2012-213 Merkez Av Komisyonu Kararları Açıklandı

01/10/2012 20:50

2012-2013 Merkez Av Komisyonu, Av Dönemine Ait Avcılığın Düzenlenmesine İlişkin Almış Olduğu Kararları Açıkladı.


2012-213 Merkez Av Komisyonu Kararları Açıklandı

Haber: Tolga Gül







2012-2013 Merkez Av Komisyonu, Av dönemine ait avcılığın düzenlenmesine ilişkin almış olduğu kararları açıkladı.

Merkez Av Komisyonu tarafından açıklanan 2012-2013 Av dönemine ait MAK kararları şu şekildedir; ‘’18 Ağustos 2012 tarihi itibariyle Birinci grup kuş avı (bıldırcın ve Üveyik) ile İkici Grup Memeli avının (Domuz, Çakal) ile başlayacaktır.

2012-2013 Av döneminde avına izin verilen diğer av hayvanlarının avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre olup bu süreler içinde Çarşamba, Cumartesi;, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbesttir. Ancak yaban domuzu avı bu avlanma günlerine ok olarak Salı günü de yapılabilecektir.

Av İzni Verilen Av hayvanlarından Bazıları için Avcı Başına Bir Günlük Avlama limitleri;

Kuşlar

Bıldırcın 10, Üveyik 8, Karatavuk 3, Güvercin (kaya güvercini)6, Çulluk 4, Saksağan 15, Tahtalı, sakarmeke, sakarca kazı 3’er Alakarga, Suçulluğu (bekasin) 1’er Kınalı keklik, kum kekliği ve kaya kekliği, toplam 2 Yeşilbaş, bozördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, karabaş patka, elmabaş patka, çıkrıkçın, kara ördek ve altıngöz (Toplam avlanma limiti içinde kara ördek, karabaş pakta ve altıngöz kılkuyruk sayısı 1’den fazla olamaz) toplam 6 Küçük karga, ekinkargası, kara leşkargası ve leşkargası toplam, 15 Şehir serçesi ve Kızıl sırtlı Örümcek Kuşu (Atmaca yakalamak amacıyla, Atmacacılık sertifikası sahibi kişiler tekrar doğaya canlı olarak bırakmak kaydıyla yakalayabilir. ) Yılda Toplam 6

Memeliler

Yaban tavşan 1, Adatavşanı, sansar (kaya sansarı, ağaç sansarı toplam 2), yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına) 2’şer, Yaban domuzu 2 (sürek avında avcı başına) (sürekçiler av yapamaz):2, Çakal 1, 1, Tilki:2 olarak belirlenmiştir.

Bir av gününde belirtilen avlanma limitlerinden fazla av hayvanının avlanması yasaktır. Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamaz. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller hariç), av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler.

Avlanmanın Yasaklandığı Sahalar

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve/veya diğer kurumlar tarafından ağaçlandırılmış veya erozyon kontrol çalışması yapılan etrafı çitle çevrilmiş ikaz ve işaret tabelalarıyla belirtilmiş sahalar ile çitle çevrilmiş olmasa dahi üzerinde fidan bulunan sahalarda. Tabii gençleştirme çalışması yapılmakta olan sahalar ile toprak koruma sahalarında, Orman içi dinlenme yerleri, piknik ve mesire alanlarında, kent ormanlarında, Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundaki karayolları haritasında belirtilen yollarda, Orman içi göletler ile il özel idareleri, büyük şehir belediyeleri ve DSİ tarafından yapılan göletlerde (Manisa-Gölmarmara ve Denizli-Işıklı Göl hariç), etrafı hendek veya herhangi bir biçimde çevrilen veya ekilen yerlerde; yoncalık, çayırlık, muhafaza işareti konmuş çayırlık, bağ, bahçe ve fidanlıklarda sahibinin rızası olmadan avlanmak yasaktır.

İl, ilçe, belde, köy gibi meskûn yerlerde ve bu maddenin 1. fıkrasının (ç), (d), (e) ve (f)’de sayılan sahaların sınırlarına 300 metre mesafe içinde avlanmak, kılıfında olmadan açıkta tüfek taşımak ve köpekle dolaşmak yasaktır.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları, Yaban Hayatı Koruma Sahaları, Milli Parklar, Tabiat Parkları, Tabiat Koruma Alanları, Örnek Avlaklar, Yaban Hayvanı Üretme Yerleri ve İstasyonları, Yaban Hayvanı Yerleştirme Sahaları, 6831 sayılı Orman Kanunun 23. ve 24. maddesi kapsamında muhafaza ormanı olarak ayrılan alanlarda, İlgili kurumlar arasında yapılan protokol çerçevesinde belirlenen sahalar hariç olmak üzere özel çevre koruma bölgelerinde avlanmak yasaktır.

Bakanlıkça av dönemi içinde yeni tesis edilecek/ilan edilecek yukarıda belirtilen sahalarda, avlanmak yasaktır. Ancak bu sahalarda, Bakanlıkça izin verilen av turizmi faaliyetlerine ilişkin hükümler saklıdır. Yasaklanan avlanma araç ve gereçleri, yasak avlanma usulleri, avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile Avlanma esasları; Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar ile ses ve rüzgârla suda hareket eden mühreler hariç hareket kabiliyetine sahip mekanik, elektronik ya da uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbünleri) avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz.

a)Avlanma amacı dışında da olsa canlı mühre ve çığırtkanlar, avlaklarda vasıta içinde ve açıkta her ne koşulda olursa olsun bulundurulamaz.

b) Hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler hariç her türlü alet ve cihazlar, zehirli veya uyuşturucu yemler avlanmada kullanılamaz.

c) Her türlü manyetik dalga yayan araç ve gereçler; çiftleşme dürtüsü yaratan yapay kokular, av hayvanını yanıltıcı, korkutucu ve ürkütücü elektronik alet ve cihazlar avlanmada kullanılamaz.

ç) Ayaktan yakalama tuzak ve kapanları dahil her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz.

d) Kişilerin yakın mesafeyi görme amacıyla kullandıkları el fenerleri hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz.

e) Deniz, nehir, sazlık, bataklık, baraj, doğal göller ve lagünlerde tekne ve benzeri motorlu araçlar ulaşım aracı olarak kullanılırken, avcıların tüfekleri boş ve kılıfında olması zorunludur. Ulaşım sırasında yasadışı bir av yapılması durumunda; kabahatli ile birlikte tekne sahipleri hakkında yasal işlem yapılır.

Motorlu tekne ve benzeri araçlarla avlanılamaz. Ancak bu araçlar ulaşım amacı ile kullanılabilir. Bu araçlarla su kuşları ürkütülüp havalandırılamaz, bir yöne sürülemez.

f) Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez.

g) Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz.

Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık basit gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.

h) Yaban domuzu avlarında şevrotin fişeği kullanılamaz

Yasaklanan avlanma usulleri

Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır

Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.10.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de 2016-2017 Av Sezonu Açıld...
 » Artvin’de Ormancılardan Av Mevsimin...
 » Artvin'de Av Sezonu Başlıyor...
 » Asuman Yeni Av Sezonu İle İlgili Aç...
 » 2014-2015 Av Dönemi Başlıyor...
 » Artvin'de Av Sezonu Başladı...
 » Artvin 1. Amatör Olta Balıkçılığı F...
 » Vali Doğanay, “Yaban Hayatını Korum...
 » Keklik Ve Tavşan Avı Sezonu Sona Er...
 » Avcılar Dikkat! Av Sezonu Kapandı...
 » Artvin’de Avcı Eğitim Kursu Sertifi...
 » Av Sezonu Sona Erdi...
 » Papart Deresine Kırmızı Benekli Yav...
 » Sınır Ticaretinde Yeni Düzenleme Ge...
 » Avcılar Sezonu Biraraya Gelerek Aç...
 » Bu Hayvanların Avlanması Artık Yasa...
 » Denizde Avcılık Başlıyor...
 » Artvin Valiliği Sosyal Medyadan Art...
 » Su Ürünleri Avcılığında Yasaklar Ba...
 » Borçlar Kanunu 86 Yıl Sonra Yenilen...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...