Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü SALDER (Salarha Deresi Çevre Koruma, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Yön. Kur. Bşk. ) Ömer Şan yaptığı basın açıklamasında Rize Bölge İdare mahkemesi tarafından Ambarlık HES için durdurma kararı verildiğini açıkladı.
Ömer Şan tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi. "Bilindiği gibi yurt genelinde ve özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesinde yapımı planlanan bin 700 Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri ile ilgili olarak, bütün vadi ve derelerimizde demokratik ve hukuksal mücadelelerimizi ödünsüzce yürütmekteyiz.
Başta Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisi üzerindeki HES projelerine karşı yöremiz insanlarıyla birlikte açmış olduğumuz davalarda birçok kez yürütmeyi durdurma ve iptal' kararı verildiğini; buna karşın HES yapımcı firmalarının yargı kararlarını hiçe sayarak çalışmalarına devam ettiğini bir kez dikkat çekmek istiyoruz. Senoz Vadisi başta olmak üzere bütün vadilerimiz üzerinde yapımı planlanan HES projesine karşı demokratik mücadelemizin yanında hukuk mücadelemize de yılmadan sürdüreceğiz. HES projeleri ile ilgili yeni hukuk kararlarının da bizlerin lehine olacağından hiçbir kuşkumuz yoktur.
Yaklaşık bir yıllık bir süreçten beri mücadele ettiğimiz, üzerinde Rize kent merkezi ile birlikte 10 belediye ve 26 köyü kapsayan ve yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesislerinin de bulunduğu; köy muhtarlıklarıyla imzalanan ve adına Rüşvet Protokolü' dediğimiz belgelerini kamuoyuna açıkladığımız HES projesi ile ilgili Rize İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz dava nihayet sonuçlandı.
Rize Merkeze bağlı Salarha Vadisi Üzerinde bulunan ve Andon Bölgesinde REDAŞ Elektrik Dağıtım Pazarlama San. Ve Tic. A. Ş. tarafından yapımı planlanan Ambarlık 1 ve 2 Regülatörleri ve HES projesi için, Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen 15. 10. 2009 tarih ve 15 sayılı ÇED Gerekli Değildir' kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla Rize İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz davada Yürütmenin Durdurulması' yönünde karar verildi.
Avukatlığını Platformumuz avukatlarından Av. Remzi Kazmaz'ın üstlendiği davada Mahkeme, ÇED Gerekli Değildir Kararının uygulanması halinde, telafisi güç ve imkânsız zararlar doğabileceğinden yürütülmenin durdurulmasına' karar verdi.
Bu kararla birlikte HES projeleri hakkında mahkemelerce verilen yürütmeyi durdurma ve iptal' kararları 26'ya ulaşmış oldu.
Bölgemizin bütün vadilerinde akan derelerimiz üzerinde yapımı planlanan HES projelerinin, doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verdiği gerçeği, bilimsel raporlarla ve yargı kararlarıyla defalarca kanıtlanmıştır.
Bu gerçeğin bir an önce, özellikle de asli görevi çevreyi ve doğayı koruyup kollayarak geliştirmek olan Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile diğer yetkililer, siyasiler, HES yapımcı firmaları ve de diğer sivil toplum örgütleri tarafından kabul edilmesi gerekir.
Bu nedenle ivedilikle HES projelerine ilişkin gerekli önlemlerin alınması ve HES projelerinin bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha vurguluyor, bu yöndeki taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz.
Konuyu değerlendiren Platformumuzun kurucu başkanı ve gönüllü avukatımız Remzi Kazmaz, Platformun demokratik olarak HES'lere karşı yürüttüğü mücadelenin yanında hukuksal alanda da yoğun bir çalışma yürütüldüğünü, verilen yargı kararlarına karşın HES yapımcı firmaların Hukuk tanımazlık' edası ile çalışmalarını sürdürdüğünü ve idarenin yargı kararlarını uygulama konusunda yetersiz kaldığını vurguladı. Kazmaz, HES'lere karşı Doğu Karadeniz Bölgesinde olduğu gibi yurt genelinde de hukuk mücadelesinin sürdüğünü ifade ederek, HES projeleri tamamen iptal edilinceye kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle