İller Bankası 17. Bölge Müdürlüğü Koru Otel ve Restoran'da düzenlenen toplantıya 29 Mart Yerel Seçimlerinde seçilen belediye başkanları ile toplantı gerçekleştirerek İller Bankası'nın çalışma koşulları ile ilgili bilgilendirmeye başladı.
İller Bankası Toplantısı'na kimler katıldı
İller Bankası 17. Bölge Müdürlüğü tarafından Artvin'de "Yerel Yönetimler İstişare ve Bilgilendirme" toplantısı yapıldı. Koru Otel'de yapılan toplantı, 17. Bölge Müdürü Şükrü Aygar başkanlığında yapıldı. Daha önce Gümüşhane'de yapılan toplantının ardından bunun ikinci olduğu kaydedildi.
Toplantıya Aygar dışında 17. Bölge Müdürlüğü'nden Bankacılık ve Muhasebe Şube Müdürü Erdoğan Öğretmen ve Harita ve İmar Planlama Şube Müdürü Osman Ocak katıldılar. İller Bankası 17. Bölge Müdürlüğü'ne Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Rize ve Artvin bağlı bulunuyor.
İstişare ve Bilgilendirme Toplantısı daha çok yeni seçilen başkanlara brifing verme ve eski başkanlara da yenilikler hakkında bilgi verme amacını taşıyor. Bu çerçevede toplantıya Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün, Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım, Kılıçkaya Belde Belediye Başkanı Erdoğan Gazihan, Kemalpaşa Belde Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Meydancık Belde Belediye Başkanı Nihat Acar ve Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya katıldılar.
Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu'nun toplantıya gelmediği dikkat çekti.
Bölge Müdürü Aygar, kurumun çalışma prensiplerini anlattı
İller Bankası Trabzon 17. Bölge Müdürü Şükrü Aygar, Artvin ili "Yerel Yönetimleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda ayrıntılı bir de sunum yaptı. Aygar, sunumunda şu konulara değindi: "Dünya hızla değişmektedir. İletişim teknolojileri başta olmak üzere, değişim baş döndürücü bir hızla devam etmektedir. Küreselleşme bağlamında; Mali piyasalar liberalleşmekte, ulus ötesi şirketler birleşmekte ve batılı tüketim kalıpları yaygınlaşmaktadır. Doğal olarak karşılıklı bağımlılık artarak devam etmektedir.
Ülkemizde de söz konusu hususlar hem insani tüketim amaçlı, hem de ekonomik olarak değerlendirildiğinde başlı başına bir "sorun" olarak karşımıza çıkmaktadır. İçme suyu tesisleri, kanalizasyon tesisleri, arıtma tesisleri, derin deniz deşarjı tesisleri ve katı atık tesislerinin; yatırım, işletme ve bakım maliyetleri son derece yüksektir. Yerel yönetimlerin sorumluluğunda yürütülen bu hizmetlere, Büyükşehir Belediyelerimizin dışında yerel yönetimlerimizin teknik ve mali imkânları yetmemektedir. Dolayısıyla; Milli kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve ülke insanına hizmete çevrilmesi fevkalade önem arz etmektedir.
Bu ülke'de bu sayılan konuları kendisine görev edinen dinamik bir kurum var. İller Bankası 11 Haziran 1933 tarihinde 15 milyon TL sermaye ile "Belediyeler Bankası" adı ile kurulmuştur. 13 Haziran 1945 tarihinde faaliyet alanı genişletilerek "İller Bankası"na dönüşmüştür. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın ilgili kuruluşudur. Sermayesi 9 milyar TL'dir.
1933 yılında kurulan, 1945 yılından itibaren görev alanı genişleyen ve insan yaşam sahasının her noktasına teneffüs eden İller Bankası, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de tarihidir. Bankanın amacı: Yerel Yönetimlere; Her türlü ihtiyaçları için kredi sağlamak, danışmanlık ve teknik hizmet vermek, bu idareler adına harita, imar planı, jeolojik ve jeoteknik etüt, içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisleri, deniz deşarjı, katı atık ve her türlü üstyapı tesisleri için proje geliştirmek ve projelerin yatırım faaliyetlerini sağlamaktır.
İller Bankası, yerel yönetimlerin her türlü kentsel ihtiyaçlarının karşılanması için geliştirilen projelerine, uygun kaynakların temin edilmesi konusunda yerel yönetimlere yardımcı olmakta ve piyasa şartlarına göre ulusal ve uluslar arası kaynaklardan en uygun koşullarda finansman sağlamaktadır.
Aygar, kurum için en önemli çalışmanın belediyelere temiz içme suyu getirmek olduğunu söyledi!
Yatırım faaliyetleri: Banka, diğer bir temel fonksiyonu olan yatırım faaliyetleri açısından ise; harita, imar planı, jeolojik ve jeoteknik etüt, içme suyu, kanalizasyon, her türlü arıtma, katı atık, deniz deşarjı, jeotermal enerji uygulamaları, belediye hizmet binaları, soğuk hava deposu, terminal ve peyzaj projelerini belediyeler adına bizzat yürütmektedir.
Planlı kalkınma döneminin başlatıldığı 1963 yılından itibaren faaliyetlerini yıllık yatırım ve finansman programları ile sürdürmektedir. 1970'li yılların başından itibaren ivme kazanan şehirleşme hareketleri ile beş yıllık kalkınma planları başta olmak üzere diğer programlarda İller Bankası, yerel kamu alt yapı yatırımlarında temel yüklenici sınıfında yer almıştır.
Kuruluşunu izleyen ilk yıllardan itibaren içme suyu tesislerinin yapımı, İller Bankası'nın öncelikli yatırımları arasında yer almıştır. Bankamızın içme suyu sektörüne yaptığı son derece değerli bir katkı ise, bu alanda Türkiye'ye kazandırdığı mevzuat alt yapısıdır. Ülke insanına bol ve temiz İçme suyu sağlamak İller Bankası için "dava" olarak nitelendirilir.
Kanalizasyon şebekesi için zaruri olan, yeterli su kullanılma alışkanlığı doğana kadar, büyük çapta kanalizasyon inşaatına geçilmemiştir. Bu sebeple fenni kanalizasyon tesisleri yapımına 1970'li yıllarda başlanmış ve Hızla gelişen kalkınma hamlesi ve Sanayileşmenin, çevre değerlerini tahrip etmeden yürütülmesi bilinciyle, kanalizasyon sektörüne ağırlık verilmiştir.
İller Bankası'nın değişen ülke ve dünya koşullarına uyum sağlayabilmek ve yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılayabilmek amacıyla başlatmış olduğu yeniden yapılanma çalışmaları son aşamasına gelmiştir.
Yerel yönetimlerin her türlü yatırım İhalelerinin, kendileri tarafından yapılması esası getirilmiştir. İhalelerde yeterli teknik kadrosu olmayan idarelere teknik personel desteği verilmektedir.
Buna rağmen talep edilmesi durumunda yerel yönetimler adına, eskiden olduğu gibi Banka'ca ihale yapılmaktadır. İller Bankası yerel yönetimlerle ortaklaşa gerçekleştirdiği yatırım projelerinde, denetim işini de birlikte yapmayı benimsemiş ve müşterek kontrollük sistemini getirmiştir.
İller Bankası yerel yönetimlerin kentsel ihtiyaçlarının karşılanmasında, kendi öz kaynaklarının yanında, özellikle altyapı tesisleri için uluslararası piyasalardan dış finansman katkısı da sağlamaktadır.
İller Bankası, ülkemizin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde de yerel yönetimlerin çevre altyapı projelerinin yürütülmesinde önemli roller üstlenmektedir. AB fonlarından yararlanılarak yapılan Yatırımların, ülke katkı payı için finansman sağlamaktadır. İller Bankası, merkezi idarenin mahalli idarelere kaynak transferine aracılık yapmaktadır. Mahalli idarelerin Genel Bütçe Vergi gelirlerinden aldıkları payların "5779 sayılı yasa Çerçevesinde" dağıtımını yapmaktadır. İller Bankası 20032009 yılları arasında proje tutarı 9 Milyar 785 Milyon TL olan toplam 2. 103 adet işi tamamlamış ve Yerel Yönetimlerin hizmetine sunmuştur.
Aygar: Yerel yönetimler bizim için önemli, biz yerel yönetimlerin ayağına gideceğiz.
Her türlü projenizi tartışabiliriz. Bölge Müdürlüğümüzün 50'si teknik toplam 125 personeli ile emrinizdeyiz. İller Bankası gelişen ve büyüyen şehirlerimizin nitelikli ve uzun ömürlü bir alt ve üst yapıya kavuşturulması, şehirleşmenin ortaya çıkardığı çevre kirliliğinin önlenmesi ve modern kentlerin geliştirilmesine yönelik hizmetlerini artan bir ivme ile sürdürecektir.
Yerel yönetimlere, kentsel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla uluslararası standartlarda proje üretmek ve geliştirmek, kredi sağlamak, danışmanlık yapmak ve teknik destek vermek yoluyla sürdürülebilir bir şehirleşmeye katkıda bulunmaktır.
1933 yılından beri Türkiye'nin kalkınmasında ana aktörlerden biri olma özelliğini taşıyan İller Bankası, bugün ve gelecekte de aynı misyonu sürdürme kapasitesi ve bilincini taşımaktadır.
Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya'da söz aldı
Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, 17. Bölge Müdürü Şükrü Aygar'dan bir dizi istekleri oldu. Demirkaya isteklerini sıralarken şunları söyledi:
"İlimiz Arhavi Hududundan başlıyor Sarp'a kadar, aynı zamanda Çoruh Vadisi baraj gölü kıyılarında kıyı kenar sorumuz vardır. Bunu lokal olarak yapmak durumunda kalıyoruz ve birtakım zorluklarla karşılaşıyoruz. Bütünüyle ilimizin kıyı kenar çizgisini yaptıramadık.
İkinci konu olarak da; 311 köyümüz var. Biliniyor ki köylerin hali hazırları yok. 5302 Sayılı Yasa ile köy yerleşik alanlarının tespiti, zemin etüdü, hali hazırları vesaire İl Özel İdarelerine devir oldu. İl Özel İdaresi bütçesi ile bunu karşılamamız mümkün değildir. Bu anlamda bir çalışma yapacak mısınız? Bize destek yapacak mısınız? Biz kendi imkânlarımızla birkaç köy hali hazırını yaptırdık, büyük bedeller tuttu. 60 milyar civarında bir bedel ödenek sadece bir köye. Bu 300 köy için düşünüldüğünde çok büyük bir bedel oluyor. Bunu ödememiz de mümkün değil.
Üçüncü konu, haliyle belediye başkanlarımız, tecrübeli başkanlarımız bunu çok iyi bilirler. Kredi alırken birtakım kredi belgeleri tekâmülü süresi vardır. Şimdi bizler gerçekten geniş çaplı kuruluşlarız. Sosyal Güvenlik ile Elektrik İdaresi ile Vergi Dairesi ile ve bir sürü kamu kurumu ile ekonomik münasebetlerimiz oluyor ve bu seyir devam ediyor. Bizden kredi aşamasında borcu yoktur yazısı isteniyor. Buna örneğin bir sınırlama koyulamaz mı? Borcu yoktur yazısını hiçbir belediyenin hiçbir Özel İdarenin alması mümkün değildir. Çünkü işletme devam ediyor.
Bununla ilgili başka konu da gayret gösteriyorsunuz, Ankara'ya gidiyorsunuz, evrak tekâmülünde Hazine Müsteşarlığı vesaire kurumlarda evrakları hazırlatmak çok zaman alıyor, siz bölgede kurumlarla ilgili mali durumu gösteren bir sicil oluşturamaz mısınız? Biz bununla uğraşmasak da biz bunu orada neticede bir süreç içerisinde izlemeye alarak krediye limiti koyamaz mısınız? İşi biraz daha nasıl kolaylaştırırsınız konusunda sizlerden destek isteyeceğim.
Bir diğer konu biliyorsunuz köy nüfusuna kayıtlı olan hemşerilerimizin imar planı hazırlanmamış yerleşkelerde yapabileceği konutların limitleri vardır. Bu anlamda bize tip proje desteği verebilir misiniz? Bu Artvin'e özgü Artvin'in kırsal yapısına özgün bir tip projeler bize hazırlayıp da verirseniz, biz de köylü vatandaşlarımıza birkaç alternatifle gidebiliriz. Onlara hazır projeler sunabiliriz.
Demirkaya: Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bir Bakanlık İstiyoruz
Başka konumuz da sayın Başkanımız Özgün çok iyi bilir Avrupa Birliği (AB) ile artık, iç içe geçtik, birlikte çalışıyoruz, projeler hazırlıyoruz, krediler alıyoruz, destek oluyorlar, biz başkanımıza destek oluyoruz o bize destek oluyor. Çok teşekkür ediyoruz çok büyük projelerin de yüzde 10'luk bölümü çok büyük meblağlar oluşturuyor. Bu projelerin hazırlanması için yüzde 10'luk bedel ödüyoruz. Ancak bu projelerin hazırlanması konusunda büyük giderlerimiz oluyor. Bu konuda danışmanlık kuruluşları var ve bizden büyük meblağlar istiyorlar. Bu konuda bizim profesyonel bir kadromuz yok, Artvin küçük bir yer. Bu anlamda bize yardımcı olabilecek Artvin'de özel bir birimimiz yok. Siz İller Bankası Bölgesi olarak bu konuda bize destek olamaz mısınız?
Bir de biz sizin ortağınızız, biz İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir kuruluşuz, siz Bayındırlık Bakanlığına bağlı bir kuruluşsunuz. Ortak isek bütün sosyal altyapıdan ortak istifade etmek istiyoruz. İşte bu konuda sizin istifade ettiğiniz oranda bize de bir kimlik gibi bir şey verebilir misiniz? Bunu da Bölge Müdürüme yönelik olarak bir şey söylemedim, ben oraya gittiğimde bana hiçbir zaman yok ya da hayır yararlanamazsınız denmedi. Ben genel anlamda bir şey söylüyorum.
Bütün belediye başkanı arkadaşlarımdan da bu anlamda destek istiyorum. Biz artık farklı bakanlıklarla bu işi kotaramıyoruz. Yerel yönetimlerden sorumlu bir bakanlık istiyoruz. İller Bankası'nı da bu bakanlığın bünyesinde istiyoruz. İsabetli olan da budur. Bir an önce çıkmalıdır. Bunun için de kamuoyu desteğini sağlamanızda yarar görüyorum. "
Aygar: Bir Belediye Başkanı Bile Geri Çevrilmemiştir
İller Bankası Trabzon 17. Bölge Müdürü Şükrü Aygar, sosyal tesislerle ilgili istek konusunda şunları kaydetti: "İller Bankası kamu içerisinde sosyal tesis olarak belki de en fakir kuruluşlardan bir tanesini oluşturuyor. En özellikli tesisimiz de Trabzon'da bulunuyor. Bu da bölgemizin belki bir şansıdır. Bir tesisimiz de Ankara'da bulunuyor. Ama bizim Trabzon'daki tesisimizden bugüne kadar daha bir vatandaşımız bile imkânlar ölçüsünde geri çevrilmemiştir ki belediye başkanının geri çevrilmesi zaten söz konusu bile değil. "
Bölge Müdürü Şükrü Aygar, Artvin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya'nın diğer isteklerine yönelik olarak da bazı konuların inceleyeceğini ve bazılarında da kanunen gerektiği için evrak çokluğu yaşandığını belirtti. Bölge Müdürü Aygar, birçok konuda destek sözü verdi ve bundan böyle başvuruların Trabzon 17. Bölge Müdürlüğü'ne yapılabileceği ve takibinin da buradan rahatlıkla yapılabileceği bilgisini verdi.
Belediye Başkanları başvuruların Trabzon'dan yapılabilmesi bilgisini aldıktan sonra ayrı ayrı memnuniyetlerini dile getirdiler. Toplantı sonunda karşılıklı soru alışverişinde bulunulurken toplantı Koru Otel Restoran'da birlikte yenilen yemeğin ardından sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle