Artvin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün koordinesinde, Arhavi ve Hopa Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Arhavi Kivi Üreticileri Birliği'nce Ertuğrul Kurdoğlu Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Salonunda düzenlenen etkinliğe, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Arhavi Kivi Üreticileri Biriliği Başkanı Hakan Aytolon, bazı daire amirleri, kivi üreticileri ile vatandaşlar katıldı.
Artvin Valisi Necmettin Kalkan burada yaptığı konuşmada, ”Geçtiğimiz günlerde Arhavi ve Hopa ilçelerimizde yaşamış olduğumuz aşırı yağıştan dolayı meydana gelen selden zarar gören vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun diliyorum. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak selden zarar gören ailelerin nakdi yardımları geçtiğimiz günlerde hesaplarına aktarıldı. Bazı imalatlar yapmamız gerekiyor. İstinat duvarları gibi konularda arkadaşlarımız bölgede çalışmalarını yürütüyorlar. Söz konusu istinat duvarları önümüzdeki günlerde ihaleye çıkartılıp kısa sürede yapılacaktır. Yeni yapılması gereken konutlar var, bununla ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü ifade etmek istiyorum.
Diğer bir konu ise Ortacalar karayolu. Malumunuz bu yolda selden dolayı ciddi hasar meydana gelmişti. Bu yolun Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce ihalesi yapıldı. Bugünde söz konusu yolda bölge müdürü incelemelerde bulunuyor. Ortacalar karayolunun tahkimatı karayolları bölge müdürlüğünce yapılacaktır. Yolun asfaltlamasını da önümüzdeki yaz yaparak, yolu eski konforlu haline getireceğiz. DSİ Bölge Müdürlüğünün yapması gereken işler var. Bölge Müdürümüzde bugün Kapisre Deresinde incelemelerde bulunuyor.
Köylerimize önem verdiğimizin bir ifadesi olarak İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin makine parkını geçtiğimiz günlerde hizmete sunduğumuz araçlarla yenilemiş olduk. Makine parkının yenilmesinden ilçelerimize bağlı köylerimizde faydalanacak. 2013 yazından itibaren bu iş makineleriyle bir miktar daha hızlı, seri ve kaliteli iş üretme şansımız olacak. Önümüzdeki günlerde Almanya’dan ithal ettiğimiz bıçaklı kar makinesini bu bölgeye göndereceğiz ve kışın karla mücadelede kullanmış olacağız.
Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği olarak bölgedeki üreticilerin birlik ve destekleriyle Artvin ilinde tarım adına ne yapabilir ve üreticilerimizin gelirlerini nasıl artırabiliriz? Bunun arayışı ve gayreti içerisindeyiz.
Artvin, Doğu Karadeniz Bölgesinin en ucunda bir kent ve arazi yapısı itibarıyla da en engebeli illerden bir tanesidir. Tarım arazisi oldukça sınırlı. İç kesimlerde ise tarım arazileri barajlardan dolayı sular altında kaldı. Sahil kesiminde balıkçılığı ön plana çıkarabiliriz. Karadeniz insanı çok çalışkandır, yani ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. 1999 yılına gittiğimiz zaman çaya alternatif ürün arayışı içerisindeydik. Bu dönemde bölgede görev yapan valilerimiz, kaymakamlarımız, tarım bakanlığı çalışanları, özellikle ÇAYKUR Genel Müdürlüğünce artık çayın ekonomik değerinin olmadığı ifade ediliyordu. Daha ekonomik ürün nasıl elde edilebilir diye düşünülüyordu. Kivi o günlerde bölgeye ve kamuoyuna yerleşmiş oldu. Nitekim Rize İl Özel İdaresi de kivinin saklanabileceği soğuk hava deposu inşa etti. Yeter ki çaya olan ilgi ve talep azalsın ve kivi üreticisine bir miktar katkı olsun diye ÇAYKUR fideleri kendi üretiyor ve bu fideleri ücretsiz dağıtıyordu.
Geçen 13 yıl içerisinde kivi üreticiliği konusunda ciddi mesafeler kat edilmiştir. Ancak halen kat edilmesi gereken mesafeler var. Bir ürün çok olunca kıymeti de o kadar az oluyor. Ona da hasseten dikkat etmemiz gerekiyor. Kivi ürününde depolama önemlidir. En fazla 3 hafta muhafaza edilen bir ürün olan kivinin elden çıkarılması gerekiyor. Bu yüzden soğuk hava deposunun zaruriyetine bende yürekten inanıyorum. Arhavi ve Hopa ilçelerimizde yaklaşık 2 bin tonluk kivi kapasitesi var. Bu yüzden yapacağınız soğuk hava deposunun buna göre planlanması lazım. Üreticiler Birliği ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü sağlıklı bir çalışma yaparsa, bende bu etkinlik kapsamında söz vermiş olayım. Bu soğuk hava deposunu yapmamamız için hiçbir neden yoktur. Artvin Valisi olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) yönetim kurulu üyesiyim. 2013 yılı için çağrıya çıktığımız başlıklardan bir tanesi de bu tip ürünlerin pazarlanması, ülke ekonomisine kazandırılması ve kalitesinin artırılmasına yönelik projelerin desteklenmesidir. Maksimum destek miktarı 400 bin liradır. Proje bedelinin yüzde 50’sine kadar hibe olarak destek sağlayabiliyoruz. Üreticilerimiz DOKA’nın sunduğu hibelerden faydalanabilirler. Sonuç itibarıyla soğuk hava deposunu Arhavi ilçemizde yapmakta fayda vardır diye düşünüyorum.
Bugünkü yarışmaya katılan tüm üretici arkadaşlara teşekkür ediyor başarılar ediyorum. Önemli olan buraya gelip ürettiği ürününü sergilemektir. Etkinliği düzenleyen Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları olmak üzere Arhavi Kivi Üreticileri Birliği Başkanı ve üyelerine ve siz değerli Arhavi halkına teşekkür ediyorum. Bütün arzumuz, bütün çabamız daha yaşanılabilir bir Artvin ve Arhavi’yi hep beraber gerçekleştirmektir. Bu duygu ve düşüncelerimle hepinizi yürekten saygı ile selamlıyorum. ” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan 15 üreticinin katılığı yarışmada jüri üyeleri, kivi tesisinin uygunluğu, bahçe bakımı, sulama durumu, bahçenin topografik yapısı, meyve verimi, bahçe büyüklüğü, hasat uygunluğu, şeker oranı ve fiziksel özellikleri konusunda değerlendirmelerde bulundu.
En yüksek rekolte sahibi bahçe dalında yarışmaya Arhavi ilçesinden katılan Yaşar Kurt birinciliği elde ederken, ikinciliği Hopa ilçesinden Mehmet Orman, üçüncülüğü ise Arhavi ilçesinden Kemal Karaosmanoğlu elde etti. Mansiyon ödülüne ise Arhavi’den Hilmi Sönmez ile Muhammed Çakmak layık görüldü.
Kivili pasta kategorisinde yapılan yarışmada ise birinciliği Hopa’dan yarışmaya katılan Fatma Atalay, ikinciliği Arhavi’den Asuman Kurt, üçüncülüğü ise Arhavi’den Zeynep Karaosmanoğlu kazandı. Vali Kalkan, yarışmada dereceye giren üreticilere cumhuriyet altını ile çeşitli hediyeler verdi.
Yarışmanın ardından, bir köy ziyareti sırasında basın mensuplarına kendisinin ürettiği kayın mantarını ikram etme sözü veren Vali Kalkan, sözünü yerine getirerek kayın mantarından yapılmış yemeği basın mensuplarına ikram etti. Etkinlik, kivi bahçelerinde yapılan incelemelerin ardından sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.11.2012 tarihinde Necmettin Numanoğlu tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle