Başbakan Erdoğan'ın baba Ocağı' Rize Güneysu'daki Alicik Ve Tepe Hes'in Çed Raporları İptal Edildi. Giresun Valiliği'nin, Giresun Keşap'taki Büyükdere Hes'in çed Gerekli Değildir' Kararının Yürütmesinin Durdurulmasına Yaptığı İtiraz İse Reddedildi
Ülke genelindeki hemen her vadide geliştirilen ve enerji açığı bahane edilerek yapımına başlanan Hidroelektrik Santrallerine (HES) karşı köylülerle birlikte yaşam savunucuları ve çevrecilerin başlattığı hukuk mücadelesinde yeni iptal kararları geliyor. Açılan davalarda mahkemelerin, projelerdeki hukuksuzluklara' vurgu yapması ise dikkat çekiyor.
Doğu Karadeniz Bölgesinde yapımı planlanan yaklaşık 700 HES projesi arasında yer alan ve köylülerin yürüttüğü hukuk mücadelesi kapsamında Rize İdare Mahkemesinde dava açılan Güneysu Gürgen Vadisi'ndeki 2 ayrı HES projesi için iptal' kararı çıktı.
Başbakan Erdoğan'ın baba ocağım' dediği Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Vadisi üzerinde Baro Enerji firması tarafından yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Alicik Regülatörü ve HES projesi ile Rize İpek yolu enerji firması tarafından yapımı planlanan 13, 61 megavat kurulu gücündeki Tepe Regülatörü ve HES projesi için zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ÇED Olumlu' raporları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal' edildi.
Geri Dönüşümsüz Zarar Vurgusu
Rize İdare Mahkemesi'nin her iki HES projesi için de ayrı ayrı verdiği iptal' kararlarında, bölgede yapılan Bilirkişi İncelemesi raporlarına da yer verilerek, bakanlığın verdiği ÇED Olumlu' raporlarında hata ve eksikliklerin olduğu vurgulandı. İptal kararlarında ayrıca, söz konusu ÇED Raporlarının gerçekçi olmadığı ve gelişigüzel hazırlanan ÇED raporlarının yanı sıra bölgede yapımı planlanan HES projelerinin doğal yaşam alanları ile çevreye geri dönüşümü imkânsız zararlar vereceği de kaydedildi.
Rize İdare Mahkemesi'nin her iki HES projesi için verdiği iptal kararlarında ayrıca, bakanlıkça verilen ÇED Olumlu Raporlarında hukuka, kamu yararına ve mevzuata uyarlılık görülmediğine de işaret edildi.
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) bileşenleri arasında yer alan Güneysu Çevre Platformu ile Gürgen Vadisi köylülerinin girişimi ile açılan ve avukatlığını DEKAP gönüllü avukatlarından Remzi Kazmaz'ın üstlendiği her iki davada da iptal' kararı çıkması köylüleri sevindirdi.
Kral Sofrasındaki Kırıntılar
Handüzü Yaylası Çevre Koruma Derneği ile Güneysu Çevre Platformu adına ortak bir yazılı açıklama yapan sözcü Ceyhun Kalender, "Artık bu projelerdeki gerçek görülmelidir. Bir İskoç köylüsünün dediği gibi, kralın sofrasındaki kırıntılarla uğraşmak yerine yüce Allah'ın bize lütfettiği nimetleri görmeliyiz" dedi.
Açıklamasında, Güneysu Gürgen Deresi üzerinde kurulması planlanan Tepe HES ve Alicik HES'in ÇED Raporlarının iptali için açılan davanın yaklaşık 2 yıl sürdüğünü anlatan Kalender, projelerin bölgede geri dönüşümü imkânsız zararlar açabileceğinin bir kez daha yargı kararıyla kanıtlandığını kaydetti.
Her iki projeyle ilgili yapılan bilirkişi inceleme raporlarında ÇED Raporlarının tutarsızlıklarla dolu olduğunun, bölgenin gerçekleriyle uyuşmadığının ve hiçbir inceleme yapılmadan masa başında yapıldığına vurgu yaptığını anlatan Kalender, "Mahkeme kararlarında da yer alan bu raporlarda ayrıca, projelerin başta canlı yaşamına, ekosisteme, yayla turizmine ve bölge ekonomisine çok önemli zararlar verebileceği de belirtilmişti. Dere yatağına bırakılması taahhüt edilen can suyunun başta alabalık ve diğer canlı türlerinin yaşaması için yetersiz olduğu, bazı canlı türlerinde aşırı artış bazılarında ise tamamen yok olma tehlikesi olduğu vurgulanmıştı. Öyle ki firma yetkilisi regülâtörlerin girişini dahi inceleme heyetine gösterememişti. Hafriyat döküm alanı ve yapılacak yan yollar tamamen unutulmuştu. Bölgenin heyelan riski taşıması, yapılacak yolların orman tahribatına sebep olması, santral inşaatının yerleşim yerlerine yakın olması, patlatılacak dinamitlerin içme sularını kurutacağı gibi ifadeler inceleme raporlarında yer alan diğer ayrıntılardan bir kaçıydı. Yöredeki vatandaşların çoğunluğunun istemediği bu santrallerin iptal edilmesi, bölgenin kaderinin değişmesi anlamına gelmektedir. Başta turizm olmak üzere birçok alanda yeni yatırımlar yapılacak, Rize'miz için önemli bir değer olan Handüzü Yaylası bir turizm merkezi olacaktır. Her geçen gün bölge göç alacak ve bu vadi boyunca yapılacak balık çiftlikleri ve tesisler vatandaş için bir ekmek kapısı olacaktır. Her şeyden önemlisi bölgenin doğal güzelliği korunacak, yıllarca bu dere boyunca yaşayan canlılar hayatına devam edecektir. Kısacası dünya var olalı akan Gürgen Deresi bundan sonra da hep akacaktır" şeklinde açıklamalarını sürdürdü.
"Başbakana Sesleniyorum!"
Her iki HES projesinin de iptal edilmesini, alınan yargı kararlarını değerlendiren davanın avukatı Remzi Kazmaz, "Başbakanın ilçesi Güneysu da Potomya Deresi, Taşlıdere ve Gürgen deresi üzerinde kurulan HES'lerle ilgili 2 iptal kararı daha verildi. Derelerin Kardeşliği Platformu ile Handüzü Derneği tarafından açılan davalarla ilgili çevrecileri sevindiren çifte haber birlikte geldi. Hukuka inandık ve kazandık. Bu kararlar Karadeniz'de devam etmekte olan bütün HES davaları içi iyi bir örnek teşkil etmektedir. Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği kararlar diğer çevre davalarında da bir emsal teşkil etmektedir. Bu kararlardan sonra başta Sayın Başbakan ve Çevre Bakanlığı ile birlikte bölge milletvekillerine bir kez daha sesleniyoruz; bu derelerde beraber yüzdük balık tuttuk, bu dereler Rize'nin, Trabzon'un, Artvin'in, Giresun'un, Ordu'nun, Samsun'un can suyu, bu vadilerde yaşayan insanların tüm canlıların yaşam alanları bu HES'ler yüzünden ortadan kalkacak. Bir avuç elektrik üretimi için bu vadilere kıymayın, bu dereleri kurutmayın. Açılan tüm davalarda HES'leriniz teker teker iptal oluyor. O halde ortada bir yanlışlık var, neden bu yanlışta ısrar ediyorsunuz" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Hukukun Üstünlüğü Vurgusu
Bölgedeki HES projeleri için de değerlendirmelerde bulunan Derelerin Kardeşliği Platformu gönüllü avukatı Remzi Kazmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Rize'nin içme suyu üzerinde HES kurmaya çalıştılar. İçecek suyunu çaldılar. Dava açtık, kazandık. Dünya harikası Fırtına Vadisine dava açtık kazandık. Fındıklı'da ve Çayeli'nde HES kurdular, dava açtık kazandık. Artvin'de, Giresun'da, Ordu'da davalar açtık. İkizdere'de bir dere üzerinde 26 HES kurdular, dava açtık yürütmeyi durdurma kararı aldık, kazandık. Şimdi sormak gerekir, yargıya, hukuka saygı nerede? Hukuk devletinin mahkemeleri tarafından bu bölgede kurulmak istenen HES'lerle ilgili verilen bu kararları artık görmezden gelmeyin. Karadeniz vadilerindeki yaşam alanlarını koruyalım. Derelerimizin hoyratça kurutulmasına izin vermeyelim. Diğer taraftan yapılan milyonlarca dolarlık çalışmalar da heba oluyor. Bu ülkenin milli serveti hoyratça harcanıyor. O bölgenin insanı huzursuz! Yapılanlar ve yaşananlar bu ülkenin ve bu ülkenin insanının yararına değil. Bir avuç enerji için Karadeniz'in doğal yaşam alanlarını katletmeyin!"
Giresun'da Valiliğin İtirazına Ret
Öte yandan Giresun'un Keşap ilçesine bağlı Büyükdere çayı üzerinde Proen enerji ve madencilik şirketi tarafından kurulması planlanan Büyükdere Regülatörü ve HES projesi için, Giresun Valiliği'nin verdiği ÇED Gerekli Değildir' Kararına karşı Ordu İdare Mahkemesi'nde açılan davada verilen yürütmenin durdurulması' kararına itiraz eden Giresun Valiliği ile HES firmasının bu itirazı, Ordu Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.
Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nin ret' kararında, Ordu İdare Mahkemesi'nin söz konusu HES projesine ilişkin verdiği yürütmenin durdurulması' kararının yerinde ve hukuka uygun olduğu görüşlerine yer verildi.
Ordu İdare Mahkemesi, Büyükdere HES projesi için Giresun Valiliği tarafından 25. 05. 2009 tarihinde verilen ÇED Gerekli Değildir' kararının, mahkemece yaptırılan Bilirkişi İncelemesi ile birlikte değerlendirerek; HES projesinin dere yatağında ve civarındaki doğal yapı üzerinde geri dönüşümsüz zararlara yol açacağı' gerekçesi ile 18. 08. 2011 tarihinde yürütmesinin durdurulmasına' hükmetmişti.
"Asıl Yanlışlık HES'leri Dayatanlarda"
Ret kararını değerlendiren davanın ve DEKAP'ın gönüllü avukatı Remzi Kazmaz, " Daha önce Ordu İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz davada mahkeme dava konusu HES projesinin akarsu yatağında ve civarındaki doğal yapı üzerinde birçok olumsuzluklara yol açacağı gerekçesi ile Giresun Valiliği tarafından verilen ÇED Gerekli Değildir' kararının yürütmesini durdurdu. Giresun Valiliği ile birlikte davalı Proen enerji ve madencilik firması mahkemenin bu kararına Ordu Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. Ancak Bölge İdare Mahkemesi de yürütmenin durdurulması' kararını yerinde bularak itirazı reddetti. Demek ki burada bağımsız yargı doğru ve yasaları, mevzuatı ve hukukun üstünlüğü ilkesini gözeterek doğru kararlar veriyor. Bu kararla asıl yanlışlığın başka yerlerde, bu projeleri geliştirip bizlere dayatanlarda olduğu bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Karadeniz'deki bu eşsiz ekosistem üzerinde HES kurulmasına hangi mantık hangi vicdan ve hangi yasa izin verebilir ki? Bizler her zaman bağımsız yargının verdiği kararlara sahip çıkarak hukukun üstünlüğüne inandık ve inanmaya da devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.12.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle