Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu Turizmcilerle Bir Araya Geldi
18/04/2007 16:38
Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Turizm, Pek Çok İmkânları İçinde Barındıran Bir Sektör Olup, Her İmkânın Pazarlanması İçin, Ülkenin Genel Gelişmişlik Düzeyinin En Azından Dünyanın Gelişmiş Ülkeleri Standardında Olması Gerektiğini Söyledi.
Turizm haftası etkinlikleri kapsamında turizm işletmecileriyle bir araya gelen Vali Cengiz Aydoğdu, turizm sektörünün karşılaşltığı sorunları görüştü.
Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cantürk Gümüş, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürü Dursun Altınay ile Artvin'de turizm ve otel işletmecileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali Aydoğdu, halk arasında en çok konuşulan konulardan birisinin turizm olduğunu, ancak turizm konusundaki doğruların pek fazla bilinmediğini kaydetti. Turizm sektöründe bilinen ve bilinmeyen pek çok görüş olduğunu ifade eden Vali Aydoğdu şunları söyledi;" Turizm çok geniş bir saha. Çünkü, turizm turizm dediğimizde pazarladığımız şey bilhassa kendimiz. Aslında Artvin insanını pazarlıyoruz. Artvinlinin Artvin'e bakışını pazarlıyoruz. Artvinlinin yemeye, içmeye bakışını pazarlıyoruz. Artvinlinin bir insanın gece nasıl yatacağına dair bakışını, tutumunu, davranışını pazarlıyoruz. Yaptığı yemeği, yemek zevkini pazarlıyoruz, yani kendi alışkanlıklarımızı, kendi kültürümüzü, kendi coğrafyamızla, kendi doğamızla birlikte, pazarlıyoruz. Bu arada hem pazarlıyoruz, hem de satın alıyoruz. Çünkü buraya gelenler bizim bakış açısına göre etkileniyorlar. Eğer biz iyi bakıyorsak, bunu dışarıya iyi yansıtabiliyorsak, yani reklâm ve tanıtım dediğimiz şeyi iyi yapabiliyorsak, ki o bizim bakış açımıza göre yapılır. Böyle içli, dışlı bir şey. Yani buradaki turizme konu olan da, alıcısı da, satıcısı da bu işin malzemesi de, insani manada öznesi de hepsi bir. Birde bunun yanında turist bakış açısı dediğimiz bir şey var. Turistin kendine has bakış açısı vardır. Yani sizde turist olduğunuz da buradan Erzurum iline gittiğiniz de bir bakış açınız vardır. Gittiğiniz bir yerde, insan yattığı yatakta en az kendi evindeki konforu ister. Banyoya girdiğinde belli standartları ister. Bunun yanında o yörenin orjinalitesini de ister, dolayısıyla oldukça zor bir saha turizm. "
Turizmin dikkat edilmesi gereken pek çok güçlüklerle, darboğazlarla yüklü bir sektör olduğunu da ifade eden Vali Aydoğdu, " Ama pek çok imkânları da içinde barındıran bir sektör, fakat her imkânın pazarlanması için ülkenin genel gelişmişlik düzeyinin en azından dünyanın gelişmiş ülkeleri standardında olması lazım. Çünkü gelen turist onu ister. Bu yüzdendir ki, turizmde aslan payını, her zaman gelişmiş ülkeler alır. " dedi.
Karadeniz'in bozulmamış tek köşesi Artvin olduğunu ifade eden Vali Aydoğdu, "Türkiye'de Karadeniz bölgesi olarak baktığımızda Artvin, son Karadeniz. Yani Karadeniz'in bozulmamış tek köşesi. Türkiye olarak baktığımızda Artvin, alternatif turizm adı altında sayılabilecek bütün turizm imkânlarını, yani raftingden, yürüyüşüne, dağcılığından, yaylalarına, kayağından su sporuna bütün alternatif turizm imkânlarını bünyesinde barındıran bir ilimizdir. Bunun yanında turisti uzaklaştıracak, turistin gelmesini güçleştirecek bütün darboğazları da maalesef bünyemizde barındırıyoruz. Her şeyden önce yollarımız yok. Bu çok ciddi bir handikap. Alt yapı tesislerimiz neredeyse bu işin birinci basamağında bile değil. Örneğin Kaçkarlar belki de dünyanın en heyecanlı, her adımı böyle bir belgesel seyrediyormuş lezzetiyle, zevkiyle gezilecek bir yürüyüş bölgesi ama, bizim orada hiçbir yatırımımız yok. Henüz işaretleme, levhalama, güzergâh tayini, arazide yapılabilecek dinlenme yerleri, tuvaletler gibi hiçbir alt yapı hizmetleri yok. Yani imkânlarımız da var, çok büyük dar boğazlarımızda var. " şeklinde konuştu.
Artvin'in coğrafi şartları ve ilçelerin birbirlerine olan uzaklığının turizm açısından en büyük sorun olduğunu ifade eden turizmciler ise şunları söylediler. " Özellikle yetişmiş kalifiye eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bu elemanları yetiştirmek için bir kurs açılması gerekiyor. İşletmeciler olarak böyle bir imkânımız yok. Ayrıca, en büyük eksikliğin tanıtım eksikliği olduğunu düşünüyoruz. "dediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.04.2007 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle