Çalıştayda Artvin'in önemli orman alanlarından Hatila Vadisi Milli Parkında Sekiz dişli Kabuk Böceği'nin (Ips typographus Linnaeus ) etkileri ve Milli park için Koruma-izleme yaklaşımları geliştirilmesi ele alındı. Artvin Valisi Orhan Kırlı:" Hatila Milli Parkında sürüp giden dumansız ve alevsiz yangını mutlaka söndürmeliyiz"
Artvin'de orman varlığının korunmasına yönelik çalışmaların önemli bir ayağını oluşturan Korunan Alanlarda Biyolojik Yıkımlar, Etkileri ve koruma Yöntemleri' Çalıştayı toplantısı Artvin Orman Bölge Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi. Kafkas Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü ile Yeşil Artvin Derneğinin organizasyonu ve TEMA, BTC, OGM, DKMPGM ile ODTÜ'nün desteğiyle gerçekleştirilen çalıştayın açılış oturumuna konusunda uzman çok sayıda akademisyenin yanı sıra Artvin Valisi Orhan Kırlı, bazı daire müdürleri sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile orman köylüleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Artvin Valisi Orhan Kırlı, Ladin ormanlarının yürütülen bütün mücadele ve müdahaleye rağmen kitle halinde yok olduğuna dikkat çekerek, ülkemizde, ilimizde ve hatta dünyada sessiz ve derinden yıkım etkilerini sürdüren bu ciddi doğal olayın, sorunun mutlaka önlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Artvin Ormanlarındaki Ladin ağaçlarını istila ederek kurutan 8 dişli kabuk böceğinin kurulan tuzaklara ve biyolojik savaşa rağmen bu yangının bir türlü önlenemediğini hatırlatarak şöyle devam etti:"Sanırım bu çalıştayda esas ilgilenilecek olay, ortaya çıkan ekonomik kayıptan daha çok, bu eko sistemin önemli ve yaygın öğesi olan Ladin ağacı ile bu kabuk böceği arasındaki özel ve henüz anlaşılamayan hasım hane ilişkidir. Bu böcek niçin sadece Ladin ağacına musallat olmuştur, Ladin ağacı neden bu böceğe karşı dirençli olamıyor? Bu olay doğanın bir doğal halkası mıdır, yoksa halen sürdürülebilir, sürdürülen kesimler olumlu bir sonuç vererek geride kalanları kurtarmış mıdır? Hatila Milli Parkımızda ve ilimizde gerçekten dumansız ve alevsiz bir yangın afeti sürüp gidiyor. Bu yangını mutlaka durdurmalıyız. Mücadelemiz sürüyor, ancak bu çalışmalar yangını söndürmemize yeterli olmamaktadır. Mutlaka bugün yapıldığı gibi bilimsel araştırmalar ve çalışmalar devreye girmeli, uygulamaya ışık tutmalı ve istikamet belirlenmelidir. "dedi.
Artvin Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan ise yıllardır böcekle mücadele edildiğini belirterek orman işletmelerine getirdiği sıkıntıyı dile getirdi. Meydan:" Artvin Orman Bölge Müdürlüğü 1985 yılından beri özellikle bu böcekle mücadele çalışmaları için çalışıyor. Orman İşletme alanlarında artık planlı çalışmanın sıkıntısını yaşıyoruz, yani planlı çalışmıyoruz. Zaman, mekan ve planlaması alt üst oldu. Sürekli böceklerin peşinde, böceğin kuruttuğu, böceğin zayıf düşürdüğü ağaçları ormandan temizlemenin ve popülasyon artışı yapılması için ne yapılması gerekiyorsa onun peşindeyiz. Bu süreç içinde Ardanuç ve Saçinka yöresinde popülasyon artışı gerçekleşti bu bölgelerde dengeyi oluşturduk. Hatila bölgesinde mücadelemiz sürüyor. Feromon tuzaklarıyla önemli başarı elde edemedik, sanırım mekanik mücadele ile başarılı olabiliriz. Mekanik mücadele ile desteklenmeyen hiçbir mücadelenin Hatila Milli Parkında başarılı olacağına inanmıyorum" diye görüşlerini açıkladı. Artvin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cantürk Gümüş de, bu mücadelede fakülte olarak ne görev düşüyorsa yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Temsilcisi Bernard Schön, Milli parkların önemine değinerek, özellikle çevre ve doğa eğitimi, bilinci edinmek bakımından milli parkların önemli fırsatlar sunduğunu anlattı. Schön, kabuk böceğinin Hatila Milli Parkından çıkarılabilmesi için mücadelede yöneticilerin, orman teşkilatı, sivil toplum kuruluşları, halkla ve hatta avcılarla dahi sürekli iletişim içinde olmaları gerektiğine dikkat çekti. Diğer konuşmacılardan TEMA Vakfı Genel Müdürü Ümit Y. Gürses de, biyolojik zenginliğin korunmasının güçlüğüne değinerek, Artvin'in özellikle de Hatila Milli Parkı'nın korunabilmesi için sadece doğal sürecin korunarak değil, diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etti.
Konuşmaların ardından, Artvin ormanlarını kemiren ve binlerce Ladin'in kurumasına neden olan sekiz dişli kabuk böceğinin(Ips typographus) etkileri ve Hatila Milli Parkı için koruma, izleme yaklaşımı geliştirilmesi bakımından çeşitli sunumlar yapıldı. Üç günlük çalıştayın sonunda ise oluşturulan çalışma grupları tarafından Biyolojik afetler altında Milli Parkların yönetimi ve izlenmesi, OGM-MP-STK işbirliği ve çalışma esasları belirlenecek ve Hatila Vadisi Milli Parkı için sekiz dişli kabuk böceğinin yönetimi esasları bir rapor halinde açıklanacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.05.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle