Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl yaş çay fiyatını kilogram başına 64 YKr, destekleme primini 9 YKr olmak üzere 73 YKr olarak açıkladı. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rize de 2007 yılı yaş çay taban fiyatını 64 kuruş destekleme primini de 9 kuruş olarak açıkladı. Böylece 2007 yılı yaş çay taban fiyatı yüzde 12, 3 artışla toplam 73 kuruş oldu.
Doğu Karadeniz Bölgesinde 400 km sahil şeridini kapsayan 774 bin dekar alan üzerinde 202 bin üretici aile tarafından başta Rize olmak üzere Trabzon, Artvin, Giresun illerinde yapılan çay tarımında merakla beklenen 2007 yılı yaş çay taban fiyatı açıklandı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünde düzenlen toplantıya Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rize Valisi Kasım Esen, Ak Parti Rize Milletvekili İmdat Sütlüoğlu ile Çay üretici dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada Konuşan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye de çay denince akla Rize'nin geldiğini belirterek bölgenin çay üretimi açısından mono kültürel yapıya sahip olduğunu söyledi. Eker, "Çay hepimizin günlük hayatında neredeyse bazen sudan fazla bazen su kadar bazen biraz daha az tükettiğimiz temel bir içeceğimiz oldu. Her üründe olduğu gibi bu üründe de belirli bir ekonomik faaliyet olarak değerlendirmek durumundayız. Çünkü bununda üretimi için belirli bir girdiler lazım. Ama sonuçta verimlilik dikkate alınmak ve bu verimlilik esasına göre bu ürünü üretip değerlendirmek durumundayız. Türkiye geçmiş yıllarda yüksek enflasyon noktasında uzunca bir süre üretimini de maalesef çokta rasyonel olmayan politikalarla, sonuçta bedelini de vatandaşa ödeterek, sanki cebine bir şey koymuş gibi gösteriyorlardı ama öbür taraftan misli ile çıkarıyorlardı. Sonuçta vatandaşta, devlette, kurumda kuruluşlarda kar etmiyordu. Çünkü yüksek enflasyon ve faiz ortamı insanımızı, vatandaşımızı ve üreticimizi canından bezdirir hale getiriyordu. Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye yüzde 30 civarında bir enflasyonla yaşıyordu. Şimdi çok şükür geldiğimiz noktada 2006 tüfe rakamı yüzde 9 olarak karşımıza çıkıyor. Elde ettiğimiz gelirlerde gerçek reel bir gelir haline geldi" dedi.
2003 yılından itibaren çaya sadece bir fiyat vermek değil aynı zamanda bir de prim uygulaması başlattıklarını ifade eden Eker, "2003 yılında yaş çay taban fiyatı 320 bin liraydı ve prim yoktu. O gün dolar cinsinden 1 kilo yaş çay 22 sent idi. Böyle bir tabloda çayı devraldık. Çay-kur zarardaydı üretici aldığı çayın parasını zamanında ödeyemiyordu. Artık Çay-kur milletin sırtında hazinenin sırtından yük olmaktan çıktı. Bir yandan çay bedelini bir miktar artırdık. 2003 yılından bu yana hem fiyatı artırdık hem de enflasyonun üzerinde fiyat verdik. Geçtiğimiz yıl 80 kuruş destekleme ile toplam 650 kuruş çaya fiyat verdik. Enflasyon yüzde 9. 65 idi, ve zam oranı yüzde 11 olarak gerçekleşti. Bu yıl ise yaş çay fiyatı 64 kuruş, destekleme primi ise 9 kuruş toplamda ise 73 kuruş olarak belirledik. Enflasyonun yüzde 9 olduğunu dikkate alırsak reel olarak yüzde 2. 65 bir gerçek artış oldu. Dolar cinsinden 1 kilo yaş çaya ödediğimiz para 55 sent oldu. Bu fiyatın üreticimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bereketli bir kazanca dönüşmesini diliyorum. Yüzde 12, 3 lük bir artış verdik. Bu şekilde Çay-kur olarak biz zamanında çayı alıp zamanında parasını ödeyeceğiz" dedi.
BÖYLE İŞVEREN SENDİKALARI DA VAR
AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FİYATINI YÜKSEK BULDULAR
Merkezi Trabzon'da bulunan Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, açıklanan yaş çay taban fiyatının geçen yılki fiyatta tutulması gerektiğini söyledi. Üstün, taban fiyata verilen zammın yüksek olduğunu savundu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Üstün, çay sanayicileri olarak 2007 yaş çay yaprağı alım fiyatı ile ilgili beklentilerinin yapılacak zammın tamamen destekleme primine yansıtılması yönünde olduğunu belirterek "Bu konuda da ilgililere gerekli raporları sunmuştuk. Ancak, beklentimiz doğrultusunda bir uygulama yapılmadı. Bu durumda kuru çay maliyetleri daha da artacaktır. Dünya piyasalarına göre yüksek olan maliyetlerimiz nedeniyle, ülkemize çeşitli yollardan kaçak olarak giren kuru çay miktarı daha da artacaktır. Çünkü fiyatın artması, kaçakçılığın daha cazip hale gelmesi demektir" dedi.
Üstün, "Zaten geçen yılki maliyet fiyatlarımız yüksekti. Bundan dolayı kaçak çay girişi artmıştı. Bu miktar 40-50 bin tona kadar yükselmişti. Şimdi, bu fiyatlarla yapacağımız üretim ile kaçak çay arasındaki fiyat farkı daha da artacağını için kaçak girişi de artacaktır. Belki de yıllık 60-70 bin tona çıkacaktır. Bu Türk çaycılığının sonunun başlangıcı demektir" dedi.
Kaçak çay girişinin sadece Türk çay sanayicisi olumsuz etkileyip, ortadan kaldıracağını düşünenler, sorunun sadece sanayide kalmayacağını, üreticiye de sirayet edeceğini hesap etmelidirler" diyen Üstün "Çünkü kaçak yolla giren çaylar, çay üreticisine etkileyecek ve yakın bir gelecekte çaylıklar bile sökülmeye başlanacaktır. Oysa yapılması gereken geçen yılki taban fiyat sabit tutulup, yapılacak zam destekleme primiyle eklenecekti. Hatta bu yılki toplam zam destekleme yoluyla biraz daha fazla olması gerekirdi" şeklinde konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.05.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle