Senoz'da Tarihi Bir Karar Daha

17/05/2010 12:12

Derelerin Kardeşliği Platformu, Tema Vakfı Ve Senoz Derneğinden Ortak Açıklama: Doğu Karadeniz Vadilerini Sarmal Altına Alan Hes'ler İçin Çember Daralıyor…


Haber: Hayati Akbaş







Ülke genelinde sayıları bin 700'ü bulan Hidroelektrik Santrali (HES) projelerine karşı verilen mücadelelerde her geçen gün yeni bir yargı kararı daha ekleniyor. İdare Mahkemelerinin verdiği ‘yürütmeyi durdurma ve iptal' kararlarının ardından Rize İdare Mahkemesi bu kez de Senoz Vadisi için SİT istemini reddeden Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararının yürütmesini durdurdu.

Derelerin Kardeşliği Platformu, TEMA Vakfı Rize Temsilciliği ve Senoz Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, HES'ler için verilen yargı kararlarının bir an önce uygulanarak; HES projelerinin iptal edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, Yuvarlakçay'da yurttaşlar tarafından verilen mücadele sonunda alınan yargı kararı sonrasında HES yapımcı firmasının projeden vazgeçtiğini açıklaması, Artvin Maçahel Düzenli HES ve Yusufeli Damla HES için verilen ‘yürütmeyi durdurma' kararlarının ardından Rize'nin Salarha Vadisi üzerindeki Ambarlık HES için de ‘yürütmenin durdurulması' kararı verilmesi, çevrecilerin haklı mücadelesinin kanıtı olarak gösterildi.

Son olarak Rize İdare Mahkemesi'nin, Senoz Vadisi için SİT istemini reddeden Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurması çevrecileri bir kez daha umutlandırdı.

Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisinde bulunan 12 köy muhtarından 11'i, Vadinin Doğal SİT Alanı ilan edilmesi için 26 Haziran 2008 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulundu. Muhtarların başvurusunun üzerinden 17 ay gibi uzunca bir süre geçtikten sonra, Koruma Kurulu 18 Kasım 2009 tarihinde açıkladığı nihai kararında "Taş ocakları ve HES çalışmalarının vadiyi olumsuz etkilediği için Doğal SİT gerektiren özelliklerini yitirdiği" gerekçesi ile Senoz Vadisinin Doğal SİT Alanı ilan edilmesi isteğinin reddetti. Bu karar çevreciler tarafından aynı zamanda, HES'lerin çevreye, doğaya, sosyal, kültürel ve tarihi değerler ile doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiğinin kanıtı ve resmi belgesi olarak değerlendirildi.

Ancak, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bu kararı, yöre insanları ve çevreciler tarafından kabul edilmeyerek; Senoz Vadisinin bu koşullarda dahi korunması gereken özellikleri bünyesinde barındırdığı iddiasıyla, söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması için Rize İdare Mahkemesinde yeni bir dava açtı.

Rize İdare Mahkemesi ise 30 Mart 2010 günü verdiği kararla, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Yürütmeyi durdurma kararında, "Yüklenilen görevin hassasiyeti ölçüsünde yeterli araştırma ve incelemeye dayanmadan kararların alınması, özellik arz eden ve korunup değerlendirilerek bozulmadan yaşatılması önemli olan tabii ve kültürel değerler üzerinde geri dönülmez ve telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağından, bu kararları alan karar vericiler hakkında da hukuki ve cezai sorumluluklar doğuracaktır" ifadelerine yer verildi.

Rize İdare Mahkemesinin kararını değerlendiren ve Derelerin Kardeşliği Platformu adına bir açıklama yapan Dönem Sözcüsü Ömer Şan, "HES projelerine karşı yürüttüğümüz demokratik ve hukuksal mücadelelerimize her geçen gün tarihi nitelikte yeni yargı kararları ekleniyor. Bu kararalar mücadelelerimizin haklılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Rize İdare Mahkemesinin bu kararı, HES'ler için verilen ‘yürütmeyi durdurma ve iptal' kararları kadar önemli ve tarihi önem taşımaktadır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin yok sayılarak, yargı kararlarına uyulmadığı güvenlik güçlerince tutulan tutanaklarla kanıtlanan, dere ve vadi katliamıyla birlikte hukukun da katledildiği HES projeleri için verilen bu kararların bir an önce uygulanması gerekmektedir" dedi.

Şan, açıklamasında, "Bu kararın alınmasında, Senoz Vadisindeki demokratik ve hukuksal mücadelenin her anında yer alan ve verilen yargı kararlarında büyük katkısı olan Senoz halkının avukatı ve Senoz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Münir Yazıcı'ya, bu onurlu savunuculuğu; TEMA Vakfı Rize Temsilciliğine de Senoz başta olmak üzere bölgemizin her vadisindeki mücadelelerimize sağladığı büyük katkı ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar vererek, tüm ekosistemin yaşamsal hakkı olan sularımızı tünellere hapseden ve bir meta gibi görerek rant hesaplarına alet eden HES projelerine karşı demokratik ve hukuksal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diyen Platform Sözcüsü Şan, açıklamalarını, "Bu kararlılığımızı bir kez daha vurgularken; işçinin emekçinin bayramı olan 1 Mayıs'ı kutluyor, emekten yana bütün mücadelelere selam gönderiyoruz" şeklinde tamamladı.

Öte yandan konuya ilişkin bir açıklama yapan çevrecilerin avukatı ve Senoz Derneği Yönetim Kurulu üyesi Av. Münir Yazıcı, Senoz Vadisi'nin doğal, kültürel, tarihi ve sosyal özelliklerine dikkat çekerek; vadide yapımı devam eden HES'lere karşı 5 ayrı dava açıldığını ve hepsini kazandıklarını kaydetti.

Senoz'da verilen yargı kararlarına uyulmadığına dikkat çeken Av. Yazıcı, "Tüm yıkım ve hukuksuzluğun kaynağı olan HES'ler vadiden sökülüp çıkartılmalıdır. Senoz Vadisinin girişini parça parça eden Taş Ocağı ruhsatları iptal edilmelidir. Yıkılan tüm alanların rehabilitasyonu için gereken giderler yıkanlardan tahsil edilip, derhal restorasyon çalışmalarına başlanmalıdır. Aksi halde Senoz Vadisi sakinleri; yaşamı savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerdir. Yaşamın hakkını adli, idari ya da cezai yönden savunmaya devam edeceklerdir" ifadelerini kullandı.

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer ise yaptığı açıklamada, Rize İdare Mahkemesinin ‘yürütmeyi durdurma' kararındaki gerekçesinin önemine vurgu yaparak; "İlgili kuruluşları, Vadide bu yıkıma neden olan kişi-kurum ve kuruluşları ortaya çıkarmaya, acilen yargı kararlarını uygulamaya davet ediyoruz. Doğal ve kültürel değerlerine sahip çıkan, kısa vadeli çıkarları reddeden, bütün ülkeye doğa koruma dersi veren yoksul Senoz köylülerinin bu onurlu mücadelesini takdirle karşılıyoruz" dedi.

Doğal SİT karakteri taşıyan bir alanda HES projelerine kolaylıkla "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmekte olduğuna dikkat çeken Özer, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Birçok uluslararası sözleşme, yasa ve yönetmeliğe rağmen doğal varlıklar üzerindeki baskı artarak sürmektedir. İlgili kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmamıştır. Doğal ve kültürel varlıkları korumak, geliştirmek bir yana, her iki proje için verilen iptal kararları uygulanmamış, bu duruma göz yumulmuş, hatta nedeni olunmuştur. Binlerce yıldır vadide yaşamını sürdüren yöre halkı hiçe sayılmış, ÇED süreçlerinden, kararlara katılımdan dışlanmıştır. "

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.05.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Yargı, Bir Kez Daha Hes'lere ‘dur'...
 » Danıştay Fındıklı Derelerine Nefes...
 » Fındıklı Paşlar Hes Su Kullanım Hak...
 » Hes'ler Birbir Yargıdan Dönüyor...
 » Maçahel'de Hes Kamu Yararına Uygun...
 » Senoz'da Yine Hes Toplantısı...
 » Rize'de Ambarlı Hes'e Bir Kez Daha...
 » Hes Gerilimine Durdurma...
 » Danıştay’dan Hes’lerle İlgili Öneml...
 » Mahkemeler Hes'leri Durduruyor...
 » Güneysu’da Acil Kamulaştırma Kararı...
 » Hukuk Tanımazlıkta Son Nokta: İptal...
 » Karadeniz Bölgesinde Hes'lere Tepki...
 » Danıştay’dan Şavşat Susuz Köylüleri...
 » Rize’de Hes’e Karşı Mücadeleyi Yurt...
 » Artvin Barosu Olağanüstü Genel Kuru...
 » Artvin’de Yaşam Alanlarımızı Savuna...
 » Şavşat’ta 28 Köy “Hes’lere Hayır” D...
 » Artvin İl Özel İdare Kararına İptal...
 » Yargıdan, Dünyanın Biyosfer Rezerv...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...