1 Mayıs'ta Başlayan Avlanma Yasağı Kapsamına Giren Gırgır Teknelerinde 1 Eylül Tarihinden İtibaren Yeniden Denize Açılmanın Son Hazırlıkları Yapılırken, Bol Miktarda Palamut Avlamayı Umut Eden Balıkçılar Da ''rasgele'' Demeyi Bekliyorlar.
Tarım Bakanlığı tarafından belirlenen sirküler gereği kıyı balıkçıları ve gırgır teknelerine 1 Mayıs-1 Eylül tarihleri arasında getirilen av yasağının sona ermesine saatler kala balıkçıları avlanma heyecanı sararken, teknelerde de son hazırlıklar yapılıyor.
Samsun Balık Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Nizam Erzurumlu, çapari avında görülen palamut bolluğunun umutlarını artırdığını belirterek, 1 Eylül'den itibaren vatandaşların ucuz balık yeme imkanına kavuşacağını söyledi. Öte yandan trol yasağının 1 Ekim'de sona erecek olması nedeniyle gırgır, kıyı uzatma ve sürtme ağları ile av yapılabilecek. Bunun da balık fiyatlarını bir süre daha olumsuz etkileyeceğini belirten balıkçılar ise ilk günlerde palamutların tanesinin 2-3 milyon lira dolayında satılmasını beklediklerini belirttiler.
Barınaklarda ve balıkçı teknelerinde her ne suretle olursa olsun izinsiz trol ağı ve takımları bulundurulamayacağını belirten yetkiler, av sezonunun açılmasıyla birlikte kontrol ve denetimlerin artırılacağını, avlanma kural ve yasaklarına uymayanlar hakkında ise yasal işlem yapılacağını kaydettiler.
Hopa limanındaki balıkçılarda teknelerinde yapmaya başladıkları bakım ve onarımı tamamlayarak 1 Eylülü dört gözle beklemeye başladılar. ç Bu yılın bereketli geçmesini beklediklerini ifade eden balıkçılar "Devlet balıkçıları bilinçli avlanma noktasında bilgilendirme çalışmalarını hızlandırmalıdır. Yanlış avlanma balık neslinin yok olmasına neden olacaktır. Biz bu konuda son derece hassasız" derken Hopa ve Kemalpaşa su ürünleri Kooperatifi yönetimi de yeni sezona yöneklik bir dizi yeni çalışma içinde oolduklarını ifade ederek "Biz denizimi koruma noktasında üzerimize düşeni yapıyoruz" dediler.
İstatistiklere göre, Türkiye'de avlanan balığın yüzde 80'i Karadeniz'den, geri kalanı başta Marmara olmak üzere Ege ve Akdeniz'den sağlanıyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.08.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle