Hayvancılıktan mazota, doğrudan gelir desteklerinden tarımda kullanılan elektriğe kadar birçok konuda çalışma yaptıran Hükümet konuyla ilgili açıklamayı 18. 01. 2005 tarihinde yaptı. Köylünün elektrik borçlarının anapara üzerinden taksitlendirildiğini ve hayvancılık desteklerinin 3 kat artırılarak 200 trilyondan 600 trilyon liraya çıkarıldığını bildirdi. . Mazot, gübre ve pamuk prim fiyatlarına getirilen iyileştirmeleri açıklayıp, geçen yıl Bin Köye Bin Tarım Gönüllüsü' Projesi ile köylere giden ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerin sayısının artırılacağını açıkladı.
Erdoğan'ın çiftçilere dönük müjdeleri açıkladığı Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde düzenlenen basın toplantısına Tarım Bakanı Sami GÜÇLÜ ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürleri, ilgili şube müdürleri, İl ve İlçe Ziraat Odası Başkanları, il Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, İl Ticaret Borsası Başkanları, Kooperatif Başkanları, Köy Muhtarları, belde belediye Başkanları, Sivil toplum kuruluşları ile 81 ilden çiftçiler katıldı. Bin tarım gönüllüsüne masaüstü bilgisayar, ajanda, evrak, çantası, sırt çantası, arazi yeleği, şapka, 10 CD'lik YAY-ÇEP CD seti, KÖYY-MER dergisinin özel sayısı, 6 tarım el kitabı, kooperatifçilik el kitabı ve Güven Sigorta tarafından 1 yıllık kaza sigortası hediye edildi. . Bilgisayarların program lisansları, Microsoft Türkiye sponsorluğu ile ücretsiz verildi.
Tarımsal sulamada elektrik kullanan 321 bin çiftçinin 134 bini borcunu ödeyemedi. 134 bin çiftçinin 2001'de 116 trilyon liraya ulaştı. Tarım ve Enerji bakanlıkları arasında süren görüşmelerde mevcut borçların tahsiline ilişkin iki yöntem seçildi. İlk olarak TEDAŞ tarafından çiftçinin borçları, 3, 3 milyar kWh olan enerji tüketimi üzerinden bugünkü değeri ile hesaplanacak. Böylece yaklaşık 361 trilyon liralık anapara kWh'ye dönüştürülerek, bugünkü değeri hesaplanacak, Yaklaşık 380 trilyon liraya tekabül eden borçların yüzde 25'i peşin, kalanı 25 ay içerisinde 4 eşit taksitle ödenecek. İkinci yöntemle ise TEDAŞ anapara alacağı olan 361 trilyon lirayı son 4 yılın toptan eşya fiyat endeksi katsayılarına göre bugüne güncelleyecek. 557, 9 trilyon liralık elektrik borcunun yine yüzde 25'i peşin, kalanı 24 ay 4 eşit taksitle ödenecek. Tarımsal sulama maliyetine yüzde 25 indirim yapılacak. Böylece yıllık tüketilen 350 trilyon liralık enerji bedeline yapılacak yüzde 25 indirimle, çiftçiye 87, 5 trilyon lira destek sağlanacak.
Geçen yıl 200 trilyona yakın olan hayvancılık destekleri, bu yıl 3 kat artırılacak, Yüzde 80'den 50'ye indirilen doğrudan gelir desteği, 2005'te uygulamaya konulacak. Yeni uygulamaya göre tarlaya değil, üretime destek verilecek. Toprak tahlili yapan, sertifikalı tohumluk kullananlar, daha fazla desteklenecek.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 04.04.2005 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle