Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğünün Ormanlarına zarar veren kabuk böcekleri, İps typographus ( sekiz dişli kabuk böceği), İps sexdentatus ( oniki dişli çam kabuk böceği ), Pityokteines curvidens ( Büyük Göknar kabuk böceği ) ile biyoteknik ( feromen tuzağı asılarak ) mücadele devam ediyor.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce konuya ilişkin yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Feromen tuzakları, kabuk böceklerinin yoğun olarak zarar verdiği sahalarda, orman içi açıklık alanlar ve yol kenarlarına, böcekler uçmadan bir hafta önce, yerden bir metre yükseklikte olacak şekilde asılır ve içine feromen preparatları monte edilir. Asılan bu feromen preparatlarının kokusuna gelen, zararlı kabuk böcekleri tuzaklara düşmektedir. Tuzaklar 7-10 günlük aralıklarla kontrol edilerek toplanan zararlı böcekler imha edilir, faydalı böcekler doğaya tekrar bırakılır. Bu şekilde ormanlarımızın daha sağlıklı olmalarını sağlamaktayız. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2019 yılında 2200 adet feromen tuzağı asarak bu konudaki mücadelemizi aralıksız sürdürmekteyiz.
Ladin ormanlarımızda münferit zarar yapan Dendroctonus micans adlı kabuk böceğine karşı böcekli sahalara laboratuvar ortamında üretilen Rhizopagus grandis adlı yırtıcı böcek verilerek biyolojik mücadele yapılmaktadır. 2019 yılı içerisinde 35 bin Rhizopagus grandis ve 5 bin Thanasimus formicarius üretilecektir. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.07.2019 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle