Türkiye’nin Ormaniçi Suları Alabalıklandırılıyor

28/11/2012 10:14

2012 Yılı İçinde Üretilen 1.957.000 Adet Yavru Doğal (kırmızı Benekli) Alabalık Derelere Bırakıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli (kahverengi) alabalıkların çoğaltılması amacıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında “Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” başlatılmıştır. Bu Proje ile doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi sonucunda ‘’Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığının’’ geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında, 2006 yılında başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Artvin, Ordu, Sinop, Bolu, Ardahan ve Tunceli illerinde bulunan dere ve göllerden anaç alabalıklar yakalanarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Rize 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Şube Müdürlüğü’ne bağlı Maçka –Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’na getirilerek yavru üretimine başlanmıştır. Başlangıçta 6 ildeki dere ve göllerden alınan anaç balıklarla üretime başlanmış ancak son dönemde il sayısı 10’a, dere/göl sayısı da 14’e çıkarılarak alabalık üretim çalışmaları devam etmektedir. 2011 yılı sonuna kadar 10 ildeki 14 dere ve gölden anaç alabalık alınarak toplam 1. 297. 000 adet yavru doğal alabalık üretilerek doğaya salımı yapılmıştır.

2012 yılı itibari ile 15 ilde 32 adet orman içi dere ve gölde Balıklandırma çalışmalarına devam edilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Maçka-Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda Karadeniz alabalığı (Salmo truttalabrax), Anadolu alabalığı (Salmo trutta magrostigma), Dere alabalığı (Salmotrutta fario), Abant alabalığı (Salmo trutta abanticus) ve Aras alabalığı(Salmo trutta caspius) türlerinin üretimi yapılmaktadır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Trabzon Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Maçka-Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu’nda 2012 yılı içinde üretilen 1. 957. 000 adet yavru doğal (kırmızı benekli) alabalık, Bakanlığımız Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 11. 06. 2012 tarih ve 770 sayılı Olur’ları ile aşağıdaki tabloda gösterilen orman içi dere, göl ve göletlere salımı Temmuz-Ekim ayları içerisinde yapılmıştır.

Abant gölalası salınan: 1. 100. 000 Doğal dere alabalığı salınan: 857. 000 Toplam Salım: 1. 957. 000

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Trabzon Maçka-Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunun 2013 yılı üretim programına mevcutlara ilaveten yeni 15 adet orman içi dere ve gölden anaç alabalık alınarak devam edilecek olup, 2013 yılında 3. 000. 000 adet yavru doğal (kırmızı benekli) alabalık yavrusu üretilerek doğaya, anaçlarının alındığı orman içi dere ve göllere salınması planlanmaktadır.

Sakarya Kocaeli Maden Deresi,

-Rize Pazar Melyat Deresi, Ardeşen tunca Deresi, Güneysu Ballıdere, Çayeli Senoz (Büyük dere)

-Giresun Güce Karaovacık (Boncukçukur) Deresi, Güce- Gelevara Deresi,

-Artvin Şavşat Arsiyan Gölleri, Arhavi- Kamilet Deresi, Şavşat Mansurat Deresi, Merkez alabalık Köyü deresi,

-Trabzon Akçaabat- acısu Dersi, Araklı Karadere.

Trabzon Maçka-Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda bulunan mevcut 40 adet havuza ilaveten 14 adet yuvarlak havuz onarılarak 2013 yılı üretim programına dahil edilmiştir. Ayrıca tesisin Coşan dere üzerinde bulunan su alma yapısı yeniden inşa edilmekte, rüsubat çökeltme havuzu ise revize edilmektedir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.11.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Derelerine 390 Alabalık Bıra...
 » 2012-2013 Yılı Alabalık Sağım Çalış...
 » Alabalık Üretiminin Devamı İçin 10...
 » Papart Deresine Kırmızı Benekli Yav...
 » Barhal Deresine De 240 Bin Alabalık...
 » Artvin’de Doğaya Bin Adet Keklik Bı...
 » Yusufeli Taşkıran Köyü Deresine 10...
 » Yavru Alabalıklar Kamilet Vadisinin...
 » Artvin Derelerine 865 Bin Alabalık...
 » Rize Derelerine 4 Bin Alabalık...
 » Göl Ve Göletlerimiz 5 Milyon Yavru...
 » Arhavi'de Yapımı Planlaan Hes'ler T...
 » Yusufeli Doğal Güzellikleri Görülme...
 » Rize İkizdere Başkanı Ekşi Sınırı Ç...
 » Arhavi'de Lome Alabalığı Kapışılıyo...
 » Su Ürünleri Desteklemeleri Devam Ed...
 » Karadeniz Somonu İhracat Rekoru Kır...
 » Arhavi Hes’e Karşı Tek Yumruk Oldu...
 » Artvin’de Balıkçılar İçin Eğitim To...
 » Hopa Da Denizden 8 Kg Alabalık Çıkt...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...