Gürcistan Cumhuriyeti Batum Botanik Bahçesi Müdürlüğü Ve Tiflis Niko Ketshoveli Botanik Enstititüsü Görevlilerinden Oluşan Teknik Heyet Artvin Bölge Müdürlüğünü Ziyaret Ettikten Sonra Artvin Ormanlarını Gezdiler.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Gürcistan Devletinin Ormancılık teşkilatları arasında yapılan teknik işbirliği anlaşmaları gereğince, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün Ormancılık konularında yapmış olduğu çalışmaları uygulamalı olarak yerinde görmek ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Ormanlarının Filora ve Faunasını oluşturan bitki ve böcek türlerinin yaşam alanlarını tespit etmek amacıyla, Orman Genel Müdürlüğünün davetlisi olarak Artvin'e geldiler. Gürcistan Cumhuriyeti Batum Botanik Bahçesi Müdürlüğü ve Tiflis Niko Ketshoveli Botanik Enstititüsü görevlilerinden oluşan teknik heyet Artvin Orman Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.
Teknik heyete Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce ladin ormanlarında zarar yapan Ips typographus adlı kabuk böceğinin zararı ile Kestane dal kanserinin zararı ve yapılan mücadele çalışmaları ve Bölge Müdürlüğünün Biyolojik mücadele laboratuarlarında üretilen yırtıcı böcekler konusunda detaylı bilgi verildi. Teknik heyet Artvin Ormanlarının flora yapısını inceleyerek iki ülke arasında bilimsel işbirliği çerçevesi içerisinde Gürcistan ve Türkiye ormanlarındaki bitki türlerinin sistematiğinin yapılmasını ve bitkilerin yayılış alanlarının tespitinin yapılması gibi konularda Türkiye ile ortak çalışma yapabileceklerini ifade ettiler.
Gürcü heyeti, Artvin ormanlarının çok zengin bir flora yapısına sahip olduğunu, belli bir yayılış alanına sahip olan türlerin belirlenmesi gerektiğini ve dar alanlara sıkışmış türlerin koruma altına alınması gerektiğini söylediler. Bu teknik gezinin çok olumlu ve başarılı geçtiğini ifade eden Niko Ketshoveli Botanik Enstititüsü görevlileri, bu ve buna benzer çalışmaların birbirine dost olan iki komşu ülke arasındaki işbirliğinin daha fazla gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirdiler. Artvin Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan ve Bölge Müdür Yardımcısı İ. Hakkı Albayrak da birbirine akraba olan ve ayni coğrafya'yı paylaşan iki dost ülkenin bilimsel konularda yapacakları çalışmalarla iki ülke halkının birbirine daha fazla yaklaşacağını, bu işbirliğinin ileriki yıllarda artarak devam edeceğini belirtiler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.06.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle