Orman Genel Müdürlüğü tarafından Artvin Orman Bölge Müdürlüğünde Faydalı Böcek Üretim Semineri başladı.
Seminerin açılış konuşması Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun tarafından yapıldı. Bölge Müdürümüz açılış konuşmasında "Bu semineri, yaklaşık 40 yıldır orman zararlıları ile mücadelede büyük başarılar sağlayan Artvin İlimizde düzenleyen, Başta Sayın Orman Genel Müdürümüz olmak üzere, Sayın Genel Müdür Yardımcımıza ve Sayın Koruma Dairesi Başkanımıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.
Orman Genel Müdürlüğümüz bu semineri Artvin Bölge Müdürlüğümüzde düzenlemekle; komşu ülkelerden zararlı böceklerin güzel ülkemize girmemesi için, sınırda nöbet tutan bir asker gibi, gece gündüz demeden çalışan meslektaşlarımıza yeni bir heyecan ve yeni bir gayret verdiğini belirtmek istiyorum" dedi.
Ayrıca 18. 6. 2009 tarihinde Aydın ilimizde çıkan orman yangınını söndürmek için baraj gölünden su alırken düşen helikopterde şehit olan orman muhafaza memurumuz Ali Ekin ve pilot Tanju Tezgel'e Allah'tan rahmet, yakınlarına, orman camiamıza ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun açılış konuşmasının devamında " Ormanlar sadece bulunduğu bölgeye değil, tüm dünya insanlığına hizmet etmektedir çünkü oksijen sınır tanımamaktadır. Küresel ısınma da tüm insanlığı, hatta tüm canlı hayatı tehdit etmektedir.
İşte; Orman Teşkilatı olarak bizim gayemiz; insanlara bu kadar önemli hizmetlere vesile olan ormanları korumak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmaktır.
Bilim adamlarına göre böceğin ormana verdiği zarar yangının verdiği zararın tam 5 katıdır. Böcek zararları yangından daha tehlikeli olarak değerlendirilmektedir. Bu sebeple böcek zararlarına Dumansız Yangın' da denilmektedir.
Artvin İlimizin ormanlık alanı 399. 702 hektar olup ilimizin % 56'sını kapsamaktadır. Böceğin tehdit ettiği ladin ormanlarımız ise tüm ormanlık alanın yarısı kadar olup yaklaşık 165. 000 hektardır.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü olarak yaklaşık 40 yıldır yaptığımız çalışmaları özetlemek isterim;
Bölge Müdürlüğümüz ladin ormanlarına zararlı bir kabuk böceği olan Dendroctonus micans (Dev Soymuk Böceği) 1970 li yıllarda Gürcistan tarafından giriş yapmıştır. 19721985 yılları arasında 21. 614 hektarlık sahada, 972. 070 ton Oleokorlin adlı kimyasal (%94 motorin + %6 lindan karışımı) ilaç kullanılarak toplam 3. 233. 945 adet böcekli ağaç ilaçlanmıştır. Ancak D. micans'ın ladin sahalarımızın tamamına yayılması engellenememiştir.
Bu böceğe karşı uygulanan kimyasal mücadeleye 1985 yılında son verilerek biyolojik mücadeleye geçilmiştir.
19852008 yılları arasında laboratuar şartlarında zararlı böcekle beslenen 3. 232. 688 adet Rhizophagus grandis isimli faydalı böcek üretilmiştir.
Üretilen R. grandis'lerin 2. 443. 305 adedi Artvin, 613. 036 adedi Trabzon, 55. 000 adedi Giresun ve 7. 000 adedi ise Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ladin ormanlarındaki D. micans yuvalarına verilmiş, geriye kalan 114. 347 adedi ise laboratuarlarımızda yeniden üretim için damızlık olarak kullanılmıştır.
1992 yılında Ladin ormanlarımızdaki her 100 ağaçtan 35 ağaçta D. micans (Dev soymuk böceği) denilen zararlı böceğe rastlanırken, yapılan çalışmalar sonucunda 2006 yılında ise her 100 ağaçtan 13 ağaçta zararlı böceğe rastlanmıştır. 14 yılda Zararlı böcek bulunan ağaç oranı %35 ten %13 indirilmiştir.
R. grandis denilen faydalı böcek durumu ise;1991 yılında zararlı böceğin olduğu her 100 yuvadan 26 sında zararlı böcekle beslenen faydalı böceğe rastlanırken, yaptığımız çalışmalar sonucunda, 2006 yılında zararlı böceğin olduğu her 100 yuvadan 65 inde faydalı böceğe rastlanmıştır. 15 yılda yuvalardaki faydalı böcek oranı %26 dan %65 oranına yükseltilmiştir.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ladin ormanlarında D. micans ile doğal denge sağlandığından, 2005 yılından itibaren laboratuar şartlarında üretilen R. grandis'lerin tamamına yakını Trabzon ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüklerine verilmektedir.
1980'lı yıllarda ise Bölge Müdürlüğümüz ladin ormanlarında Ips typographus (Sekiz Dişli Kabuk Böceği) adında başka bir zararlı böcek daha görülmüştür. Bu böcekte ormanlarımıza büyük zararlar vermiştir. Bu böcek zararına karşı biyoteknik mücadeleye başlanılmıştır.
Ips typographus ile Biyoteknik mücadelede ise; 19982008 yılları arasında 82. 970 hektarlık alana 110. 488 adet feromon tuzağı asılarak 349. 684. 544 adet ergin kabuk böceği tuzaklara çekilerek imha edilmiştir. 2003 yılında bir tuzağa ortalama 4. 642 adet Ips typographus ergini düşerken, yapılan mücadele çalışmaları sonucunda 2008 yılında bir tuzağa 813 adet ergin kabuk böceği düşmüştür. Kabuk böceği zararı 5 yılda %82 oranında azalarak sahalarımızın genelinde doğal denge sınırına yaklaşmıştır.
Bölge Müdürlüğümüz ladin ormanlarında 19992008 yılları arasındaki on yılda böcek zararından dolayı kuruyan 615. 583 metreküp ağaç damgalanarak alandan çıkarılmıştır. 2004 yılında kesim için damgalanan her 100 metreküp ağaçtan 67 metreküpü böcek zararından dolayı damgalanırken, yapılan mücadele çalışmaları sonunda 2008 yılında her 100 metreküpten ağaçtan 16 metreküpü böcek zararından dolayı damgalanmıştır. 4 yılda böcek zararından dolayı kesilen ağaç %67 den %16'ye gerilemiştir.
Biyolojik mücadele doğaya en uygun mücadele yöntemi olduğundan, Ips typographus böceği ile beslenen böcek araştırılmış, Thanasimus formicarius adlı böceğin bu zararlı böcekle beslendiği tespit edilmiştir.
20062008 yılları arasında laboratuar şartlarında 20. 000 adet Thanasimus formicarius üretilerek Ips typographus'un zarar yaptığı sahalara verilerek biyolojik mücadele yapılmıştır.
2000 li yılların başlarında ise; Ips sexdentatus (12 Dişli Kabuk Böceği) adlı kabuk böceği ormanlarımızda zarar vermeye başlamıştır. Bu böcek ile de hem biyoteknik, hemde biyolojik mücadeleye başlanılmıştır. 20042008 yılları arasında 3. 210 hektarlık alana 5. 410 adet feromon tuzağı asılarak 9. 970. 500 adet ergin 12 dişli kabuk böceği tuzaklara çekilerek imha edilmiştir.
20072008 yılları arasında laboratuar şartlarında 13. 450 adet Rhizophagus depressus ve 9. 000 adet Rhizophagus dispar üretilerek Ips sexdentatus'un (Oniki Dişli Kabuk Böceği) zarar yaptığı sahalara verilmiştir.
Ormanlar sağladığı faydalarla sınır tanımadığı gibi, ormanlara zarar veren böcekler de sınır tanımamaktadır. Dolayısıyla orman zararlıları ile mücadelenin milli sınırlar içinde yapıldığı gibi, komşu ülkelerle de ortaklaşa yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Orman Genel Müdürlüğümüz desteği ile sınır komşumuz Gürcistan'la 2004 yılında itibaren ortak mücadele çalışmaları yürütmekteyiz.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü olarak yaptığımız tüm çalışmaları komşu ülke Gürcistan'a bizzat şube müdürümüz giderek yerinde uygulamalı olarak göstermekte, Gürcistan'dan gelen heyetler de çalışmalarımızı yerinde inceleyerek kendilerine örnek almaktadırlar.
İnsanlığa hizmet eden ormanlarımızın sağlığını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için durmadan, yorulmadan ve yılmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu seminerin ormancılığımıza ve ülkemize faydalı olmasını diler, hepinize saygılar sunarım" dedi.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgilde konuşmalarında "Orman Zararlıları ile mücadelenin önemini vurguladıktan sonra, ormancılığın süreç içerisinde nasıl değişip geliştiği ve üstlendiği fonksiyonlar hakkında bilgiler verdi.
Seminer 3 gün (2325 Haziran) devam edecek, ilk gününde teorik bilgiler, 2. gününde arazi ve laboratuar çalışmaları, 3. gününde ise seminer hakkında genel bir değerlendirme yapılacaktır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 27.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle