Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Doğal Alabalık Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması” Projesi kapsamında doğadan alınan kahverengi (kırmızı benekli) anaç alabalıklardan Trabzon Maçka Alabalık Yetiştirme ve Üretme İstasyonunda üretilen yavruların doğaya salımı için 9 Eylül 2012 Pazar günü Artvin Yusufeli Altıparmak Köyü Barhal, (Barhal, Çevreli ve Bıçakçılar kolları) Deresinde yavru alabalıkların salımı yapılmıştır.
Alabalık salımı programına Yusufeli Kaymakamı Cumhur Duran, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, Artvin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehdi Özyer, Artvin Tarım İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Artvin Tarım İl Müdür Yardımcısı Hakan Keskin, Yusufeli Tarım İlçe Müdürlüğü personeli, Muhtar Yaşar Urhantekin, Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Faruk Bucak, personel ve Köyden vatandaşlar katılmıştır. Barhal Deresi ve yan kollarına 240 bin adet 9 aylık yavru alabalıklar bırakılmıştır.
Program hakkında bilgi veren, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında başlatılan projenin, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren kırmızı benekli alabalıkların çoğaltılması maksadıyla başladığını ve projenin “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” adı altında, Türkiye’nin 10 İlinin 14 deresinden alınan doğal alabalıkların Anaçlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Trabzon Maçka’da bulunan Altındere Alabalık Üretme İstasyonuna konularak yavru yetiştirimi ile çoğaltılarak anaç balıkların alındığı derelere salınması ile mevcut derelerdeki balık popülasyonunun arttırılması şeklinde gerçekleştiği;
Proje kapsamında bugüne kadar Yusufeli Barhal Deresi ve Yan kollarında 2010 yılında 40 bin adet, 2011 yılında 170 bin adet, 2012 yılında 240 bin adet olmak üzere toplam 450 bin adet doğal (kırmızı benekli) alabalık bırakılmıştır.
Barhal Deresi ve yan kollarında yeterli alabalık popülasyonu oluştuğunda sportif olta balıkçılığına geçilip, buradan köy tüzel kişiliğine gelir imkanı sağlanacaktır . ” dedi.
Yavru alabalıkların salındığı derelerin sınırları içerisinde bulunan Altıparmak Köyü muhtarı ve vatandaşlar balıkların korunması konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü personelleri tarafından bilgilendirildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.10.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle