Ormanlarımızı Yok Etmeye Niyetli Olan İki Böceğe Karşı 3 Şekilde Müdahale Eden Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Bütün Yoğunluğunu Milli Park Olan Hatila Ormanlarına Yöneltti.
Artvin ormanlarına ilk kez 1980'li yıllarda bulaşan 3 böcek 26 yılda yaklaşık bir milyon metre küp ağacı kuruturken 1998 yılından sonra Orman Bölge Müdürlüğü'nce başlatılan çalışmalar ile 165 bin hektar ladin ormanı kurtarılıyor.
Artvin ormanları için tehlike 1980 yıllarda başladı. Bu tarihlerde ormanlarımıza bulaşan Ips typograhpus, Ips sexdentatus ve Dendractanus micons adlarındaki 3 böcek için Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce büyük bir mücadele başlatıldı. 1998 yılında ilk kez ağaç kurumalarının başlaması ile birlikte mücadelesine hız veren Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bu tarihten sonra öncelikle mekanik ve biyolojik olmak üzere 2 çeşit yöntem ile mücadele yaptı. Bu yılda öncelikle Dendractanus micans adlı böcek için laboratuarlarda Rhizofagus grandis'i üretip söz konusu böceğin etkisiz hale getirilmesi için çok önemli bir adım atılmış oldu. Uygulanan bu yöntem ile Dendractanus micans adlı böceği yiyen Rhizofagus grandis böceği 8 yılda 2030 yılda kurutabileceği milyonlarca ağacı kurtarmış oldu.
Son yıllarda Ips cinsleriyle mücadeleye başlayan müdürlük mücadele yöntemini de 3'e çıkararak Biyolojik-Böcek üretimi, Mekanik-istihsallı mücadele yöntemlerine Biyoteknik-feromen tuzaklar asılması yöntemini de ekledi. Feromen tuzaklar sayesinde1998 yılından bu yana 95 bin adet tuzak asılırken 400 milyon adet böcek toplanıp yok edildi.
Mücadele Hatila Milli Parkına kaydırıldı
Artvin ormanlarına bulaşan bu böcekler 165 bin hektar ormanlık alanı tehdit ederken özellikle de milli park olması sebebiyle müdahale de gecikilen Hatila ormanlarına büyük zararlar verdi. Hatila Milli Parkında 2004 yılında alınan özel izinle çalışmalarını bu ormanlara kaydıran Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ilk olarak bu ormanlardaki kurumuş ağaçları keserek ormandan uzaklaştırdı. Ardından astıkları feromen tuzaklarla mücadeleyi sürdüren müdürlük müdahale ettiği alanlarda büyük bir başarı elde etti. Hatila Ormanlarında 26 yılda toplam 500 bin metreküp ağacı kurutan böcekler böylelikle kontrol altına alınırken dumansız yangının söndürülmesi yolunda çok önemli adımlar atılmış oldu. Çalışmalar ile ilgili olarak basına açıklamalarda bulunan Artvin Orman Bölge Müdürlüğü adına konuşan Orman Zararları ile Mücadele Şube Müdürü Yaşar Aksu, Hatila Vadisi Golahara mevkiinde mücadele yapılmış alanları da basına gösterdi. 2004 yılında alınan özel izinle mücadelenin başladığını ifade eden Yaşar Aksu; "Hatila Vadisi'nin milli park olması nedeniyle müdahale de gecikildi. Ayrıca bu alanda ulaşım sıkıntısı da mücadelede büyük sorunlar çıkmasına neden oldu. Müdahale ettiğimiz alanlarda büyük başarı elde ettik. Ancak yol olmaması ve ulaşamadığımız alanlarda ise sonuç sizinde gördüğünüz gibi kötü. Ancak artık bu alanlar için bir şey yapamayacağız. Çünkü bu bölgedeki ağaçlar kurudu. Böceklerde buradan uçtu. Bizim bu mücadelede 1998 yılından beri yakaladığımız böcek sayısı 400 milyon adettir. Konunun iyice anlaşılabilmesi için bilgi vermek istiyorum. Bir böcek 60 yumurta koyarken bu yumurtaların yarısı dişi yarısı erkektir. Bir erkek genel olarak 2 dişi ile çiftleşiyor. Yılda 3 üreme olduğu zaman hesap yapıldığından bir böcek bir yılda 54 bin adet böceğe ulaşmaktadır. Bu açıdan yakalan her bir böcek bizim için önemlidir. Eğer biz 8 yılda 400 milyon adet böceği yakalamasaydık 8 yılda ortalama 30 milyar adet böcek olabilecekti. Ve bu böceklerde belki de bir milyon metreküp yerine 4 milyon metreküp ağacı kurutabilecekti. "diye konuştu. Artvin Orman İşletme Cihangir Dedeağaoğlu ise Artvin ormanlarında dumansız bir yangının olduğuna dikkat çekerek Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı bu çalışmalar ile büyük başarılar elde edildiğini ileri sürdü. Batı'da ve güneyde yaşanan yangınların bütün halkımızda büyük üzüntülere neden olduğunu hatırlatan Dedeağaoğlu; " Bu böceklerin oluşturduğu yangın dumansız olduğu için vatandaşlarımızca pek fark edilemediği gibi ulusal basının da dikkatine çekmedi. Ancak bizim ormanlarımızda oluşan yangın eğer müdahale de etkisiz kalınsaydı tüm Karadeniz ormanlarının yanı sıra bölgemizdeki ve sınır dışındaki ormanları da yok edecekti. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü olarak mücadelede kararlıyız ve bundan böyle bu böcekler nedeniyle bir tek ağaç dahi kaybetmek istemiyoruz. "şeklinde konuştu.
Artvin ormanlarındaki böcek istilası daha ne kadar sürecek bilemiyoruz ancak görünen o ki Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nün mücadelesi ormanlarda bir tek Ips türü böcek kalmayacağı ana kadar sürecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.09.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle