Artvin’de Turizm Çalıştayı Düzenlendi

19/05/2015 09:35

Artvin’in Marka Değerini Yükseltmek, Turizmden Hak Ettiği Payı Alabilmesi Amacıyla “Turizm Çalıştay’ı” Düzenlendi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin’in marka değerini yükseltmek, turizm potansiyelini artırmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmesi amacıyla “Turizm Çalıştay’ı” düzenlendi.

Artvin Valiliği ile Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Çalıştay’a Vali Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, akademiyseler, sivil toplum kuruluş temsilcileri, turizm ve seyahat acenteleri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Vali Kemal Cirit burada yaptığı konuşmada; “Artvin turizminin geleceğini araştıracağımız bu mütevazi çalıştayda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Bazı bilgi ve rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemiz; dünya’nın en popüler 10 turizm destinasyonundan birisi… Turist sayısı açısından bakılırsa dünyada 6. 2023 Turizm hedefimiz; dünyada ilk beşte yer alarak 50 milyon ziyaretçi ve 50 milyar $’ lık turizm geliri elde etmek.

2015’te ülkemizi ziyaret edecek turist sayısı beklentimiz ise 42 milyon. 2014’te ise yaklaşık 39 milyon kişi ziyaret etmiş. Ve elde ettiğimiz Turizm geliri ise yaklaşık 35-36 milyar $. Turistlerin kişi başına harcamaları ise 829 $. Fransa’nın ziyaretçilerine harcattığı para ise 3000 $’lar civarı. Doğu Karadeniz’e gelen turistlerin günlük harcaması ise 80 $’ları geçmemekte ve 5 günlük bir tatilin ücreti ise 400 $ lar civarı. 78 ayrı ülkeye ülkemizden turist hareketliliği olmakta. 14 milyon insanımızın 8 milyonu yurt dışında, 6 milyonu yurt içinde seyyal halde. Avrupa ülkelerini her yıl 500 milyon turist gezmekte. Ve Avrupa dünyada en çok ziyaret edilen kıta. 2014’te Londra’yı 18. 7 milyon, Bangkok ‘u 18. 3 milyon, Paris’i 15. 5 milyon kişi ziyaret etmiş. İstanbul’u ise yaklaşık 12 milyon turist ziyaret etmekte ve 7. sırada. 2016’da Paris’i geçmemiz içten bile değil. Geçtiğimiz yıl ülkemizi en çok Almanlar, Ruslar ve İngilizler ziyaret etmişler. ” ifadelerini kullandı.

Ve ARTVİN

Artvin’in bağrında barındırdığı tarihi, kültürü ve doğal güzellikleriyle eko turizmin ve doğa turizminin keşfedilmemiş başşehri olduğunu belirten Vali Cirit, Londra merkezli Euromonıtor adlı Dünya Turizm Örgütü onaylı firmanın 100. sırada Artvin’i göstererek sessiz sedasız dünyaya ilan ettiğini hatırlattı.

Vali, Cirit; “Birileri bizden erken davranmış ve şöyle bir tespitte bulunmuş. Eğer dünyada ziyaret edeceğiniz 100 kent var ise bunlardan birisi de Artvin olmalı demişler bile. Londra merkezli Euromonıtor adlı Dünya Turizm Örgütü onaylı firma 100. sırada Artvin’i göstererek sessiz sedasız dünyaya ilan etmiş. İlk yüzde bir Artvin. ”

Kentin farkındalıklarından da bahseden Vali Cirit, “Öncelikle Ülkemizin yolcu giriş çıkışı açısından ilk sırada olan bir Sarp Sınır Kapısı var. Sezonda günlük 30 binlere çıkan yolcusu ve yıllık 6 Milyonu aşan ziyaretçi trafiği ile Sarp Artvin, Doğu Karadeniz ve Türk turizme yön veren bir kapı konumuna yükselmiş. İkincisi turizme istekli bir yerel halk var. Beklentileri ise finansal destek ile birlikte bir perspektif almak. İşte bizlerde bu “arayış toplantılarıyla” bunu yapmaya çalışıyoruz. Ve konuşulanları icraata dökmek peşindeyiz. Belki ilginç gelecek ama Artvin yaklaşık 1 milyon turistle zaten tanışmış durumda.

Üçüncüsü Ülkemizin yüksek Karçal Dağları ile çevrili ve en korunaklı alanlarından olan ve doğal yaşam ve kültürü ile özgün Macahel Bölgesi tek biyosfer rezervi alanımız. Dünyada ise 621 biyosfer rezerv alanı var. Bu zengin ekosisteme sahip alanın tescili ile birlikte binlerce turiste ev sahipliği yapmakta. Aynı alan Kafkas arı ırkının da gen merkezi…

Dördüncüsü Artvin, zengin yöresel folklorik değerler ve çeşitliliği ile geleneksel kültürün en saf haliyle yaşandığı bir kent aynı zamanda.

Bir diğeri, flora ve fauna zenginliğimiz. 3 bin bitki türü zenginliğimiz ile ülkemizde ilk sırada. Bu şu demek; Artvin sadece Artvin’i değil, Ülkemizi de dünyaya tanıtıyor.

Ve tabi ki her ilçemizin ayrı bir güzelliği ve farklı kültürel dokusu ile gözde bir Artvin var…

Bakınız Şavşat ilçemiz, cittaslow (sakin şehir) olma yolunda ciddi adımlar atarak, Karagölü ile unutulmaya doğru giderken yeniden öne çıkardığımız atlı yaşamı ile “sonsuzluğun derin vadisi benim” demekte.

Ardanuç’a geçiyorsunuz, Amerika’daki Arizona Kanyonu’ndan sonra Dünyada ikinci yükseklikteki kanyona sahip bir ilçemiz… Ve keşfedilmemiş. Şehirlerin ‘’old city’’ denilen alanlarından birisi olan Adakale’ye sahip. Bugün gidin tanıyamayacaksınız oraları. Tam bir renk cümbüşü haline getirdik… Eski şehri gelin buralarda görün diyoruz artık. Benzer özelliklere sahip İtalya’nın bir kasabasından esinlendik. Yakında açılış yaparak görsel zenginliği hem eski Hükümet Konağını restore ederek hem de İskender Paşa Camii etrafını düzenleyerek Turizmin hizmetine sunacağız.

Yusufeli, Kaçkarların ulaşılmaz muhteşem görseli ile tam bir trekking, kano ve raftingi ve Heli/kayak merkezlerinden birisi. İnanç turizmindeki yerini ise hiç tartışmıyoruz. Ve yeni yürüyüş rotaları ile yoluna devam etmekte.

İl merkezinde Hatila vadisi ve Milli parkları, Kafkasör yaylası ve Mersivan Kayak Merkezi ile dağların yamacında benzersiz yerleşim düzeni ile ilginç tasarımlı bir butik kent. Görenin tekrar görmek isteyeceği tarzda.

Murgul, bakır madeni ile öne çıkarken belki de madencilik turizminin önemli bir merkezi haline dönüşebilir.

Borçka, Macahel’i ile Karagöl’ü ile ve özgün kültürü ile zaten ana uğrak mekânlarımızdan birisi. Sonbaharın foto safarideki Papart ile iki adresten biri.

Arhavi; Çifteköprüsü, Şelalesi ve klasik ve modern kültürün tam harmanlandığı ve deniz turizmini de içinde barındıran ayrı bir güzelliğimiz.

Hopa, Sarp Kapısı ile ülkemizin dışa açılan ana noktası ve bilindik turizm geliri elde ettiğimiz en büyük ilçemiz. Deniz turizminde, hatta plaj voleybolunda bile ülkemizde önemli bir yere sahip. Biz bu güzelliklere sahipken, dezavantajlarımızın tabi ki farkındayız. Bakınız biz Akdeniz’le yarışmıyoruz. Yarışmayacağız da… Hatta şunu söyleyeyim. Doğu Karadeniz’in diğer illeriyle örneğin Rize ve Trabzon’la bile yarışmıyoruz. Çünkü biz farklı olduğumuzun farkındayız.

Ve yolumuza nitelikli yani paralı turistle ve turizm çeşitliliği ile devam etmek istiyoruz. Onun için turizm acentelerine diyoruz ki, bize turist getirirken sadece ve sadece Artvin’e özel turizm programı yapınız. Bir haftalık bir programı dolu dolu çizecek ve başka bir alanı zaten aramayacaksınız…

Biliyoruz ki Artvin, Coğrafyası zorlu, Yatırım maliyetleri yüksek, Metropol kentlere uzak, Turizm alt yapı, eğitim, ulaşım sektörü alanlarında yetersiz. Bina dış cephe giydirmeleri, Borçka ilçesi başta olmak üzere bize yakışmayan görsellikte ve sorunlu… Ve fakat, yine biliyoruz ki;

-Artvin, eko ve doğa turizminin keşfedilmemiş başşehri-

Foto ve jeep safari, kampçılık, av turizmi, inanç turizmi, kanyoning, heli/kayak, kuş ve kelebek gözlemciliği, ahşap mimarisi, endemik turizm ve çiftlik turizminin ve nihayet otantik kültürü ve folkloru ile ülkemizin en önemli zenginlik kaynağı. Bakınız yaklaşık bir buçuk yıldır Artvin’deyim. Artvin tanıtımı denildiğinde sadece geniş ürün yelpazesini yada gastronomisini tanıtalım diye yola çıkmadık. Çünkü hemen her ilimiz bunu yapmakta.

Biz turizmin kültürle birlikte anlamlı hale geleceğini bilmekteyiz. Her organizasyonumuzda unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerimizi ortaya çıkarmaya çalıştık. Amatör bir ruhla ve profesyonel bakış açısı ile bunu yapmaya çalıştık. Ve ziyaret edeceklere dedik ki, eğer ilimizi ziyaret edecekseniz sadece muhteşem görselliğimizi görüp gitmeyeceksiniz, bizi ve kültürümüzü de tanıyacak, tekrar ve tekrar gelmek üzere bizden ayrılacaksınız. Ve bunun için de küçük ve samimi dokunuşlarla yolumuza devam etmekteyiz

İl merkezinde Ülkemizin en büyük Atatürk Heykeli’nin olduğu alanı yeniden tasarlıyoruz… Kafkasör alanını Boğa Güreşlerinin final yeri yaparken de Turizm Gelişim Planına uygun şekillendirmek istiyoruz

Artvin Kalesi’ni yeni kimliği ile turizmin hizmetine sunuyoruz. Teleferik yatırımı ile sadece ulaşımı değil, turizm alanlarına da ulaşacak planlamaya gidiyoruz. Kazı ve restorasyon çalışmaları ile eskimeyen kültürümüzle Artvin’i ve ziyaretçilerini yeniden tanıştırıyoruz.

Botanik bahçesi ile Dünya’da ilk 3’e girecek alt yapı çalışması içerisine girmenin yollarını aramaktayız. Barajlardan turizm konsepti içinde nasıl yararlanırız onun peşindeyiz.

Kültür ve sanat alanında bir kent müzesi ve gösteri ve sanat merkezi oluşturmak konusunda çaba sarf etmekteyiz. Büyük şehir olmak gibi bir iddiamız yok. Fakat kimlik kazanmış butik bir kent olmak gibi iddiamızı her yerde dile getiriyoruz. Ülkemizin 2023 hedefine biz de Artvin olarak katkı sunmak istiyoruz.

Hem ülkemiz, hem de Artvin kazansın istiyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum… Çoruh Üniversitesine, sunum hazırlayan tüm öğretim üyelerine, Milletvekillerimize, Kaymakam ve Belediye Başkanımıza, işadamlarımıza, STK’lara, rehberlere, acentelere, otelcilik sektöründeki arkadaşlarımıza ve tabiî ki geri planda yani işin mutfağındaki tüm arkadaşlara ve genç turizmcilere Artvin adına teşekkür ederken Turizm Çalıştayımızın başarıya ulaşmasını gönülden temenni ediyorum. ” diye konuştu.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise Artvin turizmini geliştirmek için öncelikle bir master planın hazırlanması gerektiğini söyledi.

Artvin’in başta doğa turizminde, sporda ve kültürel etkinliklerde bakanlıklarla ve ortak illerle ortak destinasyonlar uygulayarak bölgenin kalkınmasına öncelik verileceğini ifade eden Kocatepe; “DOKA vasıtasıyla turizm çeşitlerinin illere göre planlamasının yapılarak alt yapı yatırımlarının da buna göre hazırlanması gerekmektedir. Artvin için en uygun turizm çeşitlerinden doğa turizmi, yayla ve Arap turizmi. Avrupa turizmine açılması, bölgede bulunan tarihi yapılar nedeni ile Avrupa’da da destinasyon uygulanması gerekmektedir. ” dedi.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise yaptığı konuşmasında öncelikle, Artvin’in geleceğiyle ilgili ümit bağlanan turizm sektörünün bugünü ve geleceğiyle ilgili kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğiyle düzenlenen bu çalıştayda emeği olan Artvin Valiliğine, Artvin Çoruh Üniversitesine ve turizmde faaliyet gösteren özel sektör temsilcilerine teşekkür etti.

Turizm teşviklerinde 6. bölgenin önemli avantajları olduğunu ifade eden Kışla; “Kafkasör’de 670 hektar alanı turizm bölgesi ilan ettik. Orda güzel işler yapılacak. Bir Ayder gibi, bir Uzun Göl gibi doğanın çok fazla bozulmasını istemiyoruz. Turizm noktasında planlı programlı iş yapılmasından yanayım. Doğa turizmi olarak Artvin’in çekiciliği olan Borçka Karagöl’ün uzun vadeli gelişim planlarını yaptırdık. Bu planlar çerçevesinde büyüme olacak. Hatila Vadisinin uzun vadeli planları onayladı. Bu planlar çerçevesinde turizm büyüyecek. Şavşat Karagöl’ün mastır planları hazırlandı Bakanlıkta onay aşamasında. Mençuna Şelalesinin olduğu bölgeyi milli park ilan ettirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Camili bölgemiz biyosfer rezerv alanı olan tek yerimiz. Yayla yollarına önem veriyoruz. Yaylaları turizme açma noktasında çok önemli çalışmalar yapılıyor. Kayak merkezi Artvin turizmi için önemli. Barajları turizm açısından değerlendirmeliyiz. Deriner Barajında 3 tane iskele yapılacak. Su sporlarıyla ilgili alternatif turizmi teşvik eden unsurlar bulmalıyız. Teleferik farklı bir şekilde hizmet edecek. Hopa Tünelinin açılması ile turistin Artvin’e gelmesinde önemli bir engel ortadan kalkacak. 29 Ekim’de inşallah Hopa tüneli açılacak. Kendi zenginliklerimizi turizmle buluştursak, milyonlarca turistin Artvin’e gelip gitmesi hiç hayal değil. Bunları yapabiliriz. ” diye konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştayın birinci oturumu gerçekleştirildi.

Oturumda; “Artvin’in Ekolojik Yapısı ve Turizm Potansiyeli” konusu Artvin Çoruh Üniversitesinden Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, “Artvin’de Doğa Sporları ve Turizm Potansiyeli” konusu Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Bektaş, “Kırsal Turizmde Nallıhan Örneği ve Artvin İçin Öneriler” konusu Turizm Uzmanı Mustafa Bektaş, “Artvin’de Tarihi Yapılar ve Turizm” konusu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Yrd Doç. Osman Aytekin, ‘Artvin-Batum Turizm İlişkileri’ Turizm Profesyoneli konusu ise Ayşe Öztek tarafından slayt sunumu eşliğinde anlatıldı.

Çalıştayın öğlenden sonraki ikinci oturumunda ise; “Artvin Florası ve Turizm Potansiyeli” konusu Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Artvin’in Ekoturizm Potansiyeli” konusu Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hilal Sürat, “Artvin’in Faunası ve Turizm Potansiyeli” onuşu Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Doç. Dr. Temel Göktürk, “İşletmeci Gözüyle Artvin’de Turizm Yusufeli” konusu ilde faaliyet gösteren İsmail Altunay, “Türkiye’de Ekoturizm ve Bölge Yansımaları” konusu ise TURSAB Doğa Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkanı Bülent Saral tarafından anlatıldı.

Sabah ev öğlenden sonra olmak üzere iki oturum halinde yapılan Çalıştay, akşam saatlerinde katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.05.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...