Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman, Av sezonu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Keklik avının Ekim 15’ten itibaren başladığını, Karakuş avının ise 1 Kasım’dan sonra başlanacağına dikkat çekerek avcıların dikkatli olmalarını, aksi taktirde vurulan her karakuş için 175 TL ceza ödeneceğini, avcıların bu hataya düşmemesi için haberleri ve Merkez Av komisyonunun kararlarını çok iyi takip etmelerini söyledi.
Başkan Asuman, açılan ve biten kursların yanı sıra açılacak kurslar hakkında da bilgi vererek; “Borçka Avcı Eğitim kursumuz açılmış ve bitmiş olup, 23 kursiyer sertifika almayı hak kazandı. Murgul ve Artvin’de kurslarımız başlayacak. Av ve avcılığa meraklı olan insanların bu kurslar için Artvin Avcılar Ve Atıcılar Derneği’ne müracaat etmeleri gerekiyor.
Bakın her zaman tekrar ediyorum: Kararları çok iyi okuyun. Çünkü cezalı duruma düşerseniz, geriye dönüş yoktur. Ben bilmiyordum deme hakkınızda yok. Her avcımıza Merkez Av Komisyonu’nun hazırladığı kitapçığı veriyoruz. Orada aradığınız bütün bilgiler fazlasıyla var. Bunun yanında eğer kanunda değişiklik olursa, onu da yerel basınımız aracılığıyla, internet yoluyla ve tüm iletişim araçlarıyla anında duyuruyoruz. Şimdi olduğu gibi. . . 15 Ekim’de Kınalı Keklik avı serbest ama Karakuş avı 1 Kasım’da başlayacak. Bunu yanlış anlayıp da karakuş avlayacaklar her bir karakuş için 175 TL ceza ödeyecekler. Konu hakkında detaylı bilgi için 0532 262 96 96 veya 5045 830 03 60 telefondan bilgi alabilirler. Ayrıca 2014-2015 MAK Merkez Av Komisyonu Karaları neticesinde avlanma dönemleri aşağıda açıklanmıştır.
İşte "MAK” Kararları
Ankara’da 2014-2015 Av Dönemi için toplanan Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları açıklandı. 2014-2015 Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca’nın başkanlığında Ankara’da toplandı.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 3. maddesi kapsamında oluşturulan Merkez Av Komisyonu Orman ve Su işleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca başkanlığında 2014-2015 av dönemine ait kuralları belirlendi.
Üniversite temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, avcılar ve kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan komisyonda;
Avlanma süreleri ve günleri, İl genelinde avlanması yasaklanacak av hayvanları, Avlanma limitleri, Koruma altına alınacak av hayvanları, Avlanmasına izin verilecek av hayvanları, Avlanmanın yasaklandığı sahalar, Avda kullanılması yasaklanan araç ve gereçler ile bunların özellikleri ve Yasaklanacak avlanma şekil ve usulleri belirlendi.
Tüm bölgelerden gelen avcı temsilcilerinin katıldığı "MAK" toplantısında hazırlanan taslak üzerinde yapılan çalışmalar sonucu, yeni av sezonu kararları açıklandı.
2013-2014 av sezonunda üveyik, bıldırcın ve domuz avı serbest bırakılmıştı. 2014-2015 Av Sezonu taslağında Salı gününün olmamasına bölge temsilcileri tepki gösterdi.
Yapılan görüşmeler sonucu;
Salı günü üveyik, bıldırcın ve domuz avı tekrar serbest bırakıldı. Domuz avında limit avcı başına 2 den 3 ´e çıkartıldı. Öter Ardıç kuşu av kuşları listesine alındı. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, tarafından av kuşları listesinden çıkarılan kuşlar:Karabaş Patka, Kara Ördek, Altın göz, Kaya kekliği, Kara leş kargası. Ağaç sansarı da av listesinden çıkartıldı. l. Grup Kuşlardan üveyik ve bıldırcın avı ile ll. Grup Memelilerden domuz ve çakal avı 23 Ağustos, l. Grup Memelilerden tavşan avı 4 Ekim, ll Grup Kuşlardan keklik avı 15 Ekim, lll. Grup Kuşlardan ördek ve çulluk avı 1 Kasım tarihlerinde açılacağı belirtildi.
Trakya bölgesinde Edirne ve Tekirdağ´da güme avcılığı ile ilgili şikayetlerini dile getiren temsilcilerin görüşlerine rağmen güme avcılığının tarifi değişmedi. Ancak güme yakınlarında avcıların üşümemesi için içinde soba bulunan barınaklar yapılabilinecek. Ancak bu yerlerde tüfekler kılıflarında bulunacak gibi bir ara çözüm üretildi. Bagaj limitlerinde 2 gün arka arkaya Cumartesi, Pazar ifadesi kaldırıldı.
İşte MAK Kararlarında Alınan Tüm Avların Açılış Ve Kapanış Tarihleri
Kuşlar için avlanma tarihleri
Tablo-1:Avlanma bölgelerine ve av hayvanı gruplarına göre avlanma süreleri, avlanmanın başlangıç ve bitiş tarihleri.
Avlanma Bölgesi
I. Grup Kuşlar, Bıldırcın ve üveyik avı. II. Grup Kuşlar, Kum kekliği, kınalı keklik ve çil keklik avı
Çil keklik avı sadece bu av sezonunda çil keklik sadece Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Kars, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Malatya, Erzurum, Van, Mardin, Amasya, Çorum, Bayburt, Gümüşhane ve Tokat illerinde avlanacaktır. İllerinde yapılacaktır.
Sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın ve suçulluğu avı. III. grup Kuşlar (b)
Kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç ve çulluk avı
İç Anadolu; Başlangıcı 16. 08. 2014 Bitişi 15. 02. 2015
D. Anadolu; Başlangıcı 16. 08. 2014 Bitişi 15. 02. 2015
G. D. Anadolu; Başlangıcı 16. 08. 2014 Bitişi 15. 02. 2015
D. Karadeniz; Başlangıcı 16. 08. 2014 Bitişi 15. 02. 2015
B. Karadeniz; Başlangıcı 16. 08. 2014 Bitişi 15. 02. 2015
(2) Tablo-1’de belirtilen avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmak serbesttir. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak Salı gününde de yapılabilecektir.
(3) 1. maddenin (gg) bendinde tanımlanan avlanma zamanı dışında avlanma süreleri ve günlerinde de olsa avlanılamaz.
(4) Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilir.
(5) Atmaca yakalamak amacıyla, atmacacılık sertifikası sahibi avcılar serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşunu tekrar doğaya canlı olarak bırakmak koşuluyla 02. 08. 2014 - 19. 10. 2014 tarihleri arasında avlanma günleri ve zamanında yakalayabilir.
Usta atmacacı sertifikası olan atmacacılar bir sezonda en fazla iki atmacayı 30 Ağustos 2014 - 12 Kasım 2014 tarihleri arasında her gün yakalayabilirler.
Ancak atmacayla avlanılması durumunda ava açık/kapalı sahalar, avlanma günleri, avlanma zamanı, avlanılmasına izin verilen türler ve limitler esas alınacaktır. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.10.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle