Ana sayfa » Yaşam Haberleri » Böcekle Mücadele Nedeniyle Kesilen Orman Sahaları Süratle Yeniden Ormanlaştırılmalıdır
Böcekle Mücadele Nedeniyle Kesilen Orman Sahaları Süratle Yeniden Ormanlaştırılmalıdır
07/12/2006 12:07
Yrd.doç.dr. Sinan Güner; " Ormansız Ve Ağaçsız Bir Hatila Milli Parkı Görülmek İstenmiyorsa,böcekle Mücadele Nedeniyle Kesilen Orman Sahaları Süratle Yeniden Ormanlaştırılmalıdır"
Böcekle Mücadele Nedeniyle Kesilen Orman Sahaları Süratle Yeniden Ormanlaştırılmalıdır
Artvin Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Sinan Güner, çevreci bazı gurupların Hatila Milli Parkında ormancılık faaliyetine karşı olduklarını dile getirerek, bu vadideki ormanların doğal seyrine bırakılmasını istediklerini söyledi. Ancak Güner, bu sahaların süratle ağaçlandırılmaması halinde, toprak erozyonunun kaçınılmaz olduğunu savunarak, ileride ağaçsız ve ormansız bir Hatila Milli Parkı görülmek istenmiyorsa böcekle mücadelede kesilen alanların süratle ağaçlandırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Burada yaptığı inceleme ve araştırma sonrası bir değerlendirme yapan Yrd. Doç. Dr. Sinan Güner şu görüşlere yer verdi:"Artvin Hatila Milli Parkı'ndaki Ladin ağaçlarını tehdit eden sekiz dişli kabuk böceği olarak adlandırılan haşereler nedeniyle yaklaşık olarak üç yıldır bu alanlarda mekanik mücadeleler yapılmaktadır. Mekanik mücadeleden kasıt, böceklerin musallat oldukları ağaçların kesilmesi ve orman alanından çıkarılmasıdır. Özellikle böcek, Hatila Vadisi Milli Parkının yukarı bölgelerinde etkili olmuştur. 1500- 2000 m yükseltiler arasında özellikle Golahora ve Çayırlık ve Fındıklıdere Mevkilerinde yapılan bu mekanik mücadele sonucunda büyük alanlarda ağaç kesimi nedeniyle boşluklar oluşmuştur. Bu alanların bir an önce yeniden ormanlaştırılması gerekmektedir. " dedi.
Eğer meyili yüksek olan bu alanlar yeniden ormanlaştırılmazsa, alanda toprak erozyonu ve oluşacak olan çığlar nedeniyle aşağı kuşaklarda bulunan ormanların zarar göreceğini kaydeden Güner; "Son zamanlarda özellikle çevreci guruplar Hatila Vadisi Milli Parkında "Milli Park" olduğu için hiçbir ormancılık faaliyetinin yapılmaması için girişimde bulunmaktadırlar. Bu alandaki ormanlar doğal seyrine bırakılsın istiyorlar. Doğa kendini tamir eder diyorlar. Ancak şu unutulmamalıdır ki biz insanlar önceden doğaya bir şekilde müdahale etmişiz. Bu müdahaleler sonucunda ormanların doğal seyrini değiştirmişiz. Ormancılık bilimleri, bugün gelişen bilgi birikimi sayesinde ormanların nasıl bir süreçten geçtiğini, ormanlarda nasıl bir döngü olduğunu ortaya koymuştur. Bozulmuş veya çıplak kalmış orman alanlarında ne tür ormancılık faaliyetlerinin yapılması gerektiğini de ortaya koymuştur. Teknik ormancının işi, ortaya konan bu gelişim seyrine yardımcı olmaktır.
Bizler, Hatila Vadisindeki böcek tasallutu nedeniyle bozulmuş olan orman alanlarında, doğaya destek vererek yardımcı olmalıyız. Bu bağlamda Hatila vadisindeki bozulmuş ladin ormanlarında "huş ve orman kavağı gibi hızlı gelişen yapraklı türlerle" bir an önce ağaçlandırma çalışmalarına başlanması gerekmektedir. Eğer bu alanlar hızlı gelişen türlerle ağaçlandırılamazlarsa, erozyon ve çığ tehlikesinin yanında, muhtemelen alanı orman gülleri kapatacaktır. Orman gülleri, toprak asitliğini artıracağı için bu alanlara yeniden ağaçların gelmesi çok uzun zamanlar alacaktır. Yüksek meyile sahip bu alanlarda zaman içerisinde erozyon ve çığ nedeniyle toprak kalmayacak ana kayalar açığa çıkacaktır. Toprağın olmadığı yerde de yeniden orman kurmak mümkün olmayacaktır. Bu alanlarda yapılacak hızlı tür ağaçlandırmaları ile bu tür tehlikelerin önüne geçilmiş olacaktır.
Hatila Vadisinin "Milli Park" olmasını sağlayan en önemli etken ormanları ve ağaçlarıdır. Gelecekte "ormansız ve ağaçsız" bir Hatila Vadisi Milli Parkı görülmesi istenmiyorsa, bu alanların derhal ve zaman kaybetmeksizin hızlı gelişen orman ağacı türleri ile ormanlaştırılması gerekmektedir. " şeklinde konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.12.2006 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle