1380 sayılı Su Ürünleri kanunu 4/1 numaralı Ticari amaçlı Su ürünleri Avcılığını düzenleyen sirküler hükümlerine göre gırgır ve trol ağları ile avcılık faaliyetinde bulunan balıkçılar için 15 Nisan 2017 tarihinde başlayan genel av yasağı, gırgır yöntemiyle avlananlar için 1 Eylül'de, trol yöntemiyle avlananlar için 15 Eylül 2017 de sona ererek, 2017-2018 su ürünleri av sezonu başlayacaktır. Avcılık sezonu 15 Nisan 2018 tarihine kadar devam edecektir.
Bakanlık, su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler yaparken bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususları göz önünde bulundurmuştur. Su ürünleri avcılığında tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından bazı yasak ve sınırlamalar ile balıkçılara yükümlülükler getirilmektedir.
Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi bakımından, avcılıkla ilgili getirilen kurallara uymak büyük önem taşımaktadır. Getirilen düzenlemelere uygun avlanmanın temini için Bakanlık olarak denetimlere, geçmişte olduğu gibi, tüm imkânlar seferber edilerek, yeni sezonda da artırılarak devam edilecektir. Balıkçıların bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları, sürdürülebilir su ürünleri avcılığı için büyük önem taşımaktadır.
Artvin’in 35 km'lik sahil şeridinde her türlü trolle su ürünleri avcılığı yasaktır.
Yunuslar, Foklar, Deniz Alaları ve Mersin balıklarının bütün karasularımızda avlanmaları yasaktır. Tüp, Nargile, Maske, Zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçlı balık avcılığı yasaktır.
Gürcistan ile olan sınırımızda bulunan tampon bölgede gırgır ile su ürünleri avcılığı yasaktır.
Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması zorunludur. Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 16. 00-08. 00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Karasularımızda; gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.
Su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaktır. Bu ağların, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması yasaktır.
2017-2018 av sezonunda boy yasakları hamside 9 cm, istavrit ve mezgitte 13 cm, palamutta 25 cm, lüferde 18 cm, kalkanda 45 cm olarak uygulanacak olup yasal boy sınırı altında avcılık faaliyetleri idari yaptırım ile cezalandırılacaktır. 2017 yılı sonuna kadar uygulanacak idari para cezası tutarı 1155 TL'dir.
Balıkçılar tarafından büyük emek ve zahmetle üretilen ve insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde, erişkin insanların sağlıklarının korunmasında ve sürdürülmesinde sayısız faydaları olan su ürünlerinin, sezonunda halkımızın bol bol balık tüketmesini tavsiye ediyoruz.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle