Ülkemiz ekonomisinin önümüzdeki dönemdeki beklentilerini anlamak ve aynı zamanda ülkemizin barındırdığı kültür mozaiğini göstermek amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi organizesinde 77 ülkenin büyükelçileri ve konsoloslarından oluşan heyet 3 günlük program kapsamında Trabzon’un tarihi ve kültürel yerlerini görmek için Trabzon’a geldi.
Program kapsamında tarihi ve turistlik yerlerin gezilmesi ve tanıtım faaliyetleri yanında, bir de toplantı düzenlendi.
TİM, BÜYÜKELÇİLERİ TRABZON’DA AĞIRLADI
Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Milletvekili A. Sula Köseoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükeşi, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı A. Hamdi Gürdoğan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile büyükelçiler, kamu kurum, sivil toplum ve yerel yöneticilerin temsilcileri katıldı.
VALİ A. CELİL ÖZ
Bölgesel kalkınma ve gelişme odağında Trabzon konulu sunumuyla sözlerine başlayan Vali Öz, “Trabzon 4 bin yıllık tarihi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve o medeniyetlerin taşınır, taşınmaz, somut ve soyut değerlerini muhafaza ederek yarınlara taşıyan bir şehirdir. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli roller oynamış ve önemli olaylara ev sahipliği yapmıştır. Trabzon, doğu-batı, kuzey ve güney arasında, gelişmiş ve az gelişmiş ülkeler arasında önemli bir köprü ve kesişme noktasıdır. Tarihi ipek yolunda olduğu gibi bugün de Kafkaslar, Uzakdoğu, Avrupa ve Ortadoğu pazarının hem havayolu, hem karayolu, hem de denizyoluyla ve inşallah en kısa zamanda tamamlanacak olan demiryolu ağıyla da önemli bir kesişme noktası olmaktadır.
İlimiz istihdam alanında başarılı çalışmalar yapan illerimizden birisidir. Sağlıkta da Doğu Karadeniz’in sağlık merkezi olma hedefiyle sağlık yatırımlarını da hızla tamamlamakta ve aynı zamanda sağlık turizminden pay almak için bu yatırımlara önem vermektedir.
Trabzon eğitim ve üniversiteler şehri olma adına önemli çalışmalar yapıyor. 65 bini aşan öğrencisi, iki üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Gelişmiş spor altyapısıyla Türkiye’de en yoğun spor tesisine sahip olmakla birlikte ulusal ve uluslar arası organizasyonlara da başarılı bir şekilde ev sahipliği yapmaktadır.
Ticaret, tarım, hizmet ve sanayi de dengeli bir yapı var. Son yıllarda turizmin de gelişmesiyle hizmet sektöründeki payımız giderek artıyor.
İlimiz işsizlik oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yıllık ihracatımız 1 milyar 300 milyonlara varan bir seviyeye ulaştı. Organize sanayi bölgeleri ve diğer sanayi altyapılarıyla bölgenin ve komşu ülkelerine hitap eden bir sanayi altyapısı giderek gelişmektedir.
Organik tarım konusunda da belli ürünlerde hâkimiyeti olan bir iliz. Balıkçılık ve hayvancılık iyi bir şekilde sürdürülmektedir. Doğal güzellikleri, mavisi ve yeşili ile Trabzon turizmde yeni bir rota haline gelmiştir. Ziyaretçi sayımız 3 milyonu bulmuş, bunun 1 milyonunu yapancı misafirler oluşturmaktadır. Trabzon önümüzdeki süreçte turizmin merkezi olmaya adaydır. Bunu geliştirmek için çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI. DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da, yaptığı sunumunda ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’nin ekonomik kalkınma ve ihracat konularının değerlendirildiği toplantıda bir konuşma yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “Bugün 70’ten fazla ülkeden misafirleri Trabzon’da ağırlıyoruz. Onlara Trabzon’un tarihi ve turistik zenginliklerini gösteriyoruz. Bu birliktelikler karlılıklı kazan kazan ilişkisiyle ülkeler arasında kazanca dönüşecektir. Bizlere bu süreçte destek veren herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Toplantıda görüşlerini ifade eden büyükelçilerden bazıları da Trabzon’u çok beğendiklerini ifade ederek, önümüzdeki süreçte yine Trabzon’a gelmeyi düşündüklerini söylediler.
Üç günlük program kapsamında aileleriyle birlikte yaklaşık 150 kişiden oluşan heyet Trabzon’un tarihi ve turistik yerlerin gezerken Karadeniz’in doğasına hayran kaldı.
TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin önemli bir yatırım ülkesi meydana geldiğini ifade ederek, "Yapılacak yatırımlar yalnızca Türkiye'nin iç piyasası için değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki 56 ülkeye yönelik ve 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Bu dış ticaret hacmine ulaşabilmek için Türkiye önemli bir yatırım ülkesi" dedi.
Büyükekşi, Novotel'deki toplantıda yaptığı konuşmada, Trabzon'a çağrı ettikleri çeşitli ülkelerin büyükelçileriyle şehrin tarihi ve turistik mekânlarını gezdiklerini belirterek, bugün de kentteki bu gezilerini sürdüreceklerini ifade etti.
Toplantıda dünya nüfusu, ulusal geliri ve dış ticaret hacminin yüzde 30'unu barındıran Türkiye'nin, büyükelçileri ve konuklarını ağırladığını, toplantıya katılan ülkelerinin Türkiye'nin dış ticaret hacminin yüzde 50'sini oluşturduğunu anlatan Büyükekşi, toplantıda 70'den fazla ülkenin en üst seviye misyonunu Trabzon'da ağırladıklarını söyledi.
Büyükekşi, TİM'in bilhassa Türkiye'de dış ticareti yasayla temsil eden 71 bin üyeden oluştuğunu, Türkiye çapında 13 genel sekreterlikleri, 60 ihracatçı birliği yer aldığını ve emellerinin Türkiye'nin ihracatını artırmak olduğuna işaret ederek, "İhracatı artırabilmek için yüz binlerce km her yıl Sayın Reisicumhurumuz, Sayın Başbakanımız, Ekonomi Bakanımız ve diğer bakanlarımızla sektörel heyetler, yurtdışı gezileri amaçlıyoruz. Bu yıl dünyanın farklı alanlarına 13 gezi gerçekleştirdik ve milyonlarca yol katettik. Bu yılın 8 ayında 13 farklı ticaret kurulu düzenledik. 3 bini aşkın iş müzakeresi gerçekleştirdik ve önemli ticaret bağlantılarına imza attık" diye konuştu.
Bu beraber olmalarının, kazan-kazan ilişkileriyle ülkelere avantajlar sağlamasını arzu ettiklerini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: "Ticari ilişkilerimize baktığımızda Türkiye'nin 2023 hedefleri var. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var, dünya ticaretinden yüzde 1, 5'lik hisse almak istiyoruz ve en büyük 10 ekonomi arasına girmek istiyoruz ama bunu yaparken de bu yalnızca ihracatla olmayacak. Türkiye'nin 1, 1 trilyon dolarlık da dışalım hedefi var. İthalat karşılıklı gerçekleşen bir olgu. Bir taraftan ihracat yaparken bir taraftan dışalım yapacağız. Böylelikle karşılıklı ülkeler ticaretini artırıp, her ülke kendi değerine değer katacak. Bu yüzden rakamlara baktığımızda biz nihai 10 senede ithalatımızı 1, 5 kat artırdık. Nihai 10 senede ülkemize gelen yabancı anapara 3, 5 kat arttı. Bilhassa Hollanda, Avusturya ve İngiltere en fazla doğrudan yabancı anapara gelen, yatırım alan ülkeler. "
"DAHA FAZLA YATIRIM İSTİYORUZ"
Büyükekşi, Türkiye'ye henüz fazla yatırım yapılmasını talep ettiklerini ve ülkenin doğrudan yatırım açısından cazip meydana geldiğini belirterek, "Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli, 78 milyon nüfusu var ama diğer yandan da 4 saatlik uçuş mesafesinde tam 56 ülke ve 1, 5 milyar nüfus var. Yapılacak yatırımlar yalnızca Türkiye'nin iç piyasası için değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki 56 ülkeye yönelik ve 10 trilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Bu dış ticaret hacmine ulaşabilmek için Türkiye önemli bir yatırım ülkesi. Burada gerek yüzde yüz yabancı anapara gerekse Türk şirketleri ile müşterek yapılacak yatırımların çok isabetli meydana geldiğini ve bu coğrafyada 'kazan-kazan' prensibiyle bu işi yaparsak bize çok büyük katkı yapacağının altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Tüm dünyada dolar avro paritesinden dolayı ticarette sıkıntılar yaşandığı ve rakamların düştüğüne değinen Büyükekşi, "Biz de paritenin etkisiyle baktığımızda yılın 8 ayında ihracatımız yüzde 8 düşmüş gözüküyor ama miktar olarak baktığımızda ihracatımızda 8 ayda binde 8 artış var" dedi.
Büyükekşi, bu rakamlara bakıldığında Türkiye'nin ithalatının ihracattan henüz fazla olduğunun anlaşıldığını belirterek, "Onun için diğer ülkelerle karşılıklı iş birliği yaparak dünya ticaretinde önemli kazanımlar elde etmek istiyoruz. En büyük dış ticaret ortağımız Avrupa Birliği (AB). Yılın ilk yarısında AB'ye yaptığımız ihracata bakarsak yüzde 12 Türkiye'nin ihracatı artmış durumda. AB'nin yaptığı dışalım yüzde 4 artmış durumda. Bu AB pazarında yüzde 8 payımızı artırmış olduğumuzu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilir olabilmesi için mutlaka ticaretin karşılıklı olması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, ihracatın katma değerini, kilogram başına değerini artırabilmeyi hedeflediklerini da söyledi.
Büyükekşi, ihracatta kilogram değerine baktıklarında en yükseğin mücevher sektörü meydana geldiğini ifade ederek, "974 dolarla kilo başına mücevher sektörünün ihracatı birinci sırada. Savunma ve havacılık 30 dolarla ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon 18 dolar, deri ve deri ürünleri 14 dolar, fındık da 9 dolar ile onu katip ediyor" diye konuştu.
TÜRKİYE ŞU ANDA EN ÇOK TURİST GELEN 6. ÜLKE DÜNYADA"
Türkiye'nin hizmet sektöründe de önemli bir ülke meydana geldiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti: "Türkiye şu anda en çok turist gelen 6. ülke dünyada. Geçen yıl küresel turizmden 37 milyon turist Türkiye'yi ziyaret etti. Havayolu taşımacılığında Türkiye'nin 10, 5 milyar dolarlık bir ihracat geliri var. Dünyada havayolu taşımacılığında Amerika'dan sonra en çok döviz getiren dünyada ikinci ülkeyiz, ithalatında ise 4 milyar dolarla 8. sıradayız. Güçlü bankacılık sektörü bölgenin finans merkeziyiz. Bilhassa İstanbul, Avrupa finans merkezi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Yine Avrupa'nın ve dünyanın önemli bir gayrimenkul pazarıyız. Orta Doğu'daki dostlarımız Trabzon'dan gayrimenkul alıyorlar. İstanbul, Bodrum ve güney sahillerimizde de dünyanın birçok bölgesinden yazlık evler alan önemli yatırım sahiplerini görüyoruz. Dünyanın yazılım ihracatında en hızlı büyüyen bilişim firmalarında ilk 500 firma arasında 29 Türk firması yer alıyor. Müteahhitlik sektöründe 250 firma arasında 29 firmasını sokan müteahhitlik sektörü, yurtdışı müteahhitlikte dünyada ikinci sırada. Biz çok büyük bir potansiyele sahibiz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle