Trabzon Maçka Altındere deresinde meydana gelen Vakada derenin suyuna Çakır göl Turizm Merkezi Yol İnşaatından kontrolsüz dökülen betondan çimento ve kimyasal atıkların karışmasıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon İl Şube Müdürlüğü Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda 8 yıllık bir çalışmanın sonucunda elde edilen 10 Bin adet doğal (kırmızı benekli) anaç alabalık öldü.
10 Bin adet anaç doğal (kırmızı benekli) alabalığın ölümüyle birlikte 2014 yılında üretimi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusu da zayi olmuştu.
Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” kapsamında Alabalık yerleştirme programının aksamadan devam edilebilmesi için Bölge Müdürlüğümüz personeli yoğun ve özverili bir şekilde Ardahan İli Merkez Ardıçdere, Artvin ili Şavşat Mansurat Deresi, Meydancık Paparta deresi, Yusufeli Barhal Deresi, Bayburt ili Yoncalı yoncalı deresi, Rize İli Merkez- Güneysu Andon deresi, Ballıdere, Küçükçayır, Ardeşen-Tunca Ayder Deresi, Çat deresi, Tunca Deresi ve Trabzon ili Çaykara Demirkapı Deresi (Uzungöl), Maçka Çoşandere, Araklı Karadere, den toplam 4 027 adet Anaç Alabalık yakalamışlardı.
Yakalanan anaç balıklar "Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” nin aksamadan devam etmesi ve yavru üretimi için özenle beslenmeye başlandı.
2013-2014 Yılları Doğal Yavru Alabalık Üretim Programı kapsamında Anaç Alımı 13 ilde 43 orman içi su kaynağında planlanırken; Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kırklareli, Rize, Trabzon, Tunceli, Van, ve Zonguldak illerinde yoğun bir şekilde devam etmekte. Bu üretim dönemi için orman içi su kaynaklarından en az 10 bin adet doğal anaç alabalık alınması planlanıyor.
"Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi " ile doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması, bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi sonucunda ‘’Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığının’’ geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması tabiat turizminin çeşitlendirilmesi amaçlandığı açıklandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.09.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle