Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan neredeyse her gün yeni bir soru önergesi vererek Başbakan ve bakanları rahat bırakmıyor. Bayraktutan bu defa d Bankaların kullandırdığı ek hesaplara uyguladığı aşırı faizin nedenini bakan Zafer Çağlayan'a sorarak bir çözüm yolu düşünüyor musunuz diye sordu.
Artvin Milletvekili Bayraktutan'ın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a yönelik soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi. Soru önergesinde şu ifadelere yer verildi. "Aşağıdaki sorularımın Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Merkez Bankası Kredi Kartlarına tavan faiz oranlarını üç ayda bir güncelleyip, tavan faiz oranını açıklıyor. Merkez Bankasınca şuanda uygulanan Kredi Kartlarına uygulanan alış veriş ve nakit çekim azami faiz oranı 2. 34 ve gecikme faiz oranı ise 2. 84 olarak belirlenmiş durumdadır.
Kamuoyunda bu faiz oranlarının bile çok yüksek olduğu ifade edilirken, milyonlarca çalışanın maaş aldığı Bankalar tarafından tahsis edilen, ek hesap ya da kredili mevduat hesabı olarak da adlandırılan kısa vadeli maaş avans kullanım faizleri, aylık %4 ile %5 arasında Bankalarca bir faiz uygulanmaktadır. Bu da yıllık, basit faizle %60'a birleşik faizle de daha yüksek oranlara ulaşmaktadır. Üstelik Bankaların kısa vadeli avans olarak kullandırdıkları kredinin Bankalar açısından hiçbir riski ve masrafı oluşturmamaktadır. Çünkü her ay maaşların hesaplara yatması ile beraber faiz ve anapara tahsilâtı otomatik olarak gerçekleşmektedir.
Bu bağlamda;
1- Merkez Bankası kredili mevduat hesabına veya ek hesap olarak da adlandırılan bu kısa vadeli avans Kredi Faizlerine tıpkı Kredi kartlarında olduğu gibi azami bir faiz oranına neden müdahale etmemekte ve Bankaların insafına bırakmaktadır?
2- En azından Bu faiz oranı Kredi Kartlarındaki oranla aynı tutulamaz mı?
3- Merkez Bankası neden Kredi Kartlarına müdahale edip, azami faizi oranını belirlerken, Kredili mevduat ( Ek ) hesabı faizlerine bir tavan oranı uygulamamaktadır.
4- Neden milyonlara çalışan bankaların insafına bırakılmaktadır.
5- Bu konuda bakanlığınızca bir çalışmanız var mıdır? Ya da bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?"
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.03.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle