Chp'li Yüksel Çorbacıoğlu, Tasarıyı 'yusufeli'nin İdam Fermanı' Olarak Niteledi. Çorbacıoğlu, Radikal'e Yaptığı Açıklamada, "Belirlenen Yeni Yer Büyük Ve Engebeli Bir Arazi. Bu Arazi Düzeltilip Şehir Kurulacak. Ancak Buraya Şehrin Kurulması Hem Jeolojik Hem De Sosyolojik Açıdan Mümkün Görünmüyor" Dedi.
Baraj suları altında kalacak olan Artvin'in Yusufeli ilçesinin merkezi değişiyor. 16 bin 172 kişi, evlerini, arazilerini bırakıp yapılacak yeni ilçe merkezine gitmek zorunda kalacak. İlçe merkezi için seçilen yerse tartışmalı. Çoruh Nehri üzerinde planlanan Yusufeli Barajı nedeniyle Yusufeli'nin nakli için hazırlanan tasarı geçen dönem TBMM'ye sevk edilmiş ama seçimler nedeniyle 'kadük' kalmıştı. Tasarı dün TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.
Buna göre Yusufeli Barajı rezervuar alanı ilçe merkezi ve 17 köyde, 52 mahallede yaşayan toplam 16 bin 172 kişiyi etkileyecek. Tasarıda ilçenin taşınacağı yeni bölge şöyle tarif edildi: "Artvin ili Yusufeli ilçe merkezi, kuzeyde 1305 rakımlı Üşüktaş Tepesi, güneyde Uyuz Deresi ve Kepkar Sırtı, doğuda Barhal Çayı ve Çoruh Nehri, batıda Öküz yatağı Tepesi'nin 852 metre kotunda, kuzey, güney ve doğu yamaçları Üşüktaş Tepesi'nin 850 metre kotunda kuzeydoğu yamaçları, Sakut Deresi Vadisi'nin 850 metre kotunda kuzey ve güney yamaçları 964 rakımlı Kara Tepe'nin 850 metre kotunda kuzey, güney ve doğu yamaçlarıyla çevrili alan. "
Tasarıdaki 'Yansıtıcı bölgesi Sakut Deresi mevkisi' tartışma yarattı. Geçen dönem de hükümete belirlenen yeni yer konusunda uyarılarda bulunan eski Artvin milletvekili CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu, tasarıyı 'Yusufeli'nin idam fermanı' olarak niteledi. Çorbacıoğlu, Radikal'e yaptığı açıklamada, "Belirlenen yeni yer büyük ve engebeli bir arazi. Bu arazi düzeltilip şehir kurulacak. Ancak buraya şehrin kurulması hem jeolojik hem de sosyolojik açıdan mümkün görünmüyor" dedi.
Barajla bölgedeki ekilebilen tüm toprakların yüzde 97'sinin sular altında kaldığını vurgulayan Çorbacıoğlu, "Barajdan etkilenmediği ifade edilen köylü de aslında etkilenecek. Çünkü dağ köylerinde oturanlar da geçimini su altında arazilerini ekerek sağlıyordu. Dolayısıyla yeni yerleşim yerine taşısanız bile Yusufeli'nde kimse kalmaz, herkes oradan gider" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.11.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle