Çay-Sen Başkanı Recep Memişoğlu açıklanması beklenen yaş çay taban fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Memişoglu yaptığı açıklamada şunları söyledi:”Her yıl olduğu gibi yaş çay üreticisi önünü göremeden sezona başlamaktadır. İktidarların istikrarlı ve güven veren bir çiftçi politikası yoktur. Devlet bir yandan elindeki tarım üretim yatırımlarını satarken diğer yanda da devam eden üretim sürecine güven vermeyen açıklamaları, politikaları devam etmektedir. Tarım girdileri almış başını giderken, enflasyon faizle anılacak olursa, resmi rakamlarla yüzde 15’lere dayanmıştır. Sadece üç ay içerisinde akaryakıta yüzde 15 zam yapılmıştır.
Çay üreticisi, bu yıl satacağı yaş çayın karşılığında zaten esnafa borçlu ve 2018 çayını kışın harcadıklarına karşılık toplayacaktır. Bu üretici yaz boyunca ne yiyip, giyecek ve yaşamının temel gereksinimlerini nasıl karşılayacaktır.
2018 yılı için bazı kurumlar referans fiyatlarını açıklamaya başladılar. Ki bu kurumlar için şunu söylemeliyiz; geçen yıl istedikleri taban fiyata özel sektör zaten yaklaşarak vermişti. Şimdi bu kurumlar, büyük bir yüzsüzlükle ve utanmazlıkla geçen yıl istedikleri fiyatın üzerine bir şey koymadan fiyat talep etmektedirler. Siyasal iktidar ve Devlet aklı, sermayeye her türlü olanakları sunarken, 80 milyonun karnını doyuran çiftçisine ve köylüsüne bu kadar nemrut davranması anlaşılır değildir. Geçen sezon Çaykur, taban fiyatta kaldığından, üreticiden beklediği miktarda çayı alamamıştır. Özel sektör üreticiden taban fiyat üzerinden (2, 3 lira) adeta kapma yarışına girmiştir.
Biz Çay Üreticileri Sendikası (Çay Sen) olarak 2017 yılı için referans taban fiyatımızı 2, 5 lira ve Destekleme(13 kuruş) ile birlikte 2, 63 lira olarak açıklamıştık. Hesaplamalarımızı ve rakamlarımızı gerçeklik üzerinden yapmaktayız. Bu yıl devletin açıklamış olduğu faiz oranlarını resmi enflasyon olarak temel almamız gerekirse yüzde 15 zam talep etmekteyiz.
Çay Sen olarak, bu rakamlar üzerinden taban fiyatın 2 lira 87 kuruş ve destekleme ile birlikte 3 lira fiyat talep etmekteyiz. Bunun altında verilecek her birim zam, üreticinin mağdur edilmesi demek olacaktır. Devlet aklının uzantısı Siyasal iktidar ise, arından ve muhtemel tepkilerden çekindiğinden gerek halkın huzurunda ve gerekse kampanya öncesi fiyat açıklayamamaktadır.
Çay Üreticileri Sendikası olarak, her yıl açıkladığımız referans taban fiyat açıklamalarını yakından ve gerçekçi rakamlar üzerinden üreticimiz lehine ve mağduriyetler olmaması için yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tüm çiftçilere olduğu gibi Yay Çay Üreticisine de 2018 yılı için iyi hasatlar ve bol kazançları olması umuduyla, kolay gelsin. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.04.2018 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle