Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmız benekli (kahverengi) alabalıkların çoğaltılması maksadıyla 2005 yılında ‘’Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi’’ başlatıldı.
Bu Proje ile doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi sonucunda ‘’Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığının’’ geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında 2006 yılında başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Bolu, Ordu, Sinop, Ardahan ve Tunceli illerinde bulunan dere, göl ve göletlerden anaç balıklar yakalanarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Rize 12. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Trabzon İl Şube Müdürlüğü Maçka- Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda yavru üretimine başlanmıştır. Başlangıçta 6 ildeki dere ve göllerden alınan anaç balıklarla üretime başlanmış ve 2012 yılı itibari ile dönemde çalışılan il sayısı 10’a, dere ve göl sayısı da 14’e çıkarılmıştır. 2013 yılı programında, balıklandırma çalışmalarına 15 ildeki 32 dere ve göl ile devam edilecektir.
Doğal Alabalık Üretim Süreci
Yavru balık üretimi aşağıdaki aşamalardan gerçekleşmektedir;
1-Dere ve göllerden daha önce yakalanmış veya istasyonumuzun stoklarında bulunan anaç balıklar tek tek kontrol edilip, olgunlaşmış, sağlıklı yumurta ve sperm verimi yüksek olan dişi ve erkek bireyler seçilir,
2-Seçilen bu bireylerden usulüne uygun olarak önce erkek bireylerin sonra da dişi bireylerin sağımı yapılır ve bunlar ayrı ayrı kaplarda tutulur,
3-Dişi bireylerden sağılan yumurtaların üzerine döllenmeyi sağlayacak miktarda daha önceden sağılmış spermler dökülerek, yumurtaların zarar görmeyeceği bir şekilde elle veya yardımcı bir materyal ile yavaş yavaş karıştırılır,
4-Bu karışım, döllenme işleminin gerçekleşmesi için uygun bir ortamda herhangi bir müdahale olmadan 15-20 dakika bekletilir, üzerine yumurtaların su alıp şişmesi ve mekanik sarsıntılara dirençli olması için su eklenir,
5-Su eklenen yumurtalar 30 dakika bekletildikten sonra, kuluçka dolabına konulmadan önce su ile yıkanarak temiz bir vaziyette kuluçka dolaplarına yerleştirilir,
6-Döllenme olayından sonra su sıcaklığına bağlı olarak 35-50 gün içerisinde besin keseli larva halinde yumurta halinde larvadan çıkmaya başlar. Üretilen yavru balıklar uygun ekipmanlarla salım yapılacak su kaynaklarına nakledilerek salımları gerçekleştirilir.
Maçka-Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda 2011 yılı sonu itibari ile yetiştirilen 1. 297. 000 yavru balık dere ve göllerle buluşturulmuştur. 2012 yılı sonu itibari ile dere ve göllere salımı yapılan yavru balık sayısı 2011 yılına göre yüzde 51 artışla 1. 957. 000 olarak gerçekleşmiştir.
2013 yılında salımı yapılacak yavru balıkların üretimi için, kasım ayında başlayan sağım işlemleri büyük bir titizlikte devam etmekte olup, 12. 12. 2012 itibari ile 2. 200. 000 adet yumurta sağımı gerçekleştirilmiş, Ocak-2013 ayı içerisinde bitirilmesi planlanan üretim sonrası 3 milyondan fazla yumurta sağımı beklenmektedir.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.01.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle