen gün göç vermekten dolayı eriyip giden Ardanuç için bir yol açarak bu yolu tamamlamalarıdır. İlçemizin kaderi bu yolun tamamlanmasındadır. " şeklinde konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.07.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle