Artvin Belediye Spor Kulübü Dağcıları Karçal Dağlarına kış tırmanışı yaptı. Soğuk ve dondurucu havaya rağmen Karçal Dağı’nın zirvesine çıkan dağcılar burada Artvin Belediye Spor’un flamasını açtılar.
Artvin Belediye Spor Dağcıları 3428 metre yüksekliğindeki Karçal Dağı’na zirve kış tırmanışı yaptı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Kuzey’inde Kaçkarlardan sonra ikinci büyük dağ olan ve Artvin sınırları içerisinde bulunan Karçal Dağları’na gerçekleştirilen tırmanış ilk defa kışın yapılıyor olması açısından önem arz ediyor. Daha önce birçok dağcı Karçal’a kış tırmanışı denemiş ancak, yoğun kar yağışı, tipi, çığ ve buz tehlikesi nedeniyle geri dönem zorunda kalmış. Bu yıl Artvin Belediye Spor Kulübü bünyesinde faaliyetlerine başlayan dağcılar, bir ilki başararak Karçal Dağı’na kışın zirve yaptılar.
Tırmanışın oldukça zorlu geçtiğini belirten Dağcı Soner Özçelik, “Borçka’dan yanıma amatör bir dağcı arkadaşım Rıfat Kaya’yı aldım. Tırmanışı gerçekleştireceğimiz tarih önceden belliydi ancak tırmanışı birlikte yapacağımız iki arkadaşım rahatsızlandı. Onlar tırmanışa katılamadılar, sağlık açısından bir risk olsun istemedik. Amatör arkadaşımızla 9 Mart’ta Borçka’dan yola çıktık. Aynı gün ana kamp noktamıza ulaştık ve geceyi orada geçirdik. Sabaha doğru saat 03. 30 sularında yola çıktık ve zirveye doğru hareket ettik. Sırtımızda 30 kilogramlık çantalarla 13 saat tırmanış yaptık. Eski karın üzerine yağan yeni kar işimizi hayli zorlaştırdı, attığımız her adımda battık. Yürüyüşe geçtikten birkaç saat sonra şiddetli bir fırtınaya yakalandık. Bir an geri dönmeyi düşündük, bir süre bekledik ve tipi durdu. Geçtiğimiz yıllarda Karçal Dağı’na kış tırmanışını denemiştik ve yine tipiye yakalanmıştık. O zamandan tecrübeli olduğumuzdan biraz daha ısrarcı davrandık. Tekrardan harekete geçtik şansımızı biraz zorladık. Saat 15. 30 sularında hava iyice karardı ve görüş mesafemiz bir iki metreye düştü. Rotayı yaz aylarından çok iyi bildiğimizden yavaş yavaşta olsa tırmanışa devam ettik.
Saat tam 16. 02’de zirveye çıktık. Şiddetli fırtına vardı. Belediye spor kulübünün büyük flamasını tek başıma rüzgâr muhalefeti nedeniyle açamadım. Arkadaşım fotoğraf çektiğinden oda yanıma gelemedi. O fotoğrafı çekti bende küçük flamayı açtım. Zor oldu ancak tarihte ilk defa Karçal Dağı’na kış tırmanışını biz yaptık. Zirvede sadece 10 dk kalabildik. Giyim kuşamımız çok iyi olmasına rağmen dondurucu bir soğuk vardı ve hemen geri dönüş için harekete geçtik. Hava hızla kararıyordu. İnişte daha da zorlandık. Buz oluşu işimiz zorlaştırdı. Gece saat 22. 30 sularında ana kampımıza indik. Geceyi burada geçirdikten sonra ertesi sabah Borçka’ya doğru hareket ettik” dedi.
Kış aylarında yapılan dağcılık faaliyetleri için yeni bir rota kazandırdıklarını söyleyen Soner Özçelik, Türkiye Dağcılık Federasyonu belki seneye burası için bir kış organizasyon düzenleyebilir. Önümüzdeki hedef Kayseri’de bulunan Erciyes Dağı. Burada federasyonun resmi bir etkinliği olacak tarih henüz belli değil. Daha sonra Ağrı, Aladağlar, Elbrus ve Kazbeki Dağları’na tırmanış gerçekleştireceğiz. ” dedi.
Karçal Dağını Tanıyalım
Karçal Dağları veya Karçal Dağı, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi. Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır. Bu dağlar, Çoruh ve Berta vadileri ile Gürcistan sınırına kadar uzanır. En yüksek yeri 3. 428 metredir. Buzul ve buzul göllerinin de bulunduğu Karçal Dağları, özellikle trekkingciler için gözde yerlerdendir.
Gürcistan sınırında yer alan Karçal Dağları biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin en önemli yerlerindendir. Doğu Karadeniz ılıman kuşak karışık yapraklı ormanlarının en iyi örneklerine sahip olan Karçal Dağları’nın en önemli özellikleri, ani yükseklik değişimleriyle ortaya çıkan ekosistem çeşitliliği, yüksek endemizm oranı ve zengin yaban hayatıdır.
Bitki coğrafyası açısından, Avrupa-Sibirya Floristik Bölgesi’nin "Kolşik" bölümünde yer alan Karçal Dağları, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından belirlenen, küresel düzeyde korunmada öncelikli “200 Ekolojik Bölge”den birisi olan “Kafkasya ve Kuzey Anadolu Ilıman Kuşak Ormanları” sınırları içinde kalmaktadır. Conservation International (CI), Dünya Bankası ve GEF gibi uluslararası kuruluşlar da Kafkasya Bölgesini, dünyanın en zengin ama tehlike altındaki 25 karasal "ekolojik bölge"sinden biri olarak göstermektedir. Bölge, Avrupa ve Orta Asya'yı içine alan coğrafyadaki en geniş doğal yaşlı orman ekosistemlerine sahiptir.
Doğu kayını (Fagus orientalis)
Önemli Bitki Alanı olan bu dağ silsilesi, çoğunlukla bozulmadan kalmış geniş ve iğne yapraklı orman, çalı, alpin çayır, sarp kayalık ve zirve bitki topluluklarını içerir. Florası ayrıntılı çalışılmamasına karşın, Karçal Dağları’nda ülke çapında nadir en az 61 bitki taksonunun yetiştiği bilinmektedir. Doğu kayını (Fagus orientalis) ve doğu ladininin (Picea orientalis) hakim olduğu karışık ormanlarda kestane (Castanea sativa), doğu gürgeni (Carpinu sorientalis), Kafkas ıhlamuru (Tilia rubra ssp. caucasica) gibi daha birçok ağaç türüne ve huş meşcerelerine rastlamak mümkündür.
Çeşitliliği en yüksek ormanlar, 400 ve 1000 m yükseltiler arasında değişir. Başlıca ağaç türleri kestane, doğu gürgeni, kızılağaç (Alnus glutinosa), doğu ladini, doğu kayını, Kafkas ıhlamuru, saplı meşe (Quercus robur), fındık (Corylus avellana) ve sapsız meşe (Quercus petraea)’dir. 1000-1800 m yükseltiler arasında, kayın ve ladin egemenliğindeki doğal yaşlı ormanlar görülür. Bunun üzerinde, orman gülleri (Rhododendron spp. ), ayı üzümü (Vaccinium arctostaphylos), bodur ardıçlar (Juniperus communis ssp. nana) ve defne (Daphne glomerata) bulunur. 2000-2400 m’ler arası, çok sayıda kolşik endemiklere sahip alpin çayırlıklar zonudur. Burada, küçük meşcereler halinde Siğilli huş (Betula pendula) ve Kızılağaç yapraklı huş (Betula medwediewii) ağaçlarına rastlanır. Alanda yerel olarak bulunan bir bitki türü olan ayı üzümü (Vaccinium arctostaphylos), Bern Sözleşmesi Ek Liste I’de yer alır. Ağaç sınırı yakınlarında (2200-2500 m), boylu çalı toplulukları yer alır. Alpin kuşağında (2200-3415 m) ise bodur çalılar ve otsu bitkiler ağırlıktadır. İnsan etkisinin görece az olduğu doğal yaşlı ormanlar, yaban hayatı için de uygun yaşam ortamı oluşturur. Bozayı (Ursus arctos), yaban keçisi (Capra aegagrus), ulu geyik (Cervus elaphus), çengel boynuzlu dağ keçisi (Rupicapra rupicapra), kurt (Canis lupus), vaşak (Lynx lynx), çakal (Canis aureus), tilki (Vulpes vulpes), yaban domuzu (Sus scrofa) ve su samuru (Lutra lutra) alanda bulunan çok sayıdaki yaban hayvanından ilk akla gelenleridir. Karçal Dağları, bozayı popülasyonu açısından yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en önemli yerleri arasındadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.03.2013 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle