Trabzon’da Düzenlenen 3. İpekyolu Zirvesi Sona Erdi

21/10/2014 08:52

Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi 21 Ülkeden 260’a Yakın İşadamının Katılımıyla Gerçekleştirildi.


Haber: Hayati Akbaş







Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ve bu yıl 3. sü gerçekleştirilen Trabzon İpek yolu İşadamları Zirvesi 21 ülkeden 260’a yakın işadamının katılımıyla gerçekleştirildi. Novotel’de düzenlenen zirveye, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gümrük Ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfipar Rahman, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU Hongyang, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı ArchilKhabadze, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu MeşhudNohasi, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu DimitryTalanov, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz Özak, Aydın Bıyıklıoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek ile çok sayıda davetli katıldı. Zirve’nin protokol konuşması öncesinde Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri tarafından Osmanlı Tarihini canlandıran sunumu büyük ilgiyle izlendi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İpekyolu İşadamları Zirvesi’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanlı geçeceğine inandığını söyledi. Zirvenin Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan bir güzergâh doğrultusunda yapılan önemli bir ekonomi zirvesi olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, “Üç yılda bir yapmış olduğumuz İpekyolu Zirvesi aslında Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan bu güzergâhta yer altı ve yer üstü zenginlikleri bol olan, yatırıma ve tüketime doymamış bir bölge olarak tanımlamakta yarar var. Hinterlant’ında olan ülkelerle baktığımızda ekonomik yönden çok geniş bir alan. Esas amaç burada gerek kamuyla gerekse işadamlarıyla birliktelik yaparak ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmesini sağlamak olacaktır. Sadece işadamlarının ticari birliktelikleri yeterli olmamaktadır. Çünkü ticareti tamamlayacak olan kamunun ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştıracak yönde alacağı kararlar olacaktır. Bunlar da birlik ve beraberlikle olacak çalışmalardır.

Zirvede yapılan üç panelin aslında ticaretin gelişmesi doğrultusunda çok önemli başlıklar olarak öne alındı. Bunlardan birisi ticaret ve finans. Ticaret ve finansın olabilmesi için en önemli etkenlerden birisi de lojistik. Günümüz şartlarında lojistik gerçek anlamda tamamlanamadığında ticaretin de gerçekleşmesi mümkün değil.

Finans ve gerekli ulaşım kaynakları olmadan da yatırımın olması mümkün değil bu yüzden ticaret ve ekonominin gelişmesinde bu ikisinin önemi çok büyük. Önemli başlıklardan bir tanesi de ticaretin gelişmesinde kolaylık sağlayan turizm hareketleri. Turizm hareketleri öncelikle insanların ülkeleri tanımışında büyük bir kolaylık sağlıyor ve devamında o ülke tanınarak işadamları arasında ticaretin gelişmesi noktasında önemli adımlar atılıyor. Bu zirvemizde bu üç başlıkta yaklaşık 27 panelistimiz var. Bunların engin tecrübelerinden önemli sonuçlar çıkacağına inanıyoruz” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKE STANDARTLARINA ULAŞMA ÇABASI İÇİNDE OLMALIYIZ

Hacısalihoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte olduğu gibi gelecekte de gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasında elbette üreten ve satan diğer tarafta da tüketen olduğu aşikardır. Bugüne kadar Dünya Ticaret Örgütünün yaptığı çalışmalarda belirli ilişkilerin kurulmasında sadece gelişmiş ülkelerin ticaretinin gelişmesine katkı sağlamış, ekonomiden büyük payı da gelişmiş ülkeler almıştır. Diğer ülkeler ancak pazar olmak zorunda kalmıştır. Önümüzde karşımıza çıkan çok önemli bir konu var. Bu da özellikle gelişmiş ülke olarak başta ABD’nin bir tarafta Japonya ve Kuzey Kore ile diğer taraftan da Avrupa ve İngiltere ile transatlantik ticaret sistemini kurma çalışmaları başlamıştır. Türkiye’de dahil olmak üzere hemen hemen bütün ülkeler kapsam dışında. O zaman bu toplantı ve bundan sonra da ele alınması gereken konu aslında kurulacak olan bu yeni sisteme karşı bunun dışında kalan ülkelerin yapması gerekenler konusunda zaman kaybetmeden gerekli çalışmaları başlatmak olacaktır.

Bizim gelişmiş ülkelere karşı değil, onların standartlarına en kısa zamanda nasıl ulaşabilirizin çalışmalarını sürdürmemiz gerekmektedir. Bu kısa zamanda olacak işler değil gelişmiş ülkelerin çok daha ileriye götürdüğü teknolojiyi kullanarak kendilerini koruyucu sistem olarak gündeme getirmektedirler. Bizlerin bunun dışında kalan ülkelerin de gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir. Bu konuda TOBB konu gündeme geldiğinden beri Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu başkanlığında önemli adımlar atıldı, önemli görüşmeler yapılıyor hükümetimiz konuyu çok yakından takip ederek işin içinde olduğunu biliyoruz. Fakat karşıki tarafın da bu konuda bize ilettiği konuları biliyoruz. Bu konuda atılması gereken çok büyük adımlar olduğunu bilmekte yarar var. İşbirliği çalışmalarımızı her dalda gerek teknolojik gerekse ticaret ve yatırımın diğer dallarında, birlikte yürütmekte yarar olduğunu belirterek bu toplantıda bunun mesaj olarak alınmasını özellikle istedim. Bu toplantı sonucu olarak inanıyorum ki bugün yapılacak olan oturumlar sonucunda önemli sonuçlar çıkacaktır. Bu sonuçlar daha sonra bütün katılımcılara iletilecektir. ”

GÜRDOĞAN: STÖ VE SİYASİLERİN BİRLİKTE YAPABİLECEKLERİNİN GÖSTERGESİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni STÖ’lerin siyasilerle birlikte neler yapabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Gürdoğan DKİB olarak hayata geçirdikleri projelere değinerek, “Bugün burada 21 ülke var, buna ilk başladığımız zaman tarihsel süreci ve bu ülkelerle geçmişteki bağlantılarımızı nasıl güncelleyebiliriz, özellikle Anadolu’nun bir geçiş noktası yapabilirizi ele aldık. Bunu ele aldıktan sonra STÖ’lerle birlikte belli projeler yapmak istiyorduk. Şu anda yolcu sayısı bakımından en çok geçiş olan Sarp Kapısı’nda yaşanan yoğunluk ortada iken bizler farklı kapı arayışlarına girerek bu girdik ve Osetya Kapısı’nı açtık” diye konuştu. Ticaretin ülkeler arasındaki barışı da tesis ettiğine değinen Gürdoğan, “osetya Kapısı’nı açtığımızda Gürcistan ve Rusya arasında ikili ilişkiler başlamamıştı, Ancak biz mekik diplomasisi ile Gürcü hükümeti ile yapılan girişimler sonucu buradaki yol ve tünellerin yapılması sağlanarak kapının açılması sağlandı. Bu kapının açılması ve girişimlerimiz sonucu bugün Gürcistan Rusya ile ticarete başladı. Sivil toplum ve siyasetin birlikte neler yapabileceğinin karşılığını görmekteyiz. Onun için bizler yılmadan bu yolda devam etmek istiyoruz. Var olan demiryollarımız var. Biz her şeyden önce diyoruz ki, Hopa-Batum Demiryolu ağının biran önce bitmesi gerekmektedir. Çünkü Orta Asya’daki ülkelerin demiryolu kullanım oranı yüzde 65, bizim demiryolu kullanım oranından pay alabilmemiz için oraya entegre olmamız gerekmektedir. Bu havzadaki ülkelerin ticaretinin gelişmesinin de demiryoluna bağlı olduğunu ifade etmek istiyorum. İşte projemiz yol başladı. 20. km ile Batum’a bağlandığımızda tüm Asya’ya da bağlanmış oluyoruz. Bu sadece bizim değil İpekyolu ülkelerinin projesi olması gerekiyor. Bu gibi organizasyonlarda bizler STK ve siyasilere önemli görevler düşmektedir. Burada konuşulanlar sözde kalmamalı. Eylem planındaki bu anlattıklarımız, heyecanımız bizleri yönetenler, siyasiler tarafından desteklenirse çok büyük yol alabileceğimiz söyleyebilirim. Bu her ülkenin ithalat ve ihracatına da büyük ivme kazandıracaktır. Ülkelerimizi geliştirmek hepimizin görevi. Bizler bu ülkelerle olan ilişkilerimizi çok daha sıcak yapabilme konusunda en önemli aktör ticarettir. Bu anlamda da karşılıklı ticaretin ve ikili ilişkilerin geliştirilebilmesi için bugünkü organizasyonu da iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.

MURZİOĞLU: BU COĞRAFYANIN GELECEĞİNE İNANIYORUZ

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu hem Karadeniz’in hem de İpekyolu’nun incisi olan Trabzon’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. . Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi kapsamında Türkiye’ye tarihi İpekyolu üzerinde bulunan ülkelerden gelen misafirlere teşekkür eden Murzioğlu, “Trabzon hem doğal güzellikleri hem de üretim ve ticaret kapasitesi ile ülkemizin gözbebeği. Böylesine önemli bir günde bizleri yalnız bırakmayan bakan yardımcılarımıza TİM Başkanımıza DEİK Başkanımıza KOSGEB Başkanımıza teşekkür ediyorum. Zirve kapsamında gıda ürünleri ve teknolojileri inşaat malzemeleri, makine ve turizm sektörüne yönelik panellerin yanı sıra bölge ülkelerinden gelen işadamları ile Türk işadamları arasında iş görüşmeleri düzenlenecek. Bu özelliklerinden dolayı bu zirveyi çok önemsiyoruz. Ülkelerimizin içinde bulunduğu coğrafya, tarihin en zengin coğrafyalarından biriydi Çünkü Asya ile Avrupa arasında bu coğrafya dünyanın en büyük ticaret hattı olan İpekyolu’nun geçiş hattı idi. Değişen dünya ile İpekyolu önemini kaybetti. Bu coğrafyanın zenginliği de azaldı ancak son yıllarda tarihi İpekyolu’nun yeniden canlandırılması yeniden gündeme alındı. Bugün hem mal trafiğinde, hem de enerji kaynaklarının trafiğinde dünyadaki en yoğun akış bizim tam geçiş güzergahında bulunduğumuz Asya ile Avrupa kıtaları arasında yer alıyor. Yani artık sadece üretilen mallar değil dünyanın enerji koridoru da bu hat üzerinde oluşuyor bu hat üzerinde oluyor. Yani artık daha ucuz, verimli bir güzergah aranıyor. Bu coğrafyadaki ülkeler cazip fırsatlar sunuyor, önümüzdeki süreçte İpekyolu güzergahı eskisinden daha kazanç vaat ediyor. Bu potansiyeli kazanca dönüştürmek için hep birlikte atmamız gereken adımlar var. Bu coğrafyadaki ülkeler olarak karşılıklı ticari ilişkilerimizi geliştirmek, hem ulaşım altyapısını hem d ilgili mevzuatları uyumlu hale getirmek zorundayız. Yani bu coğrafyada ticaretin mal ve insan geçişini kolaylaştırmalıyız. Bu konuya hükümetimiz büyük önem veriyoruz. Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB olarak da biz üzerimize düşeni büyük bir özveri ile yerine getiriyoruz. Yönetim kurulu üyesi olduğum TOBB olarak bu coğrafya ile daha fazla ticaret yapabilmek için birçok projeyi gerçekleştiriyoruz. Bu coğrafyayı yeniden dünyanın merkezi yapma yolunda büyük bir gayretle çalışıyoruz. Bu çalışmalarda bizi destekleyen hükümetimize ve bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu coğrafyanın geleceğine inanıyoruz. Bu nedenle de bu organizasyonu çok önemsiyoruz” dedi.

TİM MECLİS BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: 2023 HEDEFİ İÇİN TİCARETİ YAKIN KOMŞULARIMIZLA YAPMALIYIZ

TİM Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, Trabzon gibi bir şehirde olmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, “Çünkü gerçekten pratik zekâsı ve iş bitirici yaptığı çalışmalarla Trabzonlu ihracatçılarımız Trabzonlu sanayicilerimiz güzel bir işin altına imza atarak bu zirveyi düzenliyorlar” dedi. Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Büyükekşi , “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümündeki bu hedefi gerçekleştirebilmek için aynı zamanda dış ticaretin de 630 milyar dolarlık ithalat hedefi var. Yani 1. 1 trilyon dolarlık bir ticaret hedefi var. Biz bu ticareti mutlaka öncelikli olarak yakın komşularımızla gerçekleştirmek zorundayız. O yüzden İpekyolu Zirvesi gerçekten önemli. Çünkü İpekyolu’nda ta Çin’den başlayıp Türkiye’ye gelene kadar olan ve Türkiye’den sonraki ülkelerle birlikte dış ticaretini artırıp hem ihracat hem ithalat yaparak karşılıklı ticareti gerçekleştirebilmek açısından burası aslında bir pazar niteliğinde. Bir taraftan ortak yatırım imkânı ve 3. ülkelerle işbirliği yapma imkânı diğer taraftan ihracat ve aynı zamanda ithalat yapma imkânı, böylelikle bu pazarı da sağlamış olacağız. Türkiye’nin bundan sonraki hedefi ihracatı yaparken de sadece yaptığı ihracatın miktarını artırarak yapmak değil, aynı zamanda değerini artırarak yapabilmek. Biz TİM olarak özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan, AR-GE’den, inovasyondan ve markadan geçiyor. Bu dört önemli konuya çok önemli çalışmalar yaparak destek vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız önemli çalışmalar var. Önümüzdeki hafta Türkiye inovasyon toplantısı düzenleyeceğiz. Buradaki konuklarımıza, bundan sonra artık hedef ülkeler yaptıkları inovasyonla, yaptıkları tasarımlarla AR-GE ile diğer ülkelerle rekabette bir adım öne geçecekler. Bu konuda da sizleri işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. Yapacağımız çalışmalarda sizlerle birlikte olmaya ve sizlerle işbirliği yapmaya ve İpekyolu çevresindeki dost ülkelerimizle bu konuda işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyorum. ”

NAHOSİ: BU YOL HEPİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi Zirve’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. İpekyolu’nun güzergahının çok eski kültürlere sahip ülkelerden geçmesinin tesadüf olmadığını belirterek, “Günümüzde İpekyolu siyasi değişimlere maruz kalmıştır ve bölge dışındaki ülkelerin uygulamalarından dolayı son 3 yüz yılda bu yolda yer alan ülkelerin bağlantılarının azalmasına neden olmuştur. Maalesef günümüzdeki ekonomik ilişkiler bu bölgenin dışındaki ülkelerle daha fazla yapılmaktadır. İpekyolu’nu sadece taşımacılık olarak görmemek lazım. Bu yol belki ülkeler arasındaki ortak çıkarlar ve ikili ilişkilerin kapasitesindeki irtibatın bir sembolü olarak görmek lazım. Bu yol bölgesel ilişkilerin ve milletlerin mutluluğunu sağlayan doğu milletlerinin yolu sayılır” diye konuştu.

GÜMRÜKÇÜOĞLU: TRABZON TARİHTEN BERİ LOJİSTİK MERKEZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Zirve’nin önemine değinerek, yapılacak panellerin yanısıra yüz yüze görüşmelerin de önemli olduğunu vurguladı. Gümrükçüoğlu, Trabzon’un doğal ve fiziki yapısıyla tarihten beri bir ticaret ve lojistik merkez olduğuna işaret ederek, “Buradaki tabiat böyle kurulmuş. Ticaretin lojistiğin işadamlarının bir merkezi olan Trabzon İpekyolu’nun önemli bir zemini olarak bundan sonra da yoluna aynen devam edebilmek için mutlaka demiryolu ve lojistik merkezle buluşacaktır. Şu an itibariyle Havaalanı, Limanı, uluslararası giriş-çıkış kapısı olan karayolu ile Gürcistan’ın yanında olan, Orta Asya’ya ulaşımın bütün yollarının Gürcistan Rusya Federasyonu’nun önünün açıldığı bir alan olarak, aynı zamanda da lojistik merkezdeki hedefine mutlaka ulaşması gerektiğini bakan yardımcılarımızın ve bakanlarımızın önünde halk adına ifade etmek istiyorum. Diyoruz ki, biz sadece İpekyolu’nun bir ticaret, lojistik merkezi değil aynı zamanda bölge olarak bir ve beraberiz. Bu bölgenin İpekyolu ticaret merkezi olmasında tarihten beri gelen özelliğini, sizin bu 3. İpekyolu zirvesinde en iyi şekilde yüz yüze görüşme ve ticari ilişkileri geliştirerek devam ettireceğinize eminiz” dedi.

VALİ ÖZ: TRABZON BU TÜR ORGANİZASYONLARA HER ZAMAN EV SAHİPLİĞİ YAPACAKTIR

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye gerek kuzey güney gerek doğu batı aksında ticaretin ve enerji koridorlarının önemli bir merkezinde bulunduğunu söyledi. Vali Öz konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ”2023’deki 500 milyar dolarlık ihracat kapasitesini yakalamak için bu ve benzeri çalışmalara ihtiyacımız var. Trabzon açısından, 1 milyar 150 milyon dolarlık ihracat kapasitesi, 1. 250 milyon lira bulan tarımsal üretimi ve buna yakın sanayi kapasitesi ile bölgede ticaret geleneği olan ve yarınlara da bu birikimini taşıma kararlılığında olan Trabzon bu ve benzeri organizasyonlara bugün olduğu gibi bundan sonra da ev sahipliği yapacaktır. Dünyada zenginlik refah ticaret ve üretim kısa ve uzun periyotlarla zaman zaman adres değiştirmekte bazen de yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün yaşandığı dönemde bu toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Bunun yanında küresel ve bölgesel olarak yaşanan kriz ve istikrarsızlıklar da ülke ve bölgelerin hatta illerin ticaret kapasitesinde hacminde gelişme trendinde olumlu yada olumsuz etkiler yapabilmektedir. Trabzon bu anlamda geçmişteki güzel kapasitesini ticaret ve sanayi kültürüyle tekrar sahip çıkmak yarında üretim ve ticaret kapasitesini ve 3 milyona dayan kapasitesini artırmak ülke ticaretine turizmine ve bölge turizmine ticaretine ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek ve pastadan daha fazla pay almak amacındadır. ”

Protokol konuşmalarının ardından Zirve ticaret, finans, lojistik ve turizm konularında düzenlenen panellerle devam etti.

Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesinin son gününde ise ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesinin ardından zirvede sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.10.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Okuyan Artvin Okul Koordinatörler T...
 » Kemalpaşaspor’a Destekler Devam Edi...
 » Hopa Belediyesi Vatandaşların Talep...